NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2018.01.02

Mindenkivel előfordul, hogy csak az utolsó utáni pillanatban hall egy jó programról és már nem tud rá elmenni. Olvasóinkat szeretnénk megkímélni ettől a rossz élménytől, ezért új sorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a legizgalmasabb irodalmi eseményeket. Első ajánlónkban a januári irodalmi programokat mutatjuk be, köztük felolvasóestet, irodalmi mozit és könyvbemutatót is.

Mindenki készítse elő a naptárját, hiszen öt különleges, izgalmas irodalmi programot válogattunk össze januárra!

 

books-2383396_960_720
Fotó: pixabay


1.

Írómozi

Időpont: január 8., 19:00 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

 

Te filmeztél már íróval? Most lehetőséged lesz rá a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak köszönhetően. A vendég Selyem Zsuzsa lesz, az általa választott film pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című alkotása. A vetítést követően az íróval Fehér Renátó, a litera.hu szerkesztője beszélget. Izgalmas estre készülhetünk, hiszen Selyem Zsuzsa magyar irodalomtörténész, író, esszéíró, egyetemi oktató is. Míg 1985–1989 között a Babeș–Bolyai Tudományegyetem matematika karán tanult Kolozsvárott, 1991–1996 között már ugyanitt bölcsészhallgató volt és magyar-angol szakot végzett. Majd 2003-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának esztétika szakán doktorált. Már 1993 óta jelennek meg esszéi, tanulmányai, novellái, publicisztikái, és számtalan kötete látott eddig napvilágot.


A programról bővebben ITT lehet olvasni.2.

Könyvbemutató – Csinszka összegyűjtött versei

Időpont: január 11., 18:00 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

 

Tverdota György irodalomtörténész mutatja be a Mert a Csodának nincsen párja – Csinszka összegyűjtött versei című könyvet, amely a Jaffa Kiadónál jelenik meg januárban. „A Mert a Csodának nincsen párja című kötet Csinszka jelenleg fellelhető összes versét gyűjti egybe. Az 1931-ben közzétett első és egyben utolsó verseskötetéhez képest – Csinszka közgyűjteményekben található levelezésének, memoárjainak és a korabeli sajtónak az áttekintésével – újabb és újabb, eddig ismeretlen szövegek kerültek elő. E könyvben a diáklány, majd feleség, múzsa és költő verseit, rajzos kéziratait, versben megírt üzeneteit, leveleit olvashatjuk, számos, máig kiadatlan költeménnyel együtt” – írják a PIM oldalán. A kötetet sajtó alá rendezte Zeke Zsuzsanna, akivel Hegyi Katalin beszélget az eseményen.

 

De ki is volt a költőnő? A pim.hu-n olvashatunk róla: „Boncza Berta, Csinszka (1894–1934) különleges teremtés volt, aki világéletében többre vágyott az apródszerepnél. A magyar és svájci leánynevelő intézetekben nevelkedő, de a családi és társadalmi konvenciók ellen lázadó fiatal lány kezdettől fogva művészi karrierről álmodozott. Levelezett költőkkel, köztük Ady Endrével, járatta a Nyugat című folyóiratot, francia és német irodalmat olvasott. Sokoldalú tehetséggel áldotta meg a sors, a művészet számos területén kipróbálta magát. Rajzolni tanult, verseket, novellákat, szépirodalmi igényű leveleket írt, lelkesedett a fotográfiáért. Szépsége, érzékenysége, tehetsége sokakat megérintett és megihletett. Felesége és múzsája lett Ady Endrének, majd később Márffy Ödönnek, azonban ő nem érte be ennyivel, „saját jogán” akart művész lenni, és maradandót alkotni. Kéziratai sokáig fiókban maradtak, verseit először csak 1931-ben jelentette meg.”


A programról bővebben ITT lehet olvasni!

 

nemes_nagy
Nemes Nagy Ágnes
Fotó: pim.hu/Yvonne Kranz


3.

Irodalmi szalon: Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János RÓMÁJA

Időpont: január 17., 19:00 óra

Helyszín: Hadik Irodalmi Szalon


Róma – az Örök Város néhány magyar alkotónak a szabadság, az alkotás, a kitekintés, az együttlét színtere volt. Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Weöres Sándor, Jékely Zoltán, Lengyel Balázs 1947–1948 fordulóján egy kis időt Rómában tölthettek. Szomszédos szobákat foglaltak el az Akadémián. Versek, szövegek, élmények születtek, barátságok szövődtek itt. Na, de mit is jelentett 1948-ban kiutazni, és mit jelent ma Róma a költőknek? Milyen hatása van ma az irodalomra Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes költészetének? Idézzük meg a két kiemelkedő költő életművét római élményeik tükrében! Hallgassuk meg, ma milyen ösztöndíjasként Rómában élni! A Római Magyar Akadémiával közösen szervezett program háziasszonya Juhász Anna lesz, a meghívottak között pedig találkozhatunk Hafner Zoltán irodalomtörténésszel, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és Pilinszky János életművének ismerője, szerkesztője. Vendég lesz dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia Accademia d’Ungheria igazgatója, italianista, a Debreceni Egyetem korábbi adjunktusa, műfordító, az olasz kultúra és irodalomtudomány kiváló ismerője. Valamint érkezik Závada Péter költő, aki nemrég járt Rómában az Akadémián, ahol a Voice Check, spoken word című nemzetközi költészeti felolvasóesten vett részt. Mit jelent számára Pilinszky János? Milyennek látja ma a Római Magyar Akadémiát és az ottani létet? Mit jelent Róma, miként szerepel az életében? Mindezt megtudhatjuk majd tőle. A rendezvényen a verseket, a naplórészleteket, a visszaemlékezéseket Kútvölgyi Erzsébet színművész tolmácsolja majd.


A programról bővebben ITT lehet olvasni!


 

4.

Kerekasztal-beszélgetés – Kassák Esti Extra

Kassák Lajos az irodalomoktatásban

Időpont: január 25., 18:00 óra

Helyszín: Kassák Múzeum

 

A program első felében, 18 órától szubjektív tárlatvezetést tartanak a Kassákizmus 2. AZ ÚJ KASSÁK. A ló meghal és a madarak kiröpülnek című kiállításon. Ezt 19 órától kerekasztal-beszélgetés követi, melynek moderátora dr. Pintér Borbála irodalomtanár lesz. A résztvevők között ott lesz Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola pedagógusa, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola pedagógusa, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke és Veres András, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tagja.

Belépő: 600 forint/fő


A programról bővebben ITT lehet olvasni!


 

5.

Olvasókör – Kun Árpád: Megint hazavárunk

Időpont: január 27., 11:00 óra

Helyszín: Rózsavölgyi Szalon

 

„Szeret Ön olvasni? Szeret Ön könyvekről beszélgetni? Megvitatni ismerősökkel, barátokkal, rajongó társakkal, hogy mi jót olvasott? Hogy ebben vagy abban a könyvben mi izgatta a legjobban? Hogy miért emlékszik vissza még napok, hónapok, évek múltán is az élményre? Vagy megérteni, mások miért nem rajonganak ugyanúgy egy regényért, ahogy Ön? Vagy mit esznek a többiek azon a könyvön, amiben Ön nem talált semmi különöset?” – kérdezik a Rózsavölgyi Olvasókör szervezői, akik különleges társasági összejövetelre és izgalmas diskurálásra invitálják a résztvevőket. Az olvasókörben minden alkalommal Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó egykori igazgatójának segítségével folyik a szó a kortárs művekről. Ezúttal Kun Árpád Megint hazavárunk című műve lesz a középpontban.


A programról bővebben ITT lehet olvasni.


 

Összeállította: Wéber Anikó

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma