NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.01.10

Ötvenmillió forinttal emelkedett 2017-ben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) bevétele, miközben csökkent az események száma. Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője a január 10-én Pécsett rendezett sajtótájékoztatón elmondta: inkább kevesebb, de minőségibb program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK. Kiderült az is: a ZSÖK csaknem 1,9 milliárdos állami támogatást kap 2018-ban.

A nemzeti minősítéssel rendelkező pécsi előadó-művészeti szervezetek támogatásnövekedése érintette a Pécsi Nemzeti Színházat, a Pannon Filharmonikusokat, részben pedig a színházból kivált Pécsi Balettet – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Pécsett tartott január 10-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Pécs városának fenntartásában működő intézményekhez köthető állami hozzájárulás növekedett a korábbi kormánydöntéseknek köszönhetően – ebben a kulturális intézményrendszer decentralizációs törekvései és a kulturális alapellátás hangsúlyos jelenléte érhetők tetten.


_D0A0467_Copy

 

A kormány már 2015-ben előkészítette a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok állami támogatásának növelését. A korábbi 500 milliós állami támogatást 2016-ban több mint egymilliárd forintos összeggel, tavaly pedig további százmillió forinttal növelte. A tendencia folytatásaként 2018 januárjától a tavaly folyósított 1770 millió helyett 1870 millió forintot kap Pécs a vidék legerősebb kulturális holdingja, a ZSÖK működtetésére a Modern Vársok Program keretén belül. Mint az államtitkár elmondta: igen fontosnak tartja az ágazat támogatását, hiszen harminc százalékkal több komolyzenei hangversenyjegyet vásároltak 2016-ban, mint 2009-ben. Hasonló történt a színházi világban: a 2008-as 4,5 millióhoz képest 160 százalékkal emelkedett a megvásárolt színházjegyek száma 2016-ra.

 

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője elmondta: 2016-ban 2741 programot bonyolítottak le, 2017-ben viszont csak 2640-et, a nézőszám mégis emelkedett. A programcsökkenés okai között Vincze Balázs azt említette, hogy a korábbiakhoz képest 2017-ben „kevesebb, de minőségibb” program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK. Kiderült, hogy 2016-ban 264 208 000 forintos, 2017-ben, 24 ezerrel több látogató mellett, 314 431 000 forintos bevételük volt.


_D0A0427_Copy

 

Hoppál Péter az idei év kulturális törekvéseit is felidézte: a kistelepüléseknek járó normatíva jelentősen megemelkedik, kétszeres összeggel, 2,5 helyett ötmilliárdos pályázati forrással folytatódik a Csoóri Sándor Program 2018-ban, amelyre ismét Kárpát-medencei néptánc- és népzenei együttesek, valamint népdalkörök pályázhatnak. Tavaly Baranya megyében ebből összességében 56,2 millió forintos forráshoz jutottak, a pécsi együttesek pedig 26,4 milliót kaptak. Segítették továbbá állami forrásból, a pécsi intézmények összesen hatmillió forintot nyertek el.



Takács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

Capasuli1

2018.12.13

Feketeúszójú szirtcápa, rövidfarkú dajkacápa, zebracápa, gitárhal, denevérhal és aranymakréla – mások mellett ezek lesznek a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli nevű, új létesítményének lakói. Cél, hogy a fiatal cápák megtanuljanak egymással és más halakkal együttélni, hogy a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelően viselkedjenek majd.

feherhimzes_01

2018.12.13

„Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” – idézi Petőfi Sándor Zöld Marci című versét a szolnoki Damjanich János Múzeum időszaki kiállítása. Cél a fehérhímzés-típusok készítésének bemutatása, a tárlat megrendezésének hátterében azonban a múzeumi munka teljessége húzódik.

freakin_disco

2018.12.13

A Freakin’ Disco Magyarország egyik legsokoldalúbb zenekara. Az együttes számos zenei műfajból merít, színházi zenét szerez és játszik, improvizál. Novemberben részt vett a Budapest Showcase Hubon is. A fesztiválon szerzett élményeikről és a nemrég megjelent lemezükről, a Monsterről beszélgettünk a zenekar tagjaival, Komjáti Áronnal, Csizmás Andrással és Szabó Sipos Ágostonnal.

Több kétes eredetű, vélhetően náci rablásból származó művet is talált az általa őrzött műalkotások között a Mannheimi Műcsarnok, amely teljes, 1933 után keletkezett gyűjteményét átvilágíttatta, hogy visszaadhassa jogos tulajdonosának az esetleges rabolt műkincseket. A múzeum által 1933-tól kezdődően beszerzett 2253 képzőművészeti alkotás között 25-ről feltételezhető, hogy a nácik lopták el vagy kényszerítették a tulajdonosokat azok erősen nyomott áron való eladására. A Kunsthalle Mannheim 2011-ben kezdte meg a tulajdonában lévő, 1945 előtt keletkezett és 1933 után vásárolt műalkotások eredetvizsgálatát.

Ötszörösére emelték az agrai Tádzs Mahalba szóló belépőjegy árát Indiában a hazai turisták számára, hogy visszaszorítsák a mauzóleum látogatottságát és környezeti terhelését. A 17. században fehér márványból emelt, palotaszerű síremléket naponta 10-15, hétvégénként 70 ezren keresik fel, a látogatók nagy többsége belföldi turista. Nekik az eddigi 50 helyett 250 rúpia (1000 forint) belépődíjat kell fizetniük. Drágult a belépés a külföldiek számára is, akiktől fejenként 19 dollárt (5400 forint) szednek be a pénztáraknál az eddigi 16 dollár helyett. A műemléket felügyelő Indiai Régészeti Szolgálat arra számít, hogy az áremelés hatására 15-20 százalékkal csökken a Tádzs Mahal területén tolongó turisták száma, emellett növekszik az állagmegőrzésre fordítható bevétel. Az indiai kormány néhány hónapja már napi 40 ezerben határozta meg a látogatók számának felső határát.

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett alkotásokat mutatja be január 6-ig. Az idén 142 alkotó mintegy 300 művét válogatta be a szakmai zsűri a 25. alkalommal megrendezett kiállítás anyagába. A pályázók között voltak népi iparművészek, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotók, valamint diákok, nyugdíjasok, óvodai és iskolai közösségek, családok, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek is.

Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 főnek nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit. A Zsolnay Programot Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a ZSÖK hívta életre 2016 januárjában. A résztvevők megismerték a negyed kiállításait, ismeretterjesztő programjait, táncházait, kreatív játszóházait.

Igazi ritkaságnak számító leletet, egy 1500 éves lámpabelet tártak fel a régészek Izraelben, akik szerint az olajlámpák begyújtásához használhatták a vastag, kötélszerű anyagot a bizánci korban. Az olajlámpások kulcsszerepet játszottak az ókori világ mindennapjaiban, hiszen napnyugta után ezek világították be az otthonokat és középületeket. Agyagból és üvegből készült lámpásokat gyakran találni a régészeti ásatásokon, ám ilyen régről való lámpabélre bukkanni nagy ritkaság.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

MR_Gyermekkorusa

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

Mucsi János koreográfus, érdemes művész közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, melyet a Hagyományok Házában tartanak december 16-án.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma