2018.01.10

Ötvenmillió forinttal emelkedett 2017-ben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) bevétele, miközben csökkent az események száma. Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője a január 10-én Pécsett rendezett sajtótájékoztatón elmondta: inkább kevesebb, de minőségibb program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK. Kiderült az is: a ZSÖK csaknem 1,9 milliárdos állami támogatást kap 2018-ban.

A nemzeti minősítéssel rendelkező pécsi előadó-művészeti szervezetek támogatásnövekedése érintette a Pécsi Nemzeti Színházat, a Pannon Filharmonikusokat, részben pedig a színházból kivált Pécsi Balettet – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Pécsett tartott január 10-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Pécs városának fenntartásában működő intézményekhez köthető állami hozzájárulás növekedett a korábbi kormánydöntéseknek köszönhetően – ebben a kulturális intézményrendszer decentralizációs törekvései és a kulturális alapellátás hangsúlyos jelenléte érhetők tetten.


_D0A0467_Copy

 

A kormány már 2015-ben előkészítette a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok állami támogatásának növelését. A korábbi 500 milliós állami támogatást 2016-ban több mint egymilliárd forintos összeggel, tavaly pedig további százmillió forinttal növelte. A tendencia folytatásaként 2018 januárjától a tavaly folyósított 1770 millió helyett 1870 millió forintot kap Pécs a vidék legerősebb kulturális holdingja, a ZSÖK működtetésére a Modern Vársok Program keretén belül. Mint az államtitkár elmondta: igen fontosnak tartja az ágazat támogatását, hiszen harminc százalékkal több komolyzenei hangversenyjegyet vásároltak 2016-ban, mint 2009-ben. Hasonló történt a színházi világban: a 2008-as 4,5 millióhoz képest 160 százalékkal emelkedett a megvásárolt színházjegyek száma 2016-ra.

 

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője elmondta: 2016-ban 2741 programot bonyolítottak le, 2017-ben viszont csak 2640-et, a nézőszám mégis emelkedett. A programcsökkenés okai között Vincze Balázs azt említette, hogy a korábbiakhoz képest 2017-ben „kevesebb, de minőségibb” program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK. Kiderült, hogy 2016-ban 264 208 000 forintos, 2017-ben, 24 ezerrel több látogató mellett, 314 431 000 forintos bevételük volt.


_D0A0427_Copy

 

Hoppál Péter az idei év kulturális törekvéseit is felidézte: a kistelepüléseknek járó normatíva jelentősen megemelkedik, kétszeres összeggel, 2,5 helyett ötmilliárdos pályázati forrással folytatódik a Csoóri Sándor Program 2018-ban, amelyre ismét Kárpát-medencei néptánc- és népzenei együttesek, valamint népdalkörök pályázhatnak. Tavaly Baranya megyében ebből összességében 56,2 millió forintos forráshoz jutottak, a pécsi együttesek pedig 26,4 milliót kaptak. Segítették továbbá állami forrásból, a pécsi intézmények összesen hatmillió forintot nyertek el.Takács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

CC_banner

140925-Barra-sontag_masolata

2018.01.16

Nevéhez fűződik az „annyira ronda, hogy már szép” kifejezés, és ő írta az egyik legmeghatározóbb tanulmánykötetet a fényképezésről. Olyan nő volt, akit még bírálói is elismertek és tiszteltek, ő pedig egész életében ellentmondást nem tűrően állt ki az emberi jogok mellett. Ez a nő Susan Sontag volt, aki épp ma, január 16-án lenne 85 éves.

pim2_borito
2018.01.16

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) évadnyitó sajtótájékoztatót tartott január 16-án, ahol Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója ismertette a tervezett kiállításokat, programokat és a tagintézmények eseményeit. A PIM-ben az Arany János-emlékév kapcsán három kiállítást is rendeznek, és több egyéb program mellett külön tárlaton foglalkoznak majd Csáth Géza művészetével is.

Kaszas_Peter_fotos_masolata1

2018.01.16

Kaszás Péter dobos és énekes 2016-ban Infinity Project címmel saját albummal jelentkezett, amelyért 2017-ben megkapta az év hazai jazzalbumáért járó Fonogram-díjat. Az album kedvelt dala, a You Are The One 2018 januárjában klip formájában is bemutatkozik. A dal február 24-én a Dobosok Farsangján és május 10-én a Budapest Jazz Clubban is hallható az album más szerzeményei mellett.

Elhunyt 74 évesen Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, akinek legismertebb dala az Oh Happy Day volt. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Tíz újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Ezek között szerepel Emily Atef 3 Tage in Quiberon című német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, az amerikai Damsel című produkció David és Nathan Zellner rendezésében, a paraguayi-német-uruguayi-norvég-brazil-francia koprodukciós Las herederas, az iráni Khook, a francia Cédric Khan La Priere című munkája, a svéd-brit Toppen av ingenting című film és Christian Petzold német-francia színekben forgatott Transit című alkotása is.

Még január 28-áig lehet nevezni a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra. A fesztivált első ízben tavaly tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Meghalt január 15-én Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. Ökrös Oszkárt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

Kölcsey Ferenc Himnuszának autográf kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napjának alkalmából január 19-én és 20-án Nyíregyházán. A magyar kultúra napjának megyei rendezvénysorozata 21-én a szatmárcsekei református templomban folytatódik.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma