hangf_spotify_banner_728x90

2013.11.05
Széles-Horváth Anna

Az operától az irodalomig minden művészeti ág előkerült az Amrita Sher-Gil konferencia második napján, november 5-én. A magyar-indiai identitású festőnőről pedig kiderült: a magyarországi élmények, az indiai hagyományok és a modern festészet szintézisének megteremtőjeként tarthatjuk számon.

vsbamrita71Amrita Sher-Gil bár magyar gyökereket is tükrözte művészetében, főként Indiában szeretett alkotni. „Vajon miért tekintjük érdekesnek Amrita Sher-Gil művészetét és személyét?” – tette fel a kérdést előadásában Keserü Katalin művészettörténész: azért foglalkozunk vele, mert Magyarországon született vagy, mert egy távoli földrésszel szövi szorosabbra a kapcsolatunk? Esetleg kettős identitása az érdekes?

Ha választ nem is kaphatott a hallgatóság az Magyar Művészeti Akadémia konferenciájának második napján ezekre a kérdésekre, alapvető gondolatokat, amelyek segítségével véleményt formálhat mindenképp.


„Amrita Sher-Gil művészetével kevés hazai szakirodalom foglalkozik, főleg angol nyelvű írásokat találunk róla. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a fő alkotói korszakát jelentő nyolc évet, 35 és 41 éves kora között Indiában töltötte” – fejtette ki Keserü Katalin. Az ELTE Művészettörténeti Intézetének tanára hangsúlyozta: Amrita nem kapcsolódott alkotóként sem a magyar nőművészethez, sem az általános művészeti élethez, miközben Indiában ikonná vált, és a független, modern India előkészítőjét tisztelték benne.


„Amrita saját döntése alapján Indiában kívánt festővé válni: művészetében megjelentek magyar vonatkozások, illetve a modern francia festészet jellemzői is. A magyar hatásokról egyébként nagybátyja, a híres India-kutató Baktay Ervin tartott előadásokat a keleti országban” – magyarázta Keserü Katalin, aki kitért a festőnő művészetében fellelhető Gauguin-hatásra is.

„A francia művész elemeit is használta, és a francia iskola festőnövendékei között egyedül ő vonzódott a nem európai testet interpretáló Gauguin-hez: ez mindenképp figyelemre méltó, és valószínűleg a saját eurázsiai testi identitásának felismeréséhez köthető” – mondta el Keserü Katalin, aki úgy véli Amrita új irányt teremtett azzal, hogy önmagát merészelte nem kifejezetten esztétikusan ábrázolni, olyan női személyként, amelyhez az addigi női portrék tekintetében nem voltak hozzászokva.


Amrita édesapjának portréját kívánta szóban megfesteni Pap Ágnes történész, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa: Umrao Singh Sher-Gil 18 éves korában nősült először, első feleségét azonban, akitől négy gyermeke született, korán elvesztette. Gottesmann Marie Antoinette, aki Baktay Ervin testvére volt, egy londoni útja során jelentkezett Bamba hercegnő hirdetésére társalkodónőnek, aki visszakíséri Indiába. Így jutott el a keleti országba, ahol találkozott későbbi férjével Umrao Singh Sher-Gillel.


Az indiai-magyar pár 1912-ben érkezett Magyarországra, egy akkoriban megjelent róluk szóló cikk szerint Marie-Antoinette honvágya vezette őket hazánkba. Itt aztán az indiai úr hosszas levélváltásba kezdett a kor híres színésznőjével: „Jászai Mari Pásztor Árpád Szavitri című darabjában szerepelt, itt figyelt fel rá Umrao. A színésznő valószínű Marie-Antoinette családjának régi ismerőse lehetett, ahogy arra a férj, illetve a feleség neki írt leveleiből következtethetünk” – mondta el Pap Ágnes. Az első világháború aztán megváltoztatta a család életét: Umraot aggasztotta a pusztító gépek, fegyverek megjelenése, és nem értette, hogy a harcokban miért nincs helye a szemtől-szembe küzdelemnek, és a személyes bátorságnak.


A család 1921-ben utazott vissza Indiába, majd később a két lány és édesanyja Olaszországba költözött. „Baktay Ervin, aki később Amrita művészetét is figyelemmel kísérte, Umrito Hajnal lánya című könyvéhez írt előszót: ebben köszönetet mondott, amiért megismerte a kelet szellemének e gyöngyszemeit, és bepillanthatott a hindu gondolatok mögé, amely nélkül lehetetlen tolmácsolni ezt a kultúrát” – idézte Pap Ágnes.

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma