GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.11.05
Széles-Horváth Anna

Az operától az irodalomig minden művészeti ág előkerült az Amrita Sher-Gil konferencia második napján, november 5-én. A magyar-indiai identitású festőnőről pedig kiderült: a magyarországi élmények, az indiai hagyományok és a modern festészet szintézisének megteremtőjeként tarthatjuk számon.

vsbamrita71Amrita Sher-Gil bár magyar gyökereket is tükrözte művészetében, főként Indiában szeretett alkotni. „Vajon miért tekintjük érdekesnek Amrita Sher-Gil művészetét és személyét?” – tette fel a kérdést előadásában Keserü Katalin művészettörténész: azért foglalkozunk vele, mert Magyarországon született vagy, mert egy távoli földrésszel szövi szorosabbra a kapcsolatunk? Esetleg kettős identitása az érdekes?

Ha választ nem is kaphatott a hallgatóság az Magyar Művészeti Akadémia konferenciájának második napján ezekre a kérdésekre, alapvető gondolatokat, amelyek segítségével véleményt formálhat mindenképp.


„Amrita Sher-Gil művészetével kevés hazai szakirodalom foglalkozik, főleg angol nyelvű írásokat találunk róla. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a fő alkotói korszakát jelentő nyolc évet, 35 és 41 éves kora között Indiában töltötte” – fejtette ki Keserü Katalin. Az ELTE Művészettörténeti Intézetének tanára hangsúlyozta: Amrita nem kapcsolódott alkotóként sem a magyar nőművészethez, sem az általános művészeti élethez, miközben Indiában ikonná vált, és a független, modern India előkészítőjét tisztelték benne.


„Amrita saját döntése alapján Indiában kívánt festővé válni: művészetében megjelentek magyar vonatkozások, illetve a modern francia festészet jellemzői is. A magyar hatásokról egyébként nagybátyja, a híres India-kutató Baktay Ervin tartott előadásokat a keleti országban” – magyarázta Keserü Katalin, aki kitért a festőnő művészetében fellelhető Gauguin-hatásra is.

„A francia művész elemeit is használta, és a francia iskola festőnövendékei között egyedül ő vonzódott a nem európai testet interpretáló Gauguin-hez: ez mindenképp figyelemre méltó, és valószínűleg a saját eurázsiai testi identitásának felismeréséhez köthető” – mondta el Keserü Katalin, aki úgy véli Amrita új irányt teremtett azzal, hogy önmagát merészelte nem kifejezetten esztétikusan ábrázolni, olyan női személyként, amelyhez az addigi női portrék tekintetében nem voltak hozzászokva.


Amrita édesapjának portréját kívánta szóban megfesteni Pap Ágnes történész, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa: Umrao Singh Sher-Gil 18 éves korában nősült először, első feleségét azonban, akitől négy gyermeke született, korán elvesztette. Gottesmann Marie Antoinette, aki Baktay Ervin testvére volt, egy londoni útja során jelentkezett Bamba hercegnő hirdetésére társalkodónőnek, aki visszakíséri Indiába. Így jutott el a keleti országba, ahol találkozott későbbi férjével Umrao Singh Sher-Gillel.


Az indiai-magyar pár 1912-ben érkezett Magyarországra, egy akkoriban megjelent róluk szóló cikk szerint Marie-Antoinette honvágya vezette őket hazánkba. Itt aztán az indiai úr hosszas levélváltásba kezdett a kor híres színésznőjével: „Jászai Mari Pásztor Árpád Szavitri című darabjában szerepelt, itt figyelt fel rá Umrao. A színésznő valószínű Marie-Antoinette családjának régi ismerőse lehetett, ahogy arra a férj, illetve a feleség neki írt leveleiből következtethetünk” – mondta el Pap Ágnes. Az első világháború aztán megváltoztatta a család életét: Umraot aggasztotta a pusztító gépek, fegyverek megjelenése, és nem értette, hogy a harcokban miért nincs helye a szemtől-szembe küzdelemnek, és a személyes bátorságnak.


A család 1921-ben utazott vissza Indiába, majd később a két lány és édesanyja Olaszországba költözött. „Baktay Ervin, aki később Amrita művészetét is figyelemmel kísérte, Umrito Hajnal lánya című könyvéhez írt előszót: ebben köszönetet mondott, amiért megismerte a kelet szellemének e gyöngyszemeit, és bepillanthatott a hindu gondolatok mögé, amely nélkül lehetetlen tolmácsolni ezt a kultúrát” – idézte Pap Ágnes.

Kulcsszavak:

plakat003

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma