hangf_spotify_banner_728x90

2018.04.04

Buda új kulturális helyszíne, a Szilágyi Dezső tér 2-es mólójánál található TRIP bázis április 8-ától színházi produkciókkal is várja a közönséget. Magács László, a TRIP alapítója a Merlin és az Átrium után újabb kultikus tér kialakításába fogott csapatával, mely tavasszal két különleges előadással, a Koldusopera, valamint a Keménykalap és Krumpliorr című darabbal nyitja meg színházi kapuit.

„A TRIP küldetése, hogy egyszeri, megismételhetetlen, bensőséges élményt adjon, melyet egyszerre él át a művész és a néző. Színház, koncert, irodalom, képzőművészet, film és party. Különböző művészeti ágakkal együttműködve, és egymást erősítve keressük történeteinknek a legmegfelelőbb formát egy különleges térben, legyen szó klasszikusokról vagy kortárs művekről” – mondja Magács László igazgató, kiemelve, hogy tavaszi bemutatóik is e szellemben születtek.


TRIP1

 

John Gay – Johann Christoph Pepusch: KOLDUSOPERA

Együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel

Premier: április 8., 19:00

A produkció a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának részeként


Tolvajok, csalók, kurvák, piti bűnözők világába vezet ez a XVIII. századi szatirikus népopera. Olyan világba, ahol csak azok maradnak a felszínen, akik ügyesen halásznak a zavarosban, és akiknek nincsenek erkölcsi skrupulusai. Nem is lehetnek, hiszen a morál elvesztette jelentését. A majdnem háromszáz éves társadalomkritika ma is nevettet, azzal a fajta angol fekete humorral, amely ugyan enged távolságot tartani, mégis képes könnyet csalni a szemünkbe. Az előadás stíluskalandozás és időutazás: a játékmód, a színpadi fogalmazás, a zenei megszólalások a népszínműtől a paródiáig, a barokktól a XXI. századig.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőre végzős zenés szakirányú színművész osztálya összetett, műfajokban és stílusokban könnyedén eligazodó pályakezdő fiatalokból áll. Osztályfőnökeik, a Jászai Mari-díjas Novák Eszter és az Erkel-díjas Selmeczi György biztos kézzel vezetik osztályukat ebben a színes stíluskalandozásban. John Gay és Johann Christoph Pepusch barokk zenéjét Selmeczi György hangszerelte újra, hogy olyan zenei világot teremtsen, amely minden korosztály zenei érdeklődését megragadhatja.


„Azért választottuk a Koldusoperát, mert kifejezetten alkalmas arra, hogy a hallgatók a zenés színház terén tanultakat, az estéről-estére való újrafogalmazást gyakorolhassák, és az élő zenének köszönhetően, a zenészekkel való párbeszédet megtapasztalhassák.”


(Novák Eszter, az előadás rendezője)

 

Szereplők:

PEACHUM – Imre Krisztián

LOCKIT – Kurucz Dániel

MACHEATH – Brasch Bence

FILCH – Jenővári Miklós

HERVASZTÓ MATT – Borsi Balogh Máté

SIKAMLÓS SAM – Hajdu Péter István

ZSEBES HARRY – Hunyadi Máté

KOLDUS – Fáncsik Roland

SZÍNÉSZ – Fekete Gábor

PEACHUMNÉ – Bori Réka

POLLY PEACHUM – Czvikker Lilla

LUCY LOCKIT – Széles Flóra

BÚVÁR JENNY – Józsa Bettina

RAFKÓS DOXY – Nagy Bakonyi Boglárka

LOTYÓ DOLLY – Ladányi Júlia

REZES MOLLY – Mentes Júlia Virginia

SUKEY TAWDRY – Litauszky Lilla

 

Zenei vezető: Selmeczi György

Dramaturg, fordítás: Sándor Júlia

Karmester: Szabó Mónika

Zenészek: Szép András, Kéringer Dávid, Császár Péter

Díszlet, jelmez: Hermann Anett, Pajor Patrícia

Mozgás: Blaskó Borbála

Rendező: Novák Eszter


TRIP2

 

KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR

Csukás István regénye alapján

Premier: május 5.

Írta: Őri Eszter

Rendező: Magács László

A Dumaszínház Gyerekhajó és a Balatonszárszói Csukás Színház koprodukciója

 

A Keménykalap és Krumpliorr a ’70-es évek legsikeresebb televíziós gyereksorozata volt, melyet több mint tíz országban mutattak be, sőt még Hollywoodban is jutalmaztak. Őri Eszter átiratában, az eredeti óbudai forgatási helyszínektől 15 percnyire, a TRIP Hajón elevenedik meg Csukás István a sorozat alapjául szolgáló regénye. Bagaméri kultikus szerepére Magács László rendező Kerekes Józsefet kérte fel.

„Az előadás képi világával, zenei betéteivel, friss nyelvezetével érhetővé és befogadhatóvá teszi az eredeti történetet a mai fiatalok számára is. Így válik a Keménykalap és Krumpliorr a 9-14 éves korosztály és szülei közös élményévé, ahelyett, hogy a gyerekek értetlenül tekintenének egy letűnt időre, melyért a szüleik rajongtak.”


(Magács László, az előadás rendezője)

 

A történet rövid leírása azok számára, akik már a ’90-es években születtek:

Itt van a nyár, indulhat a vakáció! De mit tehetünk akkor, ha egy jó barátunk beteg és az egész nyári szünetet a szobájában kell töltenie? Hogyan vidítsuk fel és vonjuk be a játékba? Hogy ne veszítsük el? Csináljunk neki egy cirkuszt! Az öt barát ennek szenteli a nyarat, és izgalmasabbnál-izgalmasabb helyzetekkel néznek szembe: majomlopási ügybe keverednek, nyomozásba kezdenek, de közben szembe kell nézniük a lépten-nyomon felbukkanó Bagaméri ármánykodásaival is… És hogy a végén sikerül-e megtartani a Hörömpő Cirkusz előadását? Gyertek el és derítsétek ki! Az előadás során színre lépnek Csukás István regényéből és a filmből jól ismert alakok: Bagaméri, a fagylaltárus, Lópici Gáspár, az utca hírmondója, de új szereplők is megjelennek, hogy végig kísérjék a gyerekcsapat eddigi legnagyobb nyári kalandját.

 

Szereplők:

Bagaméri – Kerekes József

Lópici Gáspár, Igazgató – Pille Tamás

Berta – Csifó Dorina

Gondozó, Fiú – Kalmár Gergely

Titkárnő, Lány – Fábián Nikolett

Jóska – Bahrami Bence

Kis Rece – Coelho Matteo Dániel

Marci – Vető Samu

Karcsi – Ambrus Attila

Anna – Drahos Nina

Péterke Illés – Nagy Maja

 

Koreográfus: Hargitai Mariann

Artista vezető: Végh Erika

Artisták: Molnár Gréta, Hellenpárt Levente, Buti Gordon, Cserép Tímea

Díszlettervező: Törőcsik Ambrus

Jelmeztervező: Müller Kata

Író, dramaturg, rendezőasszisztens: Őri Eszter

Rendező: Magács László

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma