2018.04.04

Buda új kulturális helyszíne, a Szilágyi Dezső tér 2-es mólójánál található TRIP bázis április 8-ától színházi produkciókkal is várja a közönséget. Magács László, a TRIP alapítója a Merlin és az Átrium után újabb kultikus tér kialakításába fogott csapatával, mely tavasszal két különleges előadással, a Koldusopera, valamint a Keménykalap és Krumpliorr című darabbal nyitja meg színházi kapuit.

„A TRIP küldetése, hogy egyszeri, megismételhetetlen, bensőséges élményt adjon, melyet egyszerre él át a művész és a néző. Színház, koncert, irodalom, képzőművészet, film és party. Különböző művészeti ágakkal együttműködve, és egymást erősítve keressük történeteinknek a legmegfelelőbb formát egy különleges térben, legyen szó klasszikusokról vagy kortárs művekről” – mondja Magács László igazgató, kiemelve, hogy tavaszi bemutatóik is e szellemben születtek.


TRIP1

 

John Gay – Johann Christoph Pepusch: KOLDUSOPERA

Együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel

Premier: április 8., 19:00

A produkció a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának részeként


Tolvajok, csalók, kurvák, piti bűnözők világába vezet ez a XVIII. századi szatirikus népopera. Olyan világba, ahol csak azok maradnak a felszínen, akik ügyesen halásznak a zavarosban, és akiknek nincsenek erkölcsi skrupulusai. Nem is lehetnek, hiszen a morál elvesztette jelentését. A majdnem háromszáz éves társadalomkritika ma is nevettet, azzal a fajta angol fekete humorral, amely ugyan enged távolságot tartani, mégis képes könnyet csalni a szemünkbe. Az előadás stíluskalandozás és időutazás: a játékmód, a színpadi fogalmazás, a zenei megszólalások a népszínműtől a paródiáig, a barokktól a XXI. századig.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőre végzős zenés szakirányú színművész osztálya összetett, műfajokban és stílusokban könnyedén eligazodó pályakezdő fiatalokból áll. Osztályfőnökeik, a Jászai Mari-díjas Novák Eszter és az Erkel-díjas Selmeczi György biztos kézzel vezetik osztályukat ebben a színes stíluskalandozásban. John Gay és Johann Christoph Pepusch barokk zenéjét Selmeczi György hangszerelte újra, hogy olyan zenei világot teremtsen, amely minden korosztály zenei érdeklődését megragadhatja.


„Azért választottuk a Koldusoperát, mert kifejezetten alkalmas arra, hogy a hallgatók a zenés színház terén tanultakat, az estéről-estére való újrafogalmazást gyakorolhassák, és az élő zenének köszönhetően, a zenészekkel való párbeszédet megtapasztalhassák.”


(Novák Eszter, az előadás rendezője)

 

Szereplők:

PEACHUM – Imre Krisztián

LOCKIT – Kurucz Dániel

MACHEATH – Brasch Bence

FILCH – Jenővári Miklós

HERVASZTÓ MATT – Borsi Balogh Máté

SIKAMLÓS SAM – Hajdu Péter István

ZSEBES HARRY – Hunyadi Máté

KOLDUS – Fáncsik Roland

SZÍNÉSZ – Fekete Gábor

PEACHUMNÉ – Bori Réka

POLLY PEACHUM – Czvikker Lilla

LUCY LOCKIT – Széles Flóra

BÚVÁR JENNY – Józsa Bettina

RAFKÓS DOXY – Nagy Bakonyi Boglárka

LOTYÓ DOLLY – Ladányi Júlia

REZES MOLLY – Mentes Júlia Virginia

SUKEY TAWDRY – Litauszky Lilla

 

Zenei vezető: Selmeczi György

Dramaturg, fordítás: Sándor Júlia

Karmester: Szabó Mónika

Zenészek: Szép András, Kéringer Dávid, Császár Péter

Díszlet, jelmez: Hermann Anett, Pajor Patrícia

Mozgás: Blaskó Borbála

Rendező: Novák Eszter


TRIP2

 

KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR

Csukás István regénye alapján

Premier: május 5.

Írta: Őri Eszter

Rendező: Magács László

A Dumaszínház Gyerekhajó és a Balatonszárszói Csukás Színház koprodukciója

 

A Keménykalap és Krumpliorr a ’70-es évek legsikeresebb televíziós gyereksorozata volt, melyet több mint tíz országban mutattak be, sőt még Hollywoodban is jutalmaztak. Őri Eszter átiratában, az eredeti óbudai forgatási helyszínektől 15 percnyire, a TRIP Hajón elevenedik meg Csukás István a sorozat alapjául szolgáló regénye. Bagaméri kultikus szerepére Magács László rendező Kerekes Józsefet kérte fel.

„Az előadás képi világával, zenei betéteivel, friss nyelvezetével érhetővé és befogadhatóvá teszi az eredeti történetet a mai fiatalok számára is. Így válik a Keménykalap és Krumpliorr a 9-14 éves korosztály és szülei közös élményévé, ahelyett, hogy a gyerekek értetlenül tekintenének egy letűnt időre, melyért a szüleik rajongtak.”


(Magács László, az előadás rendezője)

 

A történet rövid leírása azok számára, akik már a ’90-es években születtek:

Itt van a nyár, indulhat a vakáció! De mit tehetünk akkor, ha egy jó barátunk beteg és az egész nyári szünetet a szobájában kell töltenie? Hogyan vidítsuk fel és vonjuk be a játékba? Hogy ne veszítsük el? Csináljunk neki egy cirkuszt! Az öt barát ennek szenteli a nyarat, és izgalmasabbnál-izgalmasabb helyzetekkel néznek szembe: majomlopási ügybe keverednek, nyomozásba kezdenek, de közben szembe kell nézniük a lépten-nyomon felbukkanó Bagaméri ármánykodásaival is… És hogy a végén sikerül-e megtartani a Hörömpő Cirkusz előadását? Gyertek el és derítsétek ki! Az előadás során színre lépnek Csukás István regényéből és a filmből jól ismert alakok: Bagaméri, a fagylaltárus, Lópici Gáspár, az utca hírmondója, de új szereplők is megjelennek, hogy végig kísérjék a gyerekcsapat eddigi legnagyobb nyári kalandját.

 

Szereplők:

Bagaméri – Kerekes József

Lópici Gáspár, Igazgató – Pille Tamás

Berta – Csifó Dorina

Gondozó, Fiú – Kalmár Gergely

Titkárnő, Lány – Fábián Nikolett

Jóska – Bahrami Bence

Kis Rece – Coelho Matteo Dániel

Marci – Vető Samu

Karcsi – Ambrus Attila

Anna – Drahos Nina

Péterke Illés – Nagy Maja

 

Koreográfus: Hargitai Mariann

Artista vezető: Végh Erika

Artisták: Molnár Gréta, Hellenpárt Levente, Buti Gordon, Cserép Tímea

Díszlettervező: Törőcsik Ambrus

Jelmeztervező: Müller Kata

Író, dramaturg, rendezőasszisztens: Őri Eszter

Rendező: Magács László

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

A londoni Saatchi Galériába érkezik ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből álló, nemzetközi vándorkiállítás. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét. A tárlat premierje tavaly márciusban volt Los Angelesben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. A Kr.e. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma