728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

bologna_children_book_fair_1_600x450
Forrás: International Bologna Children's Book Fair

Mi volt az a pont, amikor eldöntötték, hogy megrendezik az első Budapesti Illusztrációs Fesztivált?

Képletes lenne azt mondani, hogy a világ legnagyobb illusztrációs seregszemléjén, a bolognai gyerekkönyvvásáron fogalmazódott meg ez az elhatorzás. Ha ellátogat oda valaki, pontosan érzékelheti a lemaradást, amiben Magyarországon vagyunk könyvművészetileg a világ fejlettebb részeihez képest. A Képzőművészeti Egyetemen tanítok művészettörténelmet, és sokat dolgozom együtt grafikusokkal. Rengeteg fiatal tehetséget látok, akik elvesznek, mert nem jutnak el a kiadókhoz a műveik, nem találnak utat a könyvpiachoz, és a kiadók sem találják meg őket.


reich_karoly
Reich Károly illusztrációja Kormos István Vackor című mesekönyvéhez

Ön szerint milyen szerepet tölt be az illusztráció egy könyvben?
Azt gondolom, hogy két párhuzamos művészetről van szó. Az illusztráció nem alávetett, nem magyarázó szerepet tölt be, hanem egyenrangú a kép és a szöveg. Az olvasó-néző egyszerre kap képzőművészeti és irodalmi élményt. A kép plusz információkat adhat: kiegészít, továbbgondolásra késztet, elágazásokat és egyéni interpretációt nyújt.


180228_Verskepek-940x627
Versképek című gyermekkönyv-illusztrációk kiállítása a Balassi Intézetben 2018ban


Tehát cél lenne, hogy az emberek ne csak az olvasás, hanem a vizuális élmény miatt is vásároljanak könyvet?
Pontosan! Magyarországon többre értékelik az olvasók az írott szót és a nyelvi hagyományt, mint a képzőművészeteket. A jó illusztráció segíthet abban, hogy teret nyisson e művészeti ág felé a közönség számára.


romeo_es_julia
Würtz Ádám illusztrációja a Romeo és Júliához


Ehhez fontos lehet, hogy az illusztrátor tudjon kapcsolódni a könyv tartalmához. Hogyan valósul ez meg akkor, ha egy fiatalnak egy múlt századbeli szöveget kell feldolgoznia?
Egy jó klasszikus mű attól örökzöld, hogy minden kornak mond valamit. Csáthnak és Berzsenyinek is megvan az ezredfordulós olvasata. Az igazán nagy művész arról ismerszik meg, hogy minden korban van hiteles és adekvát jelentése. Az illusztrátornak tulajdonképpen az a dolga, hogy ezt kibontsa, hogy erre rávezesse az olvasót. A kedvenceim között vannak olyan könyvek, amik kedvet csinálnak egy mai kamasznak, hogy Adyt olvasson, mert olyan vagány képek kerültek bele, amelyek az ő képkultúrája felől nyitnak utat egy több mint százéves költő verseihez.


hunyadi_600x564
Árkossy István illusztrációja Arany János költeményéhez


Mi kellene ahhoz, hogy népszerűbbé váljon ez a művészeti ág Magyarországon?
Ez egy sokszereplős, sokösszetevős dolog, ami nem változik meg egyik évről a másikra. De a fesztivál módot ad arra, hogy beszéljünk róla. A színtér egyik szereplője a kiadó, ami üzleti alapon működik, a másik az illusztrátor, a harmadik pedig a vásárló. Sajnos minden oldalon problémák vannak. Magyarországon nincs professzionális illusztrátorképzés, míg például Olaszországban komoly hagyományai vannak ennek a mesterségnek.


daniel_andras_es_most_elmondom__hogyan_lifteztem_600x383
Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem


A kiadók pedig elintézik ezt a kérdést annyival, hogy az olvasó nem igényli az illusztrált könyvet, és így bezárul a kör. Sajnos ily' módon nem jelennek meg színvonalas, szépen illusztrált kötetek – pláne felnőtteknek –, így módja sincs arra a közönségnek, hogy találkozzon ezekkel, vagy akár kialakulhasson egy gyűjtő réteg. Persze nagyobb az üzleti rizikó a kiadó részéről, hiszen drágább a díszkönyvek kiadása, de pontosan látjuk, hogy van ezekre vásárlóközönség. Minden ilyen rendezvény, mint ez a fesztivál, igyekszik beindítani ezeket a folyamatokat.


Takács Dalma


A pályázatról és az Első Budapesti Illusztrációs Fesztiválról itt írtunk.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma