2007.04.12

Az Egyesült Államokban és Franciaországban is népszerű kortárs magyar festőművész, Sándorfi István mintegy 50 nagyméretű alkotása látható azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.
 
(MTI) - Magyarországon első alkalommal láthatja a közönség Sándorfi István életmű-kiállítását, amelyet New York-i, francia, marokkói és olasz magángyűjtők képeiből állítottak össze.
    Az alkotásokat - mint azt Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora a megnyitót megelőző sajtóbemutatón elmondta - így együtt még sehol sem láthatta a közönség.
    Felidézte, hogy az 50 évvel ezelőtt Franciaországban letelepedett művész első magyarországi kiállítása tavaly novemberben volt a budapesti Erdész and Makláry Fine Arts Galériában. Akkor 15 képét tekinthették meg az érdeklődők.
    A tavaly ősszel megnyílt Modem most arra vállalkozott, hogy bemutassa a hazai közönségnek a népszerű művész elmúlt 33 évben készült alkotásait.  
    Gulyás Gábor szerint a kiállítással az anyaország súlyos adósságát törleszti a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ. Az elmúlt évtizedekben ugyanis többek között már Koppenhága, Róma, Párizs, München, Brüsszel, Basel, New York, Los Angeles és San Francisco nagy galériái is helyet adtak Sándorfi István munkáinak.

 
A MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) 70 alkotás bemutatásával rendezi meg a Párizsban élő, magyar származású művész, Sándorfi István első hazai gyűjteményes életmű-kiállítását, amely április 12. és június 3. között látható.
MTI Fotó: Oláh Tibor
 
    A kurátor elmondta azt is, hogy a világ számos országában ismert festő népszerűségét jól jellemzi, hogy alkotásai már befejezésük előtt elkelnek, művei megvételére sorban állnak a gyűjtők.
    Ennek tudatában különösen nagy jelentősége van annak, hogy Debrecenben bemutathatják a világ számos országának magángyűjtői által őrzött műveket - mutatott rá Gulyás Gábor.
    Összesen mintegy 70 nagyméretű alkotás érkezett Debrecenbe, közülük 50-et láthat a közönség június 3-ig a Modem tárlatán, amelyet Rockenbauer Zoltán művészettörténész nyitott meg.
    A művek biztosítási értéke meghaladja a négymillió amerikai dollárt. Ilyen nagy értékű kortárs művészeti alkotásokat még soha nem állítottak ki Debrecenben  - hangsúlyozta Gulyás Gábor.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

2012.08.31
Első alkalommal lesz látható Magyarországon és Közép-Európában az Orosz Föderáció Észak-Oszét-Alán köztársaságából érkező csoportos képzőművészeti kiállítás. A tárlat szeptember 11. és 26. között várja az érdeklődőket a Forrás Galériában.
2012.08.31
A nemzetközi képzőművészeti szcéna meghatározó magángyűjtője, az angol Lord Flyetly az 1990-es évek közepén közép-európai művészek alkotásaival egészítette ki nemzetközi gyűjteményét. Tíz éven át lengyel, cseh, osztrák, szlovén, román és orosz alkotóktól vásárolt. Az ír származású lord Magyarországon kizárólag egy alkotótól, Oroszy Csabától gyűjteményezett, kizárólag őt emelte be rangos kollekciójába. Ez a válogatás került most Budapestre, ez a kollekció tekinthető meg a Tat Galériában szeptember 4-től november 15-ig.
2012.08.30
Békeangyalt ábrázoló szobrot kapott ajándékba Siófok a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának résztvevőitől.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma