2011.05.03

Felavatták Marton László szobrászművész önportréját kedden Hévízen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és az alkotó családja jelenlétében; a város galériája felvette a három éve elhunyt alkotó nevét.
 
 
(MTI) - A 2003-ban készült mellszobor leleplezésekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára felidézte a Kossuth-díjas, kiváló és érdemes Művész, háromszoros Munkácsy-díjas szobrász gondolatát, amely szerint a jó művészi produktum önmagáért beszél, sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni.
    
Szőcs Géza úgy jellemezte Marton Lászlót, mint aki a magyar szobrászat egyik meghatározó egyénisége volt, akinek "eltaposhatatlan hitét, gazdag életét tömören jellemezni csak szójátékkal lehet: élete művészet, művészete élet". Hozzátette, hogy a művész olyan korban élt, amelyben állandóan új értékrendek születtek, és a művészetről alkotott vélemények is gyorsan változtak.
    
Marton László életrajzában fogalmazta meg, hogy már gyerekkorában is a monumentális köztéri alkotások ragadták meg a figyelmét. Életében sok és sokféle szobrot készített, ezek közé tartozik a Cantata Profana kompozíciója, Apor Vilmos emlékműve, Görgey lovasszobra, Liszt, Kölcsey, Táncsics, Bocskai, Dózsa György vagy József Attila szobra, de hosszú lenne felsorolni monumentális alkotásait, kisplasztikáit, domborműveit, reliefjeit.
    
Klasszikus szépségideálokon nevelkedett, "sohasem tagadta szándékát: mindig azt ragadta meg, ami szép az emberben, a szellemiséget, az arc, a test nemes formáit", ugyanakkor fontosnak tartotta a valósághoz való hűséget - fogalmazott Szőcs Géza.
    
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Marton László 1996-ban kapta meg Hévíz díszpolgári címét, és a város közterein tucatnyi szobra áll, köztük Deák, Széchenyi, Kossuth, Kodály, Nagy Imre és Moll Károly orvos portrészobra, vagy Nimfa című alkotása. Magyarországon köztereken mintegy másfélszáz alkotása látható, a határokon túli városokban, valamint köz- és magángyűjteményekben lévő alkotásainak száma együttesen megközelíti a kétszázat.
    
Kepli József János, Hévíz alpolgármestere az avatón kifejtette: a város új vezetésének eltökélt szándéka, hogy az igényes, magas színvonalú programok és a könnyedebb szórakozás elegyítésével új programturisztikai kínálatot nyújtsanak. Mint elhangzott, Hévíz mindig tudott értékeket felmutatni, nemcsak gyógyfürdőhely, hanem valódi kultúrával rendelkező város. Az alpolgármester megemlítette: a művészt sokszor megihlette a város, ezért is határoztak úgy, hogy a Deák téren álló galériát róla nevezik el.
    
Az ünnepi beszédek után leplezték le a Deák tér fedett részén felállított önportrét, az eseményen jelen volt a művész özvegye, Marton Lászlóné, valamint lánya, Kinga és unokája, Johanna is.
 
2012.08.31
Első alkalommal lesz látható Magyarországon és Közép-Európában az Orosz Föderáció Észak-Oszét-Alán köztársaságából érkező csoportos képzőművészeti kiállítás. A tárlat szeptember 11. és 26. között várja az érdeklődőket a Forrás Galériában.
2012.08.31
A nemzetközi képzőművészeti szcéna meghatározó magángyűjtője, az angol Lord Flyetly az 1990-es évek közepén közép-európai művészek alkotásaival egészítette ki nemzetközi gyűjteményét. Tíz éven át lengyel, cseh, osztrák, szlovén, román és orosz alkotóktól vásárolt. Az ír származású lord Magyarországon kizárólag egy alkotótól, Oroszy Csabától gyűjteményezett, kizárólag őt emelte be rangos kollekciójába. Ez a válogatás került most Budapestre, ez a kollekció tekinthető meg a Tat Galériában szeptember 4-től november 15-ig.
2012.08.30
Békeangyalt ábrázoló szobrot kapott ajándékba Siófok a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának résztvevőitől.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma