728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2011.05.03

Felavatták Marton László szobrászművész önportréját kedden Hévízen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és az alkotó családja jelenlétében; a város galériája felvette a három éve elhunyt alkotó nevét.
 
 
(MTI) - A 2003-ban készült mellszobor leleplezésekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára felidézte a Kossuth-díjas, kiváló és érdemes Művész, háromszoros Munkácsy-díjas szobrász gondolatát, amely szerint a jó művészi produktum önmagáért beszél, sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni.
    
Szőcs Géza úgy jellemezte Marton Lászlót, mint aki a magyar szobrászat egyik meghatározó egyénisége volt, akinek "eltaposhatatlan hitét, gazdag életét tömören jellemezni csak szójátékkal lehet: élete művészet, művészete élet". Hozzátette, hogy a művész olyan korban élt, amelyben állandóan új értékrendek születtek, és a művészetről alkotott vélemények is gyorsan változtak.
    
Marton László életrajzában fogalmazta meg, hogy már gyerekkorában is a monumentális köztéri alkotások ragadták meg a figyelmét. Életében sok és sokféle szobrot készített, ezek közé tartozik a Cantata Profana kompozíciója, Apor Vilmos emlékműve, Görgey lovasszobra, Liszt, Kölcsey, Táncsics, Bocskai, Dózsa György vagy József Attila szobra, de hosszú lenne felsorolni monumentális alkotásait, kisplasztikáit, domborműveit, reliefjeit.
    
Klasszikus szépségideálokon nevelkedett, "sohasem tagadta szándékát: mindig azt ragadta meg, ami szép az emberben, a szellemiséget, az arc, a test nemes formáit", ugyanakkor fontosnak tartotta a valósághoz való hűséget - fogalmazott Szőcs Géza.
    
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Marton László 1996-ban kapta meg Hévíz díszpolgári címét, és a város közterein tucatnyi szobra áll, köztük Deák, Széchenyi, Kossuth, Kodály, Nagy Imre és Moll Károly orvos portrészobra, vagy Nimfa című alkotása. Magyarországon köztereken mintegy másfélszáz alkotása látható, a határokon túli városokban, valamint köz- és magángyűjteményekben lévő alkotásainak száma együttesen megközelíti a kétszázat.
    
Kepli József János, Hévíz alpolgármestere az avatón kifejtette: a város új vezetésének eltökélt szándéka, hogy az igényes, magas színvonalú programok és a könnyedebb szórakozás elegyítésével új programturisztikai kínálatot nyújtsanak. Mint elhangzott, Hévíz mindig tudott értékeket felmutatni, nemcsak gyógyfürdőhely, hanem valódi kultúrával rendelkező város. Az alpolgármester megemlítette: a művészt sokszor megihlette a város, ezért is határoztak úgy, hogy a Deák téren álló galériát róla nevezik el.
    
Az ünnepi beszédek után leplezték le a Deák tér fedett részén felállított önportrét, az eseményen jelen volt a művész özvegye, Marton Lászlóné, valamint lánya, Kinga és unokája, Johanna is.
 

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.08.31
Első alkalommal lesz látható Magyarországon és Közép-Európában az Orosz Föderáció Észak-Oszét-Alán köztársaságából érkező csoportos képzőművészeti kiállítás. A tárlat szeptember 11. és 26. között várja az érdeklődőket a Forrás Galériában.
2012.08.31
A nemzetközi képzőművészeti szcéna meghatározó magángyűjtője, az angol Lord Flyetly az 1990-es évek közepén közép-európai művészek alkotásaival egészítette ki nemzetközi gyűjteményét. Tíz éven át lengyel, cseh, osztrák, szlovén, román és orosz alkotóktól vásárolt. Az ír származású lord Magyarországon kizárólag egy alkotótól, Oroszy Csabától gyűjteményezett, kizárólag őt emelte be rangos kollekciójába. Ez a válogatás került most Budapestre, ez a kollekció tekinthető meg a Tat Galériában szeptember 4-től november 15-ig.
2012.08.30
Békeangyalt ábrázoló szobrot kapott ajándékba Siófok a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának résztvevőitől.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma