IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2011.05.03

Felavatták Marton László szobrászművész önportréját kedden Hévízen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és az alkotó családja jelenlétében; a város galériája felvette a három éve elhunyt alkotó nevét.
 
 
(MTI) - A 2003-ban készült mellszobor leleplezésekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára felidézte a Kossuth-díjas, kiváló és érdemes Művész, háromszoros Munkácsy-díjas szobrász gondolatát, amely szerint a jó művészi produktum önmagáért beszél, sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni.
    
Szőcs Géza úgy jellemezte Marton Lászlót, mint aki a magyar szobrászat egyik meghatározó egyénisége volt, akinek "eltaposhatatlan hitét, gazdag életét tömören jellemezni csak szójátékkal lehet: élete művészet, művészete élet". Hozzátette, hogy a művész olyan korban élt, amelyben állandóan új értékrendek születtek, és a művészetről alkotott vélemények is gyorsan változtak.
    
Marton László életrajzában fogalmazta meg, hogy már gyerekkorában is a monumentális köztéri alkotások ragadták meg a figyelmét. Életében sok és sokféle szobrot készített, ezek közé tartozik a Cantata Profana kompozíciója, Apor Vilmos emlékműve, Görgey lovasszobra, Liszt, Kölcsey, Táncsics, Bocskai, Dózsa György vagy József Attila szobra, de hosszú lenne felsorolni monumentális alkotásait, kisplasztikáit, domborműveit, reliefjeit.
    
Klasszikus szépségideálokon nevelkedett, "sohasem tagadta szándékát: mindig azt ragadta meg, ami szép az emberben, a szellemiséget, az arc, a test nemes formáit", ugyanakkor fontosnak tartotta a valósághoz való hűséget - fogalmazott Szőcs Géza.
    
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Marton László 1996-ban kapta meg Hévíz díszpolgári címét, és a város közterein tucatnyi szobra áll, köztük Deák, Széchenyi, Kossuth, Kodály, Nagy Imre és Moll Károly orvos portrészobra, vagy Nimfa című alkotása. Magyarországon köztereken mintegy másfélszáz alkotása látható, a határokon túli városokban, valamint köz- és magángyűjteményekben lévő alkotásainak száma együttesen megközelíti a kétszázat.
    
Kepli József János, Hévíz alpolgármestere az avatón kifejtette: a város új vezetésének eltökélt szándéka, hogy az igényes, magas színvonalú programok és a könnyedebb szórakozás elegyítésével új programturisztikai kínálatot nyújtsanak. Mint elhangzott, Hévíz mindig tudott értékeket felmutatni, nemcsak gyógyfürdőhely, hanem valódi kultúrával rendelkező város. Az alpolgármester megemlítette: a művészt sokszor megihlette a város, ezért is határoztak úgy, hogy a Deák téren álló galériát róla nevezik el.
    
Az ünnepi beszédek után leplezték le a Deák tér fedett részén felállított önportrét, az eseményen jelen volt a művész özvegye, Marton Lászlóné, valamint lánya, Kinga és unokája, Johanna is.
 

lukoviczky

2012.08.31
Első alkalommal lesz látható Magyarországon és Közép-Európában az Orosz Föderáció Észak-Oszét-Alán köztársaságából érkező csoportos képzőművészeti kiállítás. A tárlat szeptember 11. és 26. között várja az érdeklődőket a Forrás Galériában.
2012.08.31
A nemzetközi képzőművészeti szcéna meghatározó magángyűjtője, az angol Lord Flyetly az 1990-es évek közepén közép-európai művészek alkotásaival egészítette ki nemzetközi gyűjteményét. Tíz éven át lengyel, cseh, osztrák, szlovén, román és orosz alkotóktól vásárolt. Az ír származású lord Magyarországon kizárólag egy alkotótól, Oroszy Csabától gyűjteményezett, kizárólag őt emelte be rangos kollekciójába. Ez a válogatás került most Budapestre, ez a kollekció tekinthető meg a Tat Galériában szeptember 4-től november 15-ig.
2012.08.30
Békeangyalt ábrázoló szobrot kapott ajándékba Siófok a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának résztvevőitől.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma