2005.01.01

Ef. Zámbó István rövid szakmai életrajza

1950 január 3-án született Salgótarjánban. A képzőművészettel gyerekkora óta foglalkozik rendszeresen. Autodidakta, társművészetekkel is kisérletező művész. A szentendrei Vajda Lajos Studió egyik alapitója, 1976 óta a Művészeti Alap és a Képzoművész Szövetség tagja. 1983-ig a Fiatal Képzömuvészek Stúdiójának is a tagja volt. A Bizottság együttes egyik alapítója. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, kül és belföldön. / Magyar Nemzeti Galéria kortátrs gyűjtemény, Ludwig gyüjtemény Aachen Németország, Vasteros Konst halle Svédország, Nünberg Stadt Muzeúm Grafikai Gyüjtemény Szentendrei Ferenczi Múzeum, Székesfehérvár István Király Múzeum, Kaposvár Rippl-Rónai Múzeum stb.

Fontosabb egyéni kiállításai:

1987. Xantusz János Múzeum, Győr.
1990. Konst Halle Södertelje, Sveden. Istvan Király Múzeum, Székesfehérvár.
1992. Salgótarjáni Rajz Biennále, Nógrádi Történeti Múzeum.
1996. Művésztelepi Galéria. Szentendre.
2000. Erdész Galéria, Szentendre.
2001. Galéria 1900.

Díjak:

1990. Képzo-és Iparművész Szövetség díja, V. Országos Rajzbienálé, Salgótarján,
1990. XX. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. Salgótarján Város Tanács díja.
1996. Magyar Alkotóművészek Egyesülete Képzoművészeti Tagozat díja. VIII. Országos Rajzbienálé Salgótarján.
1997. Művelodési és Közoktatási Minisztérium festészeti díja. Budapest Vigadó Galéria Fehér képek kiállításán.
2000. Magyar Köztársaság Érdemes Muvésze díj.

Szentendrén él, címe: 2000 Szentendre Bartók u. 8.

Képgaléria

Kortárs design 2015 címmel nyílik kiállítás december 11-én, pénteken 17 órakor a tatabányai Vértes Agorájában. A Kortárs Galéria szervezésében megvalósuló tárlaton más kiállítók mellett Kelecsényi Csilla textilművész és Somogyi Pál belsőépítész munkái is láthatók lesznek.

A Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia és a Filmfotó kft. december 10-én 15 órakor tartja az Ez csak színjáték című könyv bemutatóját. A kötet a magyar játékfilmek standfotóit tartalmazza, valamint rendezők és operatőrök werkfotóit.

Barbra Streisand legnagyobb slágerei csendülnek fel december 6-án vasárnap a Budapest Kongresszusi Központban. Az Evergreen című koncerten a Stúdió 11, valamint három énekesnő, Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea lép fel.

A Virtuózok tehetségkutató verseny résztvevői, Vigh Andrea hárfaművész, Kovács Szilárd orgonaművész és a Budapesti Vonósok kamarazenekar is fellép a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szekszárdi koncertsorozatában, amely decemberben kezdődik a Művészetek Házában.

Súlyos és hosszú betegség után Prágában meghalt Dana Gálová cseh műfordító.

Szaszvar_banner_192x189px_01

A Design Terminál idén december 3. és 23. között ötödik alkalommal szervezi meg az Ajándék Terminált, az egyedi magyar design tárgyak karácsonyi vásárát.

Megjelent a fővárosi metál zenekar, az Orient Fall bemutatkozó nagylemeze, Fractals címmel. Három vendégénekes is hozzájárul az albumhoz, így hallható Csongor Bálint a feloszlott Subscribe-ból, Kovács Gábor az Orion Dawnból, valamint a YouTube csatornájáról ismert Földes Anett.

Október óta nagyot lépett a Balaton régió abban, hogy felszínre hozza a néphagyomány kincseit, amelyek csak nagyon ritkán láthatók úgy összegyűjtve. Most vándorkiállítás és játékos ismeretterjesztő foglalkozások formájában a Balaton sok pontján megtekinthetőek, Balatonkenese Önkormányzatának koordinálásában. Egy sikeres TÁMOP projekt keretében tárlat, iskolai foglalkozások, mesterség-bemutatók, szakmai műhelymunkák reprezentálták a régió kézműves értékeit, amelyek november 28-án egy balatonkenesei ünnepnapban csúcsosodtak ki.

A Krúdy-negyed évzáró eseménysorozatán ismét különleges kulturális és gasztronómia élményekkel lehetnek gazdagabbak az ide látogatók. A Kiskorona utca – Korona tér – Mókus utca – Tanuló utca által határolt területen működő, kultúrával és gasztronómiával foglalkozó intézmények 2013 óta kínálnak közösen is programlehetőséget – ez alkalommal december 4-én, 5-én és 6-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma