PFZ728x90
2015. július 30.
Célzó

folk1

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert idén először állt össze, hogy a Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek. Július 27-én a Kultúra.hu első kapolcsi pódiumbeszélgetésén a téma a népzene volt: Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója és Rosonczy-Kovács Mihály népzenész azt is elmondta, mitől is egyedülálló a Folkudvar.

2005.01.01

Ef. Zámbó István rövid szakmai életrajza

1950 január 3-án született Salgótarjánban. A képzőművészettel gyerekkora óta foglalkozik rendszeresen. Autodidakta, társművészetekkel is kisérletező művész. A szentendrei Vajda Lajos Studió egyik alapitója, 1976 óta a Művészeti Alap és a Képzoművész Szövetség tagja. 1983-ig a Fiatal Képzömuvészek Stúdiójának is a tagja volt. A Bizottság együttes egyik alapítója. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, kül és belföldön. / Magyar Nemzeti Galéria kortátrs gyűjtemény, Ludwig gyüjtemény Aachen Németország, Vasteros Konst halle Svédország, Nünberg Stadt Muzeúm Grafikai Gyüjtemény Szentendrei Ferenczi Múzeum, Székesfehérvár István Király Múzeum, Kaposvár Rippl-Rónai Múzeum stb.

Fontosabb egyéni kiállításai:

1987. Xantusz János Múzeum, Győr.
1990. Konst Halle Södertelje, Sveden. Istvan Király Múzeum, Székesfehérvár.
1992. Salgótarjáni Rajz Biennále, Nógrádi Történeti Múzeum.
1996. Művésztelepi Galéria. Szentendre.
2000. Erdész Galéria, Szentendre.
2001. Galéria 1900.

Díjak:

1990. Képzo-és Iparművész Szövetség díja, V. Országos Rajzbienálé, Salgótarján,
1990. XX. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. Salgótarján Város Tanács díja.
1996. Magyar Alkotóművészek Egyesülete Képzoművészeti Tagozat díja. VIII. Országos Rajzbienálé Salgótarján.
1997. Művelodési és Közoktatási Minisztérium festészeti díja. Budapest Vigadó Galéria Fehér képek kiállításán.
2000. Magyar Köztársaság Érdemes Muvésze díj.

Szentendrén él, címe: 2000 Szentendre Bartók u. 8.

Képgaléria

 

Verbunkverseny és marosvásárhelyiek világtalálkozója is színesíti a 30. Vásárhelyi Forgatag programját. A rendezvényt augusztus 26. és 30. között rendezik Marosvásárhelyen, a világtalálkozó augusztus 29-én és augusztus 30-án tartják. A résztvevők szintén augusztus 30-án mutathatják be, milyen jól ismerik a széki verbunkot.

Augusztus 4-én a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében barátai, pályatársai és olvasói vehetnek végső búcsút a 73 éves korában elhunyt Koltai Tamástól. A színikritikust július 29-én szűk családi kőrben helyezték örök nyugalomra.

Gérard Depardieu a legendás Normandia-Nyeman francia repülőezredről akar filmet készíteni. A francia színész azt nyilatkozta, történelmileg pontos mozit tervez a francia repülőalakulatról, amely a szovjet légierő kötelékében harcolt a második világháborúban a keleti fronton.

A híres Máté-Horvai-színészosztály tagjai minden évben találkoznak, és AlkalMáté Trupp néven közös produkciót hoznak létre, amelyen egyik társuk életét dolgozzák fel. Idén Dömötör Andrásról készítettek darabot, amelyet a Jurányi Inkubátorházban mutatnak be július 30-án.

Másodszor nyerte el a Kossuth és Petőfi Rádió a Superbrands-díjat. Az elismeréssel azon márkák előtt tisztelegnek, amelyek kiemelkedő sikereket értek el. Évente nyolcszázan indulnak az elismerésért, és közülük háromszázötvenet díjaz a zsűri.

MV_banner_192x189

A „legendás” Máté–Horvai-osztály sorozata, az AlkalMáté Trupp 2015 nyarán is folytatódik: most Dömötör Andrásé lesz a főszerep. A bemutatót július 30-án 20:30-kor tartják a Jurányi Házban.

alkalmate_A3_domotorandris

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat kárpátaljai óvodaépítési kezdeményezéséhez: június 25-én 18 órai kezdettel nemzetközi jótékonysági néptáncgálát rendeznek a kultúrközpont színháztermében. A belga, bolgár, lett és román együttesek fellépésére ‑ házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes ‑váltott belépőket a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják.

A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. Lev Grossman trilógiájának első része már olvasható magyarul.

Az álomtündér varázslatos meseregény kicsiknek és nagyoknak arról, hogyan győzi le a félelmeit egy kislány az álomtündér segítségével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma