2014. szeptember 24.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2005.01.01

Ef. Zámbó István rövid szakmai életrajza

1950 január 3-án született Salgótarjánban. A képzőművészettel gyerekkora óta foglalkozik rendszeresen. Autodidakta, társművészetekkel is kisérletező művész. A szentendrei Vajda Lajos Studió egyik alapitója, 1976 óta a Művészeti Alap és a Képzoművész Szövetség tagja. 1983-ig a Fiatal Képzömuvészek Stúdiójának is a tagja volt. A Bizottság együttes egyik alapítója. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, kül és belföldön. / Magyar Nemzeti Galéria kortátrs gyűjtemény, Ludwig gyüjtemény Aachen Németország, Vasteros Konst halle Svédország, Nünberg Stadt Muzeúm Grafikai Gyüjtemény Szentendrei Ferenczi Múzeum, Székesfehérvár István Király Múzeum, Kaposvár Rippl-Rónai Múzeum stb.

Fontosabb egyéni kiállításai:

1987. Xantusz János Múzeum, Győr.
1990. Konst Halle Södertelje, Sveden. Istvan Király Múzeum, Székesfehérvár.
1992. Salgótarjáni Rajz Biennále, Nógrádi Történeti Múzeum.
1996. Művésztelepi Galéria. Szentendre.
2000. Erdész Galéria, Szentendre.
2001. Galéria 1900.

Díjak:

1990. Képzo-és Iparművész Szövetség díja, V. Országos Rajzbienálé, Salgótarján,
1990. XX. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. Salgótarján Város Tanács díja.
1996. Magyar Alkotóművészek Egyesülete Képzoművészeti Tagozat díja. VIII. Országos Rajzbienálé Salgótarján.
1997. Művelodési és Közoktatási Minisztérium festészeti díja. Budapest Vigadó Galéria Fehér képek kiállításán.
2000. Magyar Köztársaság Érdemes Muvésze díj.

Szentendrén él, címe: 2000 Szentendre Bartók u. 8.

Képgaléria

A hódmezővásárhelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre zenekari koncertjével avatják fel Hódmezővásárhely új, közadakozásból vásárolt hangversenyzongoráját szeptember 28-án a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A Tolnay Klári Emlékév keretein belül megrendezett Tolnay Filmklub következő állomásán az 1948-ban bemutatott Egy asszony elindul című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínhában vetítik szeptember 25-én, 18 órakor. A film megtekintését követő kerekasztal-beszélgetés témája: TOLNAY 100 - HEGYI 100 - Tolnay Klári Hegyi Barnabás objektívjében. A fény szerepe a filmben.

A litván származású, New Yorkban élő Žilvinas Kempinasnak a párizsi Palais de Tokyo-ban, a bécsi Kunsthalléban, a bázeli Tinguely Múzeumban vagy a New York-i MoMA PS1-ben már volt egyéni kiállítása. Első önálló magyarországi tárlata az M0-ban nyílik meg pénteken a művész jelenlétében. A Műcsarnok Időgép újabb száma ezúttal 1950-be, az I. Magyar Képzőművészeti Kiállításra röpíti az időutazásra vágyókat. A kiállítás szeptember 26-tól látogatható.

Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének 10 országból érkező fordítói találkoznak szeptember végén Balatonfüreden – közölte az MTI–vel a Magyar Fordítóház Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden.

A pekingi operát bemutató budapesti kiállítás és egy kínai-magyar közös rendezésű tárlat is szerepel a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (KOGART) és kínai együttműködő partnereinek tervei között - mondta Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy jelenleg Sanghajban látható válogatás a KOGART Szalay Lajos-gyűjteményéből.

Szegeden hetedik alkalommal rendezik meg a Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivált szeptember 22. és 27. között. Az esemény a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentjének, hazánk legelső püspökének tiszteletére, Szent Gellért nevét viseli.

szent_gellert

A 2010-ben alakult Kelemen Kvartett, mely fellépett London, Párizs, Berlin leghíresebb színpadain, hatalmas sikerrel járta be Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kína nagy koncerttermeit, megnyerte a legnagyobb nemzetközi kvartettversenyek első helyezéseit Melbourne-től Olaszországon át Pekingig idén októberben országos turnéra indul Magyarországon. Most a Budapest Jazz Clubban lép fel.

Hogyan hat a tér és az idő az érzékelésre? Vajon mi minden válhat láthatóvá egy mozgó „megfigyelődoboz” 4m x 4m méretű ablakán keresztül?

Alonso Alegria Kötélen a Niagara felett című művét szeptember 27-én mutatják be a Thália Színházban. Caroling szerepében Gáspár Kata lesz, Blondint pedig Salinger Gábor játsza majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma