15_eves

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

Burger_Barna_Mozgasban


Burger Barnát a magas szintű szakmai felkészültség mellett empátiája és érzékenysége is a legjobbak közé emelte. Kevesen közelítettek úgy egy-egy társadalmi jelenséghez vagy egyszerű élethelyzetet ábrázoló eseményhez, ahogyan ő tette. Portréi hasonlóan kiemelkedő nívóról tesznek tanúbizonyságot. Ha valaki végigtekint a fotós pályáján, meglepően konstatálhatja annak szerteágazó mivoltát: láthatólag minden érdekelte, ami belefér egy fényképbe, hogy aztán fotói a fénykép határain túli világokba vigyenek el.


Barna_Burger2
Burger Barbna
Fotó: Burger Barna


Nagysikerű könyvei közül kiemelkedik a Fej vagy írás? 92 kortárs magyar író portréja című kiadvány, vagy a Sajó László költővel közösen jegyzett, Öt és feles című munka, amely a lecsúszott egzisztenciák és perifériákon élők dermesztő valóságában tett „kalandozást” adja közre, de szintén figyelmet érdemlő alkotás a Kékvándor – ösvények, utak, képek elnevezést viselő album. Fotóit külföldön többek között Berlinben, New Yorkban, Pekingben állították ki. Nem állt távol tőle a sport sem: rendszeresen focizott, az íróválogatottnak a tagja volt.


Burger_Barna_sportfoto


Képeiből a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel nyílt tárlat a sport sokak előtt rejtélyekkel és nehézségekkel teli világának érzékeny oldalát és finomságait mutatja be anélkül, hogy emberfölötti magasságokba helyezné a sportolókat és magát a sportot.

 

A fotók nem szorítkoznak nagy sportesemények vagy ismert sportolók bemutatására. A kulisszák mögötti világ, a pillanat és az emberi erő törékenysége is megjelenik a képeken.

 

gera900_960px
Gera Zoltán a róla készült kép előtt


Az sem csalódik, aki az ismert emberekre kíváncsi: a kiállításon van fotó Fa Nándorról, Erőss Zsoltról és Gera Zoltánról is. Az utóbbiról készült képek a focistát több helyzetben állítják elénk, láthatjuk profilból, meccs közben, mint ahogy Burger egy-egy vízilabdázót is megörökített a labda eldobása előtti feszült pillanatban.

 

Burger_Barna_sportfoto_3


A sport és az irodalom régóta szövetséget kötött egymással. Ezt támasztják alá a kiállított képek, Esterházy Péter Esterházy Mártonnal közös fotója vagy Kőrösi Zoltán portréja mezben, kezében kávéscsészével.


Korosi_zoltan
Kőrösi Zoltán

 

A nagyon közeli, már-már az intimitás határát súroló képek arról árulkodnak, hogy a fotós személyes ügyként gondolt a sportra, belülről látott rá. Egy-egy kép rendkívül lírai, az elmúlásról és az idő változásáról ad hírt. Ezekből is látszik, a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.


burger

 

A képeken a szabadságérzet ugyanúgy megjelenik, mint a nagyobb cél érdekében megtett erőfeszítés, s Burger Barna egyéni látásmódja eredményeképp az egészet átfogja valami mélyről jövő lebegés.

 Burger_Barna_sportfoto_2


A tárlatot nem elsősorban a sportrajongóknak ajánljuk, hiszen annál sokkal többről szól. A fényképek a szokásostól eltérő aspektusból világítják meg a dolgokat: szimbolikus gesztusai az emberi akaraterőnek, küzdelemnek és a felismerésnek, hogy nincs az az élethelyzet, amiből ne lehetne felállni, ha meg mégis, akkor méltósággal viselhető el a vereség. Ettől olyan szép, ettől olyan emberi Burger Barna kiállítása.

 

A kiállítás ingyenesen látogatható a Budapest Projekt Galériában.

 

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma