hangf_spotify_banner_728x90

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

Tomas_Opitz_Aniko_Robitz_Peter_Timar_Barabas_Lajos_Laszlo_es_Zsolt_Peter_Barta
Opitz Tomas, Robitz Anikó, Tímár Péter, Barabás Lajos László, Borbély László és Barta Zsolt Péter
Fotó: Kocsány Kornél


A galéria vezetője, Borbély László köszöntő beszédében megemlékezett az öt éve elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfusról, a hazai avantgárd és kísérleti fényképészet egyik legmeghatározóbb alakjáról.

 

Elmondta, az Artphoto Galéria szoros együttműködésben a Barta Zsolt Péter által vezetett Kerekes Gábor Archívummal, ezt a kiállítást megelőzően már két különleges tárlattal tisztelgett a fotográfus művészete előtt és segítette a páratlan hagyaték feldolgozását.


Kerekes_Gabor_zona_2
Kerekes Gábor Zóna-sorozatának egy darabja


Itt mutatták be előszőr a Zóna című sorozat és Ismeretlen képek címmel a hagyaték más, még nem publikált művei. A jelenlegi kiállítás is – az eredeti célhoz kapcsolódva – egy rendkívüli fotócsemegét tartogat a fotográfia után érdeklődőknek, itt látható ugyanis előszőr a művész Alvó szépség című sorozata, mely történetesen a projekt tárgyi és szellemi alapját jelképező Mamiya C330-as fényképezőgéppel készült.


a_fenykepezogep
A Mamiya C330-as analóg kamera

 

Barabás Lajos műgyűjtő, a tárlat ötletadója kifejtette, hogy egy használati tárgy hogyan konzerválható egykori tulajdonosa szellemiségéhez méltó módon. Felidézte, hogy a kiállításon is megtekinthető kamerához Kerekes Gábor hagyatékából jutott hozzá, és fontosnak tartotta, hogy kezdjen vele valamit, ne egyszerűen csak elhelyezze a gyűjteményében.

 

Mindig nehéz helyzetben van, aki egy fennmaradt hagyatékból igyekszik hiteles, a művész szándékainak is megfelelő kiállítást rendezni. Borbély Lászlónak és Barabás Lajosnak ezt a feladatot kreatívan sikerült megoldania. A Barabás tulajdonába került, 6x6 Mamiya C330-as analóg kamera a műgyűjtő ötlete alapján négy fotográfushoz – Robitz Anikó, Barta Zsolt Péter, Opitz Tomas, Tímár Péter – jutott el a projekt során azzal a céllal, hogy azt új, egyedi alkotások elkészítésére használják.


Robitz_Aniko_kepei
Robitz Anikó képei
Forrás: Facebok


„Az adta az ötletet, hogy annak idején a tavaly elhunyt Fajó János festőművész, Kassák Lajos szellemi örököse és tanítványa megörökölte Kassák asztalát és festékeit, és nem félt használni és jó értelemben véve kihasználni azokat. Megtetszett ebben a történetben, hogy tárgyak, alapanyagok, velük együtt pedig egy szellemiség is áthagyományozódhat egyik művészről a másikra” – mondta el Barabás.


Kerekes-Barabas_projekt_5

 

Az eltérő témák és megvalósítási módok eredményeként született kiállítás így többrétegű élményt nyújt, különösen azzal, hogy a felkért alkotók mellett a már említett, Kerekes ezzel a géppel készített sorozata is látható, melyet a Kerekes Gábor Archívum bocsátott a galéria rendelkezésére.


A kiállítás, noha nem sok helyet foglal, végtelenül gazdag terek közé kalauzolja el a látogatót.

 

Ayhan Gökhan


A nyitóképen Kerekes Gábor. Fotó forrása: fotomuveszek.hu

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma