15_eves

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

Tomas_Opitz_Aniko_Robitz_Peter_Timar_Barabas_Lajos_Laszlo_es_Zsolt_Peter_Barta
Opitz Tomas, Robitz Anikó, Tímár Péter, Barabás Lajos László, Borbély László és Barta Zsolt Péter
Fotó: Kocsány Kornél


A galéria vezetője, Borbély László köszöntő beszédében megemlékezett az öt éve elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfusról, a hazai avantgárd és kísérleti fényképészet egyik legmeghatározóbb alakjáról.

 

Elmondta, az Artphoto Galéria szoros együttműködésben a Barta Zsolt Péter által vezetett Kerekes Gábor Archívummal, ezt a kiállítást megelőzően már két különleges tárlattal tisztelgett a fotográfus művészete előtt és segítette a páratlan hagyaték feldolgozását.


Kerekes_Gabor_zona_2
Kerekes Gábor Zóna-sorozatának egy darabja


Itt mutatták be előszőr a Zóna című sorozat és Ismeretlen képek címmel a hagyaték más, még nem publikált művei. A jelenlegi kiállítás is – az eredeti célhoz kapcsolódva – egy rendkívüli fotócsemegét tartogat a fotográfia után érdeklődőknek, itt látható ugyanis előszőr a művész Alvó szépség című sorozata, mely történetesen a projekt tárgyi és szellemi alapját jelképező Mamiya C330-as fényképezőgéppel készült.


a_fenykepezogep
A Mamiya C330-as analóg kamera

 

Barabás Lajos műgyűjtő, a tárlat ötletadója kifejtette, hogy egy használati tárgy hogyan konzerválható egykori tulajdonosa szellemiségéhez méltó módon. Felidézte, hogy a kiállításon is megtekinthető kamerához Kerekes Gábor hagyatékából jutott hozzá, és fontosnak tartotta, hogy kezdjen vele valamit, ne egyszerűen csak elhelyezze a gyűjteményében.

 

Mindig nehéz helyzetben van, aki egy fennmaradt hagyatékból igyekszik hiteles, a művész szándékainak is megfelelő kiállítást rendezni. Borbély Lászlónak és Barabás Lajosnak ezt a feladatot kreatívan sikerült megoldania. A Barabás tulajdonába került, 6x6 Mamiya C330-as analóg kamera a műgyűjtő ötlete alapján négy fotográfushoz – Robitz Anikó, Barta Zsolt Péter, Opitz Tomas, Tímár Péter – jutott el a projekt során azzal a céllal, hogy azt új, egyedi alkotások elkészítésére használják.


Robitz_Aniko_kepei
Robitz Anikó képei
Forrás: Facebok


„Az adta az ötletet, hogy annak idején a tavaly elhunyt Fajó János festőművész, Kassák Lajos szellemi örököse és tanítványa megörökölte Kassák asztalát és festékeit, és nem félt használni és jó értelemben véve kihasználni azokat. Megtetszett ebben a történetben, hogy tárgyak, alapanyagok, velük együtt pedig egy szellemiség is áthagyományozódhat egyik művészről a másikra” – mondta el Barabás.


Kerekes-Barabas_projekt_5

 

Az eltérő témák és megvalósítási módok eredményeként született kiállítás így többrétegű élményt nyújt, különösen azzal, hogy a felkért alkotók mellett a már említett, Kerekes ezzel a géppel készített sorozata is látható, melyet a Kerekes Gábor Archívum bocsátott a galéria rendelkezésére.


A kiállítás, noha nem sok helyet foglal, végtelenül gazdag terek közé kalauzolja el a látogatót.

 

Ayhan Gökhan


A nyitóképen Kerekes Gábor. Fotó forrása: fotomuveszek.hu

KAD_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

leszfeszt

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma