Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.11

A nagysikerű Versmaraton egyik fő eseménye az április 10-én a Magyar Írószövetség székházában nyílt, Kép-vers – kortárs költők versei képkeretben pályázat díjazott műveiből összeállt kiállítás, amely szöveg és képzőművészet egymásra hatását hivatott bemutatni.

kep-vers1


A pályázatot és a kiállítást a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség közösen szervezte.

 

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a MANK az egyik legszerencsésebb szervezet a kulturális intézmények palettáján, mert az alkotóművészeket segítheti. „A tizennégy ösztöndíjat számláló rendszerében a MANK igyekszik jól segíteni” – jegyezte meg. Azon a véleményen volt, hogy az anyagi támogatás mellett érdemes azon is gondolkodni, hogyan lehet inspirálni az alkotókat. Megemlítette, hogy a pályázók legalább száz művet nyújtottak be, ebből választották ki a huszonnégy alkotó harminc munkáját.


koszonto_Tardy_Anna
Trady-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője


Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke örömmel nyugtázta, hogy a vártnál többen jelentkeztek a meghirdetett pályázatra. Úgy látja, érdemes a folytatáson is gondolkodni, akár úgy, hogy a munkákból megjelenne egy album, vagy akár más helyszíneken is bemutatnák a kiállítást. „Nem elhanyagolható szempont, hogy a szerzők és a képzőművészek között egy gyümölcsöző kapcsolat veheti kezdetét” – vélte.


Szentmartoni_
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke


Dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló irodalmi folyóirat főszerkesztője több példával illusztrálta, létezik átjárás a különböző műfajok között. Michelangelót, William Blake-et, Kassák Lajost, Nagy Lászlót és Kondor Bélát említette, akik a szépírói vagy képzőművészeti tevékenységükön túl egyéb művészeti ágakban is maradandót alkottak.


Janosi_Zoltan
Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője

 

A Kultúra.hu kérdésére, hogyan alakul a jövőben a mostani kezdeményezés, Tardy-Molnár Anna azt válaszolta, hogy a folytatás egy alkotóházi konferenciával és rendhagyó irodalomórákkal egybekötött rendezvény formájában valósul meg, valamint a határon túli irodalmi műhelyek bemutatására irányuló sorozatot is szeretnék továbbvinni. „Önmagában az, hogy ennyire sokszínű anyag jött létre, fantasztikus eredmény. Ezt a művészekért csináltuk, hogy legyenek egymásra izgalmasan rezonáló projektek. Örülünk, hogy a művek ihletéséből kerámiamunka és kisplasztika is született” – mondta. A felvetésre, nem került-e másodlagos szerepbe a képzőművészeti produktum a szövegekhez képest, azt válaszolta: kiemelendő eredménye a pályázatnak, hogy nem illusztrációk jöttek létre. A képzőművészeti munkák nem alárendeltjei a szövegeknek. Az alkotások párbeszédbe léptek egymással, és mindkettő másra irányítja rá a befogadó figyelmét.”


kep-vers_4


A pályázat első helyezettje Németh Erika, a második Pusztafi Panna Pálma, a harmadik Árkossy István lett. Különdíjban részesült Czimbal Gyula és Mányoki Ádám. A pályázatra közel 80 képzőművész jelentkezett, összesen több mint 100 új műalkotással.


A képzőművészek Az év versei 2016, 2017, 2018; valamint Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiákban szereplő szövegek által inspirált önálló műalkotással pályázhattak. Egy alkotó legfeljebb három, őt megérintő verset vagy novellát fogalmazhatott meg a maga képi nyelvén.


A művészek változatos technikával dolgoztak: festmények, grafikák, rézkarcok, kerámiák egyaránt szerepeltek a pályaművek között. A kiválasztott képek és versek egymás mellett láthatóak a Magyar Írószövetség székházának dísztermében. A kiállítás kurátora Bánföldi Zoltán képzőművész.


Fotók: CSákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma