15_eves

2019.04.11

A nagysikerű Versmaraton egyik fő eseménye az április 10-én a Magyar Írószövetség székházában nyílt, Kép-vers – kortárs költők versei képkeretben pályázat díjazott műveiből összeállt kiállítás, amely szöveg és képzőművészet egymásra hatását hivatott bemutatni.

kep-vers1


A pályázatot és a kiállítást a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség közösen szervezte.

 

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a MANK az egyik legszerencsésebb szervezet a kulturális intézmények palettáján, mert az alkotóművészeket segítheti. „A tizennégy ösztöndíjat számláló rendszerében a MANK igyekszik jól segíteni” – jegyezte meg. Azon a véleményen volt, hogy az anyagi támogatás mellett érdemes azon is gondolkodni, hogyan lehet inspirálni az alkotókat. Megemlítette, hogy a pályázók legalább száz művet nyújtottak be, ebből választották ki a huszonnégy alkotó harminc munkáját.


koszonto_Tardy_Anna
Trady-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője


Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke örömmel nyugtázta, hogy a vártnál többen jelentkeztek a meghirdetett pályázatra. Úgy látja, érdemes a folytatáson is gondolkodni, akár úgy, hogy a munkákból megjelenne egy album, vagy akár más helyszíneken is bemutatnák a kiállítást. „Nem elhanyagolható szempont, hogy a szerzők és a képzőművészek között egy gyümölcsöző kapcsolat veheti kezdetét” – vélte.


Szentmartoni_
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke


Dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló irodalmi folyóirat főszerkesztője több példával illusztrálta, létezik átjárás a különböző műfajok között. Michelangelót, William Blake-et, Kassák Lajost, Nagy Lászlót és Kondor Bélát említette, akik a szépírói vagy képzőművészeti tevékenységükön túl egyéb művészeti ágakban is maradandót alkottak.


Janosi_Zoltan
Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője

 

A Kultúra.hu kérdésére, hogyan alakul a jövőben a mostani kezdeményezés, Tardy-Molnár Anna azt válaszolta, hogy a folytatás egy alkotóházi konferenciával és rendhagyó irodalomórákkal egybekötött rendezvény formájában valósul meg, valamint a határon túli irodalmi műhelyek bemutatására irányuló sorozatot is szeretnék továbbvinni. „Önmagában az, hogy ennyire sokszínű anyag jött létre, fantasztikus eredmény. Ezt a művészekért csináltuk, hogy legyenek egymásra izgalmasan rezonáló projektek. Örülünk, hogy a művek ihletéséből kerámiamunka és kisplasztika is született” – mondta. A felvetésre, nem került-e másodlagos szerepbe a képzőművészeti produktum a szövegekhez képest, azt válaszolta: kiemelendő eredménye a pályázatnak, hogy nem illusztrációk jöttek létre. A képzőművészeti munkák nem alárendeltjei a szövegeknek. Az alkotások párbeszédbe léptek egymással, és mindkettő másra irányítja rá a befogadó figyelmét.”


kep-vers_4


A pályázat első helyezettje Németh Erika, a második Pusztafi Panna Pálma, a harmadik Árkossy István lett. Különdíjban részesült Czimbal Gyula és Mányoki Ádám. A pályázatra közel 80 képzőművész jelentkezett, összesen több mint 100 új műalkotással.


A képzőművészek Az év versei 2016, 2017, 2018; valamint Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiákban szereplő szövegek által inspirált önálló műalkotással pályázhattak. Egy alkotó legfeljebb három, őt megérintő verset vagy novellát fogalmazhatott meg a maga képi nyelvén.


A művészek változatos technikával dolgoztak: festmények, grafikák, rézkarcok, kerámiák egyaránt szerepeltek a pályaművek között. A kiválasztott képek és versek egymás mellett láthatóak a Magyar Írószövetség székházának dísztermében. A kiállítás kurátora Bánföldi Zoltán képzőművész.


Fotók: CSákvári Zsigmond/Kultúra.hu

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma