Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.12

A gyerekeket is izgalmas, ingyenes programokkal várják a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Margó Fesztivál szombati napján, 10 és 15 óra között. A kicsik többek között zenés bábjátékozáson, kavicsfestésen, felolvasásokon és egy varázslatos koncerten is részt vehetnek a Hahó együttessel.

hhh
Hahó együttes
Forrás: Hahóegyüttes.hu

Kardos-Horváth János gyerekzenekara, a Hahó együttes június 15-én délelőtt 11 órától rendhagyó koncert keretében segíti tanulni és tanítani a legkisebbeket. A fesztiválon az együttes bemutatja új, Tucat című dalát is.


A Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain több program is kezdődik a délelőtt folyamán: 10 órától az udvaron Nagy Réka, az Ökoanyu sorozat szerzője ínycsiklandó, egészséges és nagyon finom kis “jutalomfalatokat” készít a gyerekekkel.


okoanyuA Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően egy zenés bábjátékra is sor kerül 10 órától a Lotz-teremben, Elmerrel, a kockás elefánttal ismerkedhetnek meg a gyerekek, és kiderül, milyen érzés másmilyennek lenni, mint a többiek.


A PIM szervezésében, a szintén ugyanebben az időpontban kezdődő Forgatag a palotában című programon a gyerekek megismerkedhetnek a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, valamint Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatják meséjüket, bebarangolják a Károlyi-palotát és utaznak is kicsit az időben.


Ezenkívül a délelőtt folyamán többek között lehet majd kavicsot festeni, frizbit készíteni, sőt, mesét is írni a Bosnyák Viktória és Dudás Győző szerzőpáros foglalkozásán.


elmerw
David McKee: Elmer, a kockás elefánt
Pagony Kiadó


A Kolibri Kiadó 11 órakor kezdődő kézműveskedéssel egybekötött felolvasószínházában az Acsargó mocsarak című, a Zabaszauruszok-sorozat 3. kötetének hőse, Leiszút Feliszút és régi barátai kapnak főszerepet.


A Csirimojó Kiadó és a Cseh Centrum szintén 11 órától várja a lelkes lurkókat. Programjukon az óvodások és kisiskolások izgalmas kézműves foglalkozáson keresztül ismerhetik meg a Furda borz filmet forgat címmel megjelent kötet magával ragadó történetét.


A gyerekeknek lehetőségük lesz a PIM szervezésében felfedezni a Petőfi-tárlatot, megismerkedni a szerethetően szétszórt, szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt deríthetnek a résztvevők, miért található 16 ördögszarvacska a róla szóló kiállításban. A program 11 órakor kezdődik.


Déltől Varró Dániel vadonatúj verses meséit maga a költő meséli, mégpedig diafilmről. A kicsik a Csütörtök a kisördög című program keretében megismerkedhetnek a legújabb mesehőssel, a cserfes Csütörtökkel.


varro_daiel_origo_palyi_zsofia
Varró Dániel
Forrás: Pályi Zsófia/ Origo.hu


Szintén déli 12 órakor kalandos utazást tehetnek a gyerekek a rímek világába, a Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően. A zenés, mondókázós foglalkozás, A Jöjj ki, napocska! című könyv alapján közösen kitalált történetet mesélnek el a szervezők és játszanak el a gyerekekkel, amiben ismert gyerekdalok és mondókák fognak felcsendülni – új köntösben.


Szombaton kora délután pedig az év gyerekkönyvéé a főszerep! Milyen az év gyerekkönyve? Tényleg a gyerek könyve? A Lotz-teremben tartott beszélgetésen a frissen kiosztott Év Gyerekkönyve Díjas könyvekről lesz szó a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében. Mi tetszik a gyerekzsűrinek, a szakértőknek, a szakmának és a laikus olvasónak? Az Év Gyerekkönyve Díj zsűritagjait Szekeres Niki kérdezi majd.


_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma