Szavazás
kulturalogo

Busok

Az ősi tavaszváró ünnep két egyházi ünnep között van: a farsang kezdete vízkereszt, január 6-a, és hamvazószerdáig tart, ami idén március 6-ra esik. Régen főként farsangkor tartották a lakodalmakat, mert sem az azt megelőző adventi, sem az azt követő nagyböjti időszakban nem lehetett hangos mulatságokat rendezni, a nyár pedig a munka időszaka volt a paraszti világban.

Korniss_Laokoon_R

Ritkán részesülhet látogató ennyire friss és modern élményben egy már elhunyt művész gyűjteményes tárlatán, mint Korniss Dezső kiállításán a Magyar Nemzeti Galériában. A célját és feladatát korán kijelölő festőművész – a magyar hagyományokat és Bartók zenéjét követve – rendkívül látványos színvilágú, magyar neoavantgárd művészeti stílust alakított ki. Ezt az utat nem hagyta el soha, csupán kísérletező hajlamának engedve, különböző forrásokat felhasználva újította meg festészetét.

Bocsardi_TASZ

„Azért nem apad ki bennem a vágy, hogy színházat csináljak, mert tudom, hogy rengeteg remekmű van, amihez még nem nyúltam hozzá, amelyek mindig közelebb visznek magamhoz. Amelyek által jobban meg tudom ismerni azt, ami mindig is izgatott: hogy miért kerültem erre a világra” – mondja Bocsárdi László, akinek a vezetése alatt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a progresszív romániai magyar színjátszás egyik legfontosabb műhelye lett. Az igazgató-rendező a színházcsinálás korai éveiről, a megtett útról és a színház szerepéről is beszélt a Játéktérnek.

szinonimak_Arany_Medve

Navad Lapid izraeli rendező Szinonimák című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon szombaton. A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a film vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés.

Ripoff_Raskolnikov_c_Galos_Viktor

Szinte minden hazai zenekar karrierjében meghatározó mozzanat, amikor a Müpa színpadán lép fel. Idén újabb zenekarok csatlakozhatnak az impozáns névsorhoz. Régi ismerősként tér vissza Ripoff Raskolnikov, a Pál Utcai Fiúk, Kováts Kriszta, DJ Bootsie. Júniusban pedig ismét Hey, June! Érkezik a Žagar, a Kistehén, a 30Y, és először lép fel a Müpában szólókoncerttel Csemer Boglárka, vagyis Boggie és a Mörk.Alapítók


mozaik_logo_35 hegyvidek


Támogatók


mma_5000x75 emmi_logo raiffeisen

mank_250x250 gynsz-logo

mtva_50x50 mtlogo