Szavazás
kulturalogo

Sorry_we_missed_you

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick rendező legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért a 72. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. A legfontosabb szekcióba eddig 19 alkotást hívtak meg a mintegy 1800 nevezés közül, de a következő napokban a válogatás még bővülhet.

fo_ter

Óbuda az 1800-as évek végén még falusias hangulatú városrész volt. Akkori atmoszférájáról már csak néhány épület mesél. A kerület arculatát ma már a panelrengeteg határozza meg, és csak a tömbök között lehet itt-ott rábukkanni a régi idők miliőjére. Óbuda eltűnt utcái címmel Horváth Péter, az Óbudai Múzeum történésze tartott várostörténeti sétát.

szigetaszarazfoldon

Április 18-án nyolcvanéves Ragályi Elemér világhírű Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező. A művész olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Antonio Banderas vagy Robin Williams, és még Stanley Kubrick kanapéján is ötletelt filmekről. Portré.

1998_kortarsfestomuvesz_r

A műgyűjtés világát titokzatosság lengi körül. Egyrészt a szubjektív szempont- és kapcsolatrendszer miatt, ami a gyűjteményeken keresztül kirajzolódik. Másrészt pedig a műkereskedelem izgalmai – árkalkulálás, licitharc vagy műtárgycserék – idéződnek meg. A szentendrei MűvészetMalom legújabb, Publikus magánügyek című tárlata a 1990-es évek művészetét kifejezetten a magángyűjtemények anyagára támaszkodva mutatja be. A látogatók előtt most megnyílnak azon kollekciók kulisszái, melyek egyébként csak szűk kör számára láthatóak.

toredek

A budai Várnegyed – egykori uralkodók, udvartartásuk és a jómódú polgárok lakhelye – kiemelkedő jelentőségű a hazai, középkori emlékek között. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban április 17-én. Várnegyed a föld alól címmel nyíló tárlat olyan helyszínek friss régészeti kutatásaiból ad válogatást, mint az egykori Városháza, a Karmelita épületegyüttes, a Várkert Bazár, a Mátyás-templom vagy az Erdélyi bástya.
Alapítók


mozaik_logo_35 hegyvidek


Támogatók


mma_5000x75 emmi_logo raiffeisen

mank_250x250 gynsz-logo

mtva_50x50 mtlogo