Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.10

Emanuel Gat világhírű táncos-koreográfus 23 éves koráig karmesternek készült, csupán ezután fordult a táncművészet felé. Ennek is köszönhető sajátos megközelítésmódja, ahogyan a zene merész alkalmazásával tánc és hangzás újszerű viszonyait építi fel. Együttesével április 12-én és 13-án ismét Magyarországon vendégszerepel.

c_emanuel_gat
Emanuel Gat

A klasszikus balettel ellentétben a kortárs táncban olykor egészen rendhagyó élettörténetekkel, pályaképekkel találkozhatunk. Míg előbbinél meglehetősen szigorú rendben sorakoznak a képzés, kibontakozás, pályazárás kötötten kronologikus szakaszai, a modernben gyakoriak a szokatlan momentumok.

A marokkói származású, Izraelben született, Franciaországban élő Emanuel Gaté még ezek közül is kiemelkedik: a táncos-koreográfus ugyanis meghökkentően későn, 23 évesen került csak közvetlen kapcsolatba a táncművészettel – ezt megelőzően zenei tanulmányokat folytatott, karmesternek készült.


c_gady_dagon
Tavaszi áldozat
Fotó: Gady Dagon

A húszas éveiben járó Emanuel Gat a neves koreográfus, Nir Ben Gal workshopjának résztvevőjeként köteleződött el a tánc mellett, és néhány hónappal később csatlakozott is együtteséhez. 1994-ben már koreográfusként is debütált, de valódi alkotói áttörésére csak saját formációja megalapítása után került sor.


A 2004-ben megalakult Emanuel Gat Dance bemutatkozó produkciója két egyfelvonásos volt: a Téli utazás, Tavaszi áldozat című est művei ma is a táncegyüttes repertoárján találhatók. E produkcióival a koreográfus 2006-ban elnyerte a rangos New York-i táncdíjat, a Bessie Awardot is.

photos_by_gady_dagon
Téli utazás
Fotó: Gady Dagon

A társulat és vezetője nem sokkal később Franciaországba települt: ma is ott, a Marseille- és Montpellier-közeli Istres-ben működnek. Első, új hazájukban elkészült alkotásuk a Silent Ballet (2008) című produkció volt.

Gat együttese 2010-ben tért vissza Budapestre, és ebben az évben a magyar közönség ismét láthatta a Téli utazást (Gat és Roy Assaf előadásában), illetve az ugyancsak kettejük táncolta Téli variációk című alkotást. A társulat 2012-ben a Brilliant Corners, 2015-ben a Romantikus tengerpart, 2017-ben pedig a Gold és a Sacre című előadással járt Magyarországon.


sacre_emanuel_gat_michael_loehr
SACRE
Forrás: michael-loehr.com

A pályafutása csúcsára ért alkotó az elmúlt másfél évtizedben világszerte tanította be műveit vagy hozott létre új produkciókat számos rangos együttes számára, a Párizsi Operaház balettjétől a Genfi Nagyszínház balett-társulatán át a Svéd Királyi Balettig.


2013-ban Emanuel Gat a Montpellier-i Táncfesztivál társult művésze lett. 2017-ben Montpellier-ben egy kivételes vállalkozással keltett figyelmet: a Lyoni Operaház modernitásra hagyományosan fogékony balettje és saját táncosai számára hozta létre Tenworks című, rövid képekből álló produkcióját.

_emanuelgat_gold
Gold
Forrás: emanuelgatdance.com

2018-ban Gat a világhírű Avignoni Fesztivál programjában mutatta be Story Water című, 12 táncosra és 13 zenészre, Pierre Boulez zeneművére komponált alkotását. Ugyanettől az évtől társult koreográfusként dolgozik a párizsi Chaillot Nemzeti Táncszínházban. Yooo!!! című, fiatal közönséget megcélzó, bemutatkozó alkotásának premierjére alig néhány héttel budapesti vendégjátékuk előtt, március 13-án került sor.

plage_romantique_emanuelgatdance
Romantikus tengerpart
Forrás: emanuelgatdance.com

A modern táncba érkező, társművészeti irányokból jött alkotók – zenésznek, képzőművésznek, építésznek indult személyiségek – sajátos nézőpontokkal, felvetésekkel gazdagítják e sokszínű világot. De ne szűkítsük le a messziről érkezettek körét csak a művészetekre: pszichológus-, mérnök- vagy matematikus-koreográfusok sora is maradandó értékeket hozott létre új látásmóddal e területen.

Emanuel Gat, a zenei pályáról a tánc felé kanyarodó koreográfus-táncos a zenei anyag újszerű és merész alkalmazójaként nyúl közismert művekhez. Nem csupán hangulatukat, tartalmukat gondolja újra, de merész társításokkal is előáll, s mélyre, merészen nyúl a zenei szövetbe. Tánc és hangzás újszerű viszonyait építi fel vagy ad alkalmat a rácsodálkozásra. Jelentéstartalmakat tágít, meglep, válogatottan kiváló táncosaival izgalmas szellemi kalandokra hív.

_emanuel_gat_julia_gat_brilliant
Brilliant Corners © Emanuel Gat & Julia Gat

2016-ban született Sunny című produkciója, melyet most a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán láthatunk, izgalmas például szolgál Gat alkotói világára. A mű komponistája, a dunkerque-i születésű, Amszterdamban élő Awir Leon élőben játszik a színpadon. A váratlanul alakuló, egymásba áttűnő jelenetek, hangulatok, ismerős és ismeretlen atmoszféraszilánkok, a közösségi lét színes ábrázolata – csupa jellegzetes, Gat-féle momentum, mely izgalmas kompozícióvá sűrűsödik-épül a szemünk előtt.


btf_190412_sunny_c_julia_gat
Sunny © Julia Gat

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

vandor_rita_konyve__R

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma