GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca finomságai (Citera Kft., 80 oldal)

Bartos Erika nagy sikerű sorozatának már számos téli és karácsonyi tematikájú darabja született, elég csak megemlíteni a Bogyó és Babóca énekel című kötetet, amelyben a két mese mellett megtaláljuk a legismertebb karácsonyi dalok kottáit is vagy a Bogyó és Babóca ajándékát, amit tulajdonképpen adventi kifestő. Az új kötetben a Bagolydoktor és a sütemények című mesét olvashatjuk, amelynek tanulsága: a legbölcsebbek is hibázhatnak olykor. A történethez huszonkét egyszerű süteményrecept is tartozik, amelyeket kisgyerekkel is könnyedén elkészíthetünk.


Bogyo_es_Baboca_fimonsagai_bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet nemcsak közös mesélésre invitál, segít abban is, hogy bevonjuk a kicsiket az ünnepi sütögetésbe. Olyan egyszerű és ötletes recepteket mutat, amelyekkel a kicsik is sikereket élhetnek át a konyhában.

 

2. Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző (Naphegy Kiadó, 16 oldal)

Az egyik leghíresebb böngésző sorozatnak van téli kiadása is. Ritkán lehet kapni, de most a Naphegy Kiadó most újranyomta ezeket a köteteket, így most beszerezhetjük a fa alá. A Téli böngésző lapjain elénk tárul a város karácsony közeledtével. A képek mindegyikén új helyszínnel, új szereplőkkel találkozunk. A figurák életében mindig történik valami izgalmas, és sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek kalandjait végigkövethetjük a lapokon és az egyes köteteken keresztül is.

 

teli-bongeszo-belso
Fotó: Karácsonyi Mesekönyvek Webáruház


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ezek a képeskönyvek végtelen számú mese lehetőségét rejtik magukban, szülőként is bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de a kisgyerek képzelete is szárnyalhat a részletgazdag fotókat nézegetve. Ne lepődjünk meg, ha a gyermekünk majd órákon át hasal a képeskönyv felett és szűnni nem akaró kiváncsisággal böngészi a képeket, újabb és újabb részeket fedezve fel rajta.


3. Gróh Ilona: Ringató-lapozók (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

A Ringató családi daloskönyvek és a Ringató-mesék után születtek meg a legkisebbek számára ezek a keménytáblás lapozók, amelyek a legnépszerűbb gyerekdalokat elevenítik meg az illusztrációkon keresztül. A sorozat legújabb darabjai az Este van már, nyolc óra és a Hull a szilva a fáról címűek, de a korábban megjelentek közül is bátran válogathatunk.


knv-este-van-mar-nyolc-ora
Fotó: cdgalaxis.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Az együtténeklés nemcsak nagy élmény és közös örömforrás, de pozitív hatása van a az agyműködésre, a szociális készségekre, a személyiségre. Ezek a lapozók pedig nemcsak a dallamon, hanem a képeken keresztül is megszólítják a legkisebbeket, hiszen csodás illusztrációk kísérik a sorokat.

 

4. Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 26 oldal)

Pipp és Polli karácsonyi története biztosan a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt. A két kis barát ehető díszekkel dekorálja a karácsonyfát, de a díszek eltűnnek, Pipp hasa pedig megfájdul.


pipp-es-polli-a-karacsonyfa-belso2
Fotó: talaldki.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A sorozat a legkisebbek mindennapjait és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusait dolgozza fel, ezért a gyerekek igazán a sajátjuknak érezhetik ezeket a történeteket. A karácsonyfa története segít abban, hogy a kicsiket is elragadja a karácsony hangulata.

 

5. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 48 oldal)

Nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában, hiszen közeledik a karácsony. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötete azért nagyszerű, mert a megszokotthoz képest üdítően más hangon mesél a karácsonyról, miközben egyszerűen, de érzékenyen szól a nehéz kérdésekről is.


Mimi1
Fotó: Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet is abban segít a piciknek megérteni: a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a közösen eltöltött időről is szól. Mimiék ugyanis közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak és visznek egy ks meleget is azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

 

5+1 Győri Katalin: Az első karácsony (Kálvin Kiadó, 48 oldal)

Egy karácsonyi könyvajánló sem lehet teljes a klasszikus bibliai történetet feldolgozó kötet nélkül. Ezekből ma már elég sok van, így nem lehet egyszerű megtalálni közöttük a leghitelesebbet. Győri Katalin 2013-ben kiadott könyve úgy vezeti végig a legkisebbeket Jézus születésének eseményein, hogy hű marad a bibliai történethez, ugyanakkor közel hozza azt a mai gyerekek világához.

Az_elso_karacsony


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ebből a kötetből a kicsik számára érthetővé és átélhetővé válik az, hogy mit ünnepel a keresztény világ karácsonykor, az ő számukra s érthetővé válik a csodálatos bibliai történet.


Kocsis Katica


Következő cikkünkben a 3-6 éves korosztálynak ajánlunk könyveket.

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma