hangf_spotify_banner_728x90

2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca finomságai (Citera Kft., 80 oldal)

Bartos Erika nagy sikerű sorozatának már számos téli és karácsonyi tematikájú darabja született, elég csak megemlíteni a Bogyó és Babóca énekel című kötetet, amelyben a két mese mellett megtaláljuk a legismertebb karácsonyi dalok kottáit is vagy a Bogyó és Babóca ajándékát, amit tulajdonképpen adventi kifestő. Az új kötetben a Bagolydoktor és a sütemények című mesét olvashatjuk, amelynek tanulsága: a legbölcsebbek is hibázhatnak olykor. A történethez huszonkét egyszerű süteményrecept is tartozik, amelyeket kisgyerekkel is könnyedén elkészíthetünk.


Bogyo_es_Baboca_fimonsagai_bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet nemcsak közös mesélésre invitál, segít abban is, hogy bevonjuk a kicsiket az ünnepi sütögetésbe. Olyan egyszerű és ötletes recepteket mutat, amelyekkel a kicsik is sikereket élhetnek át a konyhában.

 

2. Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző (Naphegy Kiadó, 16 oldal)

Az egyik leghíresebb böngésző sorozatnak van téli kiadása is. Ritkán lehet kapni, de most a Naphegy Kiadó most újranyomta ezeket a köteteket, így most beszerezhetjük a fa alá. A Téli böngésző lapjain elénk tárul a város karácsony közeledtével. A képek mindegyikén új helyszínnel, új szereplőkkel találkozunk. A figurák életében mindig történik valami izgalmas, és sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek kalandjait végigkövethetjük a lapokon és az egyes köteteken keresztül is.

 

teli-bongeszo-belso
Fotó: Karácsonyi Mesekönyvek Webáruház


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ezek a képeskönyvek végtelen számú mese lehetőségét rejtik magukban, szülőként is bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de a kisgyerek képzelete is szárnyalhat a részletgazdag fotókat nézegetve. Ne lepődjünk meg, ha a gyermekünk majd órákon át hasal a képeskönyv felett és szűnni nem akaró kiváncsisággal böngészi a képeket, újabb és újabb részeket fedezve fel rajta.


3. Gróh Ilona: Ringató-lapozók (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

A Ringató családi daloskönyvek és a Ringató-mesék után születtek meg a legkisebbek számára ezek a keménytáblás lapozók, amelyek a legnépszerűbb gyerekdalokat elevenítik meg az illusztrációkon keresztül. A sorozat legújabb darabjai az Este van már, nyolc óra és a Hull a szilva a fáról címűek, de a korábban megjelentek közül is bátran válogathatunk.


knv-este-van-mar-nyolc-ora
Fotó: cdgalaxis.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Az együtténeklés nemcsak nagy élmény és közös örömforrás, de pozitív hatása van a az agyműködésre, a szociális készségekre, a személyiségre. Ezek a lapozók pedig nemcsak a dallamon, hanem a képeken keresztül is megszólítják a legkisebbeket, hiszen csodás illusztrációk kísérik a sorokat.

 

4. Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 26 oldal)

Pipp és Polli karácsonyi története biztosan a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt. A két kis barát ehető díszekkel dekorálja a karácsonyfát, de a díszek eltűnnek, Pipp hasa pedig megfájdul.


pipp-es-polli-a-karacsonyfa-belso2
Fotó: talaldki.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A sorozat a legkisebbek mindennapjait és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusait dolgozza fel, ezért a gyerekek igazán a sajátjuknak érezhetik ezeket a történeteket. A karácsonyfa története segít abban, hogy a kicsiket is elragadja a karácsony hangulata.

 

5. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 48 oldal)

Nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában, hiszen közeledik a karácsony. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötete azért nagyszerű, mert a megszokotthoz képest üdítően más hangon mesél a karácsonyról, miközben egyszerűen, de érzékenyen szól a nehéz kérdésekről is.


Mimi1
Fotó: Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet is abban segít a piciknek megérteni: a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a közösen eltöltött időről is szól. Mimiék ugyanis közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak és visznek egy ks meleget is azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

 

5+1 Győri Katalin: Az első karácsony (Kálvin Kiadó, 48 oldal)

Egy karácsonyi könyvajánló sem lehet teljes a klasszikus bibliai történetet feldolgozó kötet nélkül. Ezekből ma már elég sok van, így nem lehet egyszerű megtalálni közöttük a leghitelesebbet. Győri Katalin 2013-ben kiadott könyve úgy vezeti végig a legkisebbeket Jézus születésének eseményein, hogy hű marad a bibliai történethez, ugyanakkor közel hozza azt a mai gyerekek világához.

Az_elso_karacsony


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ebből a kötetből a kicsik számára érthetővé és átélhetővé válik az, hogy mit ünnepel a keresztény világ karácsonykor, az ő számukra s érthetővé válik a csodálatos bibliai történet.


Kocsis Katica


Következő cikkünkben a 3-6 éves korosztálynak ajánlunk könyveket.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma