2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca finomságai (Citera Kft., 80 oldal)

Bartos Erika nagy sikerű sorozatának már számos téli és karácsonyi tematikájú darabja született, elég csak megemlíteni a Bogyó és Babóca énekel című kötetet, amelyben a két mese mellett megtaláljuk a legismertebb karácsonyi dalok kottáit is vagy a Bogyó és Babóca ajándékát, amit tulajdonképpen adventi kifestő. Az új kötetben a Bagolydoktor és a sütemények című mesét olvashatjuk, amelynek tanulsága: a legbölcsebbek is hibázhatnak olykor. A történethez huszonkét egyszerű süteményrecept is tartozik, amelyeket kisgyerekkel is könnyedén elkészíthetünk.


Bogyo_es_Baboca_fimonsagai_bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet nemcsak közös mesélésre invitál, segít abban is, hogy bevonjuk a kicsiket az ünnepi sütögetésbe. Olyan egyszerű és ötletes recepteket mutat, amelyekkel a kicsik is sikereket élhetnek át a konyhában.

 

2. Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző (Naphegy Kiadó, 16 oldal)

Az egyik leghíresebb böngésző sorozatnak van téli kiadása is. Ritkán lehet kapni, de most a Naphegy Kiadó most újranyomta ezeket a köteteket, így most beszerezhetjük a fa alá. A Téli böngésző lapjain elénk tárul a város karácsony közeledtével. A képek mindegyikén új helyszínnel, új szereplőkkel találkozunk. A figurák életében mindig történik valami izgalmas, és sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek kalandjait végigkövethetjük a lapokon és az egyes köteteken keresztül is.

 

teli-bongeszo-belso
Fotó: Karácsonyi Mesekönyvek Webáruház


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ezek a képeskönyvek végtelen számú mese lehetőségét rejtik magukban, szülőként is bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de a kisgyerek képzelete is szárnyalhat a részletgazdag fotókat nézegetve. Ne lepődjünk meg, ha a gyermekünk majd órákon át hasal a képeskönyv felett és szűnni nem akaró kiváncsisággal böngészi a képeket, újabb és újabb részeket fedezve fel rajta.


3. Gróh Ilona: Ringató-lapozók (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

A Ringató családi daloskönyvek és a Ringató-mesék után születtek meg a legkisebbek számára ezek a keménytáblás lapozók, amelyek a legnépszerűbb gyerekdalokat elevenítik meg az illusztrációkon keresztül. A sorozat legújabb darabjai az Este van már, nyolc óra és a Hull a szilva a fáról címűek, de a korábban megjelentek közül is bátran válogathatunk.


knv-este-van-mar-nyolc-ora
Fotó: cdgalaxis.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Az együtténeklés nemcsak nagy élmény és közös örömforrás, de pozitív hatása van a az agyműködésre, a szociális készségekre, a személyiségre. Ezek a lapozók pedig nemcsak a dallamon, hanem a képeken keresztül is megszólítják a legkisebbeket, hiszen csodás illusztrációk kísérik a sorokat.

 

4. Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 26 oldal)

Pipp és Polli karácsonyi története biztosan a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt. A két kis barát ehető díszekkel dekorálja a karácsonyfát, de a díszek eltűnnek, Pipp hasa pedig megfájdul.


pipp-es-polli-a-karacsonyfa-belso2
Fotó: talaldki.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A sorozat a legkisebbek mindennapjait és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusait dolgozza fel, ezért a gyerekek igazán a sajátjuknak érezhetik ezeket a történeteket. A karácsonyfa története segít abban, hogy a kicsiket is elragadja a karácsony hangulata.

 

5. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 48 oldal)

Nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában, hiszen közeledik a karácsony. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötete azért nagyszerű, mert a megszokotthoz képest üdítően más hangon mesél a karácsonyról, miközben egyszerűen, de érzékenyen szól a nehéz kérdésekről is.


Mimi1
Fotó: Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet is abban segít a piciknek megérteni: a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a közösen eltöltött időről is szól. Mimiék ugyanis közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak és visznek egy ks meleget is azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

 

5+1 Győri Katalin: Az első karácsony (Kálvin Kiadó, 48 oldal)

Egy karácsonyi könyvajánló sem lehet teljes a klasszikus bibliai történetet feldolgozó kötet nélkül. Ezekből ma már elég sok van, így nem lehet egyszerű megtalálni közöttük a leghitelesebbet. Győri Katalin 2013-ben kiadott könyve úgy vezeti végig a legkisebbeket Jézus születésének eseményein, hogy hű marad a bibliai történethez, ugyanakkor közel hozza azt a mai gyerekek világához.

Az_elso_karacsony


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ebből a kötetből a kicsik számára érthetővé és átélhetővé válik az, hogy mit ünnepel a keresztény világ karácsonykor, az ő számukra s érthetővé válik a csodálatos bibliai történet.


Kocsis Katica


Következő cikkünkben a 3-6 éves korosztálynak ajánlunk könyveket.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma