2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca finomságai (Citera Kft., 80 oldal)

Bartos Erika nagy sikerű sorozatának már számos téli és karácsonyi tematikájú darabja született, elég csak megemlíteni a Bogyó és Babóca énekel című kötetet, amelyben a két mese mellett megtaláljuk a legismertebb karácsonyi dalok kottáit is vagy a Bogyó és Babóca ajándékát, amit tulajdonképpen adventi kifestő. Az új kötetben a Bagolydoktor és a sütemények című mesét olvashatjuk, amelynek tanulsága: a legbölcsebbek is hibázhatnak olykor. A történethez huszonkét egyszerű süteményrecept is tartozik, amelyeket kisgyerekkel is könnyedén elkészíthetünk.


Bogyo_es_Baboca_fimonsagai_bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet nemcsak közös mesélésre invitál, segít abban is, hogy bevonjuk a kicsiket az ünnepi sütögetésbe. Olyan egyszerű és ötletes recepteket mutat, amelyekkel a kicsik is sikereket élhetnek át a konyhában.

 

2. Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző (Naphegy Kiadó, 16 oldal)

Az egyik leghíresebb böngésző sorozatnak van téli kiadása is. Ritkán lehet kapni, de most a Naphegy Kiadó most újranyomta ezeket a köteteket, így most beszerezhetjük a fa alá. A Téli böngésző lapjain elénk tárul a város karácsony közeledtével. A képek mindegyikén új helyszínnel, új szereplőkkel találkozunk. A figurák életében mindig történik valami izgalmas, és sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek kalandjait végigkövethetjük a lapokon és az egyes köteteken keresztül is.

 

teli-bongeszo-belso
Fotó: Karácsonyi Mesekönyvek Webáruház


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ezek a képeskönyvek végtelen számú mese lehetőségét rejtik magukban, szülőként is bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de a kisgyerek képzelete is szárnyalhat a részletgazdag fotókat nézegetve. Ne lepődjünk meg, ha a gyermekünk majd órákon át hasal a képeskönyv felett és szűnni nem akaró kiváncsisággal böngészi a képeket, újabb és újabb részeket fedezve fel rajta.


3. Gróh Ilona: Ringató-lapozók (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

A Ringató családi daloskönyvek és a Ringató-mesék után születtek meg a legkisebbek számára ezek a keménytáblás lapozók, amelyek a legnépszerűbb gyerekdalokat elevenítik meg az illusztrációkon keresztül. A sorozat legújabb darabjai az Este van már, nyolc óra és a Hull a szilva a fáról címűek, de a korábban megjelentek közül is bátran válogathatunk.


knv-este-van-mar-nyolc-ora
Fotó: cdgalaxis.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Az együtténeklés nemcsak nagy élmény és közös örömforrás, de pozitív hatása van a az agyműködésre, a szociális készségekre, a személyiségre. Ezek a lapozók pedig nemcsak a dallamon, hanem a képeken keresztül is megszólítják a legkisebbeket, hiszen csodás illusztrációk kísérik a sorokat.

 

4. Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 26 oldal)

Pipp és Polli karácsonyi története biztosan a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt. A két kis barát ehető díszekkel dekorálja a karácsonyfát, de a díszek eltűnnek, Pipp hasa pedig megfájdul.


pipp-es-polli-a-karacsonyfa-belso2
Fotó: talaldki.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A sorozat a legkisebbek mindennapjait és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusait dolgozza fel, ezért a gyerekek igazán a sajátjuknak érezhetik ezeket a történeteket. A karácsonyfa története segít abban, hogy a kicsiket is elragadja a karácsony hangulata.

 

5. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 48 oldal)

Nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában, hiszen közeledik a karácsony. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötete azért nagyszerű, mert a megszokotthoz képest üdítően más hangon mesél a karácsonyról, miközben egyszerűen, de érzékenyen szól a nehéz kérdésekről is.


Mimi1
Fotó: Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet is abban segít a piciknek megérteni: a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a közösen eltöltött időről is szól. Mimiék ugyanis közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak és visznek egy ks meleget is azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

 

5+1 Győri Katalin: Az első karácsony (Kálvin Kiadó, 48 oldal)

Egy karácsonyi könyvajánló sem lehet teljes a klasszikus bibliai történetet feldolgozó kötet nélkül. Ezekből ma már elég sok van, így nem lehet egyszerű megtalálni közöttük a leghitelesebbet. Győri Katalin 2013-ben kiadott könyve úgy vezeti végig a legkisebbeket Jézus születésének eseményein, hogy hű marad a bibliai történethez, ugyanakkor közel hozza azt a mai gyerekek világához.

Az_elso_karacsony


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ebből a kötetből a kicsik számára érthetővé és átélhetővé válik az, hogy mit ünnepel a keresztény világ karácsonykor, az ő számukra s érthetővé válik a csodálatos bibliai történet.


Kocsis Katica


Következő cikkünkben a 3-6 éves korosztálynak ajánlunk könyveket.

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma