NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.04.25

A világ sokszínűségét és az összetartozást hangsúlyozza Ingo Glass és Jovián György Konstruktív, destruktív című kiállítása, amelyet április 29-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Szép Három Közösségi Térben. A tárlat fő témája a káosz és a rend, két művészi út, amelyek csak ebben a kiállítótérben találkoztak.

Jovián György Munkácsy Mihály-díjas erdélyi magyar festőművész és grafikus. Művészete különböző korábbi stíluskorszakokra épül, leginkább az új eklektikához áll közel. A tárlaton filozófiai természetű mondanivalóját részletgazdag, finoman kimunkált festményeivel közvetíti a látogatók felé. A színek és a fények megfeleltetése, a fényképek bevonása és egy sajátos absztrakció teszi teljessé festői, grafikusi eszköztárát.


20170406_181802


A képzőművészetben jártas író, Kölüs Lajos értelmezése szerint Jovián képein az univerzum részleteit keresi, és egyfajta rendbe fogja össze ezeket a részeket. A festő roncs- csendéletet és -tájképet alkot, nála semmi sem ok nélkül alaktalan vagy amorf. Formáival a tárgyak szubsztanciáját, a létezés sokszínűségét és elevenségét hangsúlyozza. A kiállításon szimbolikusan az emberi sorsok, helyzetek színes-fényes-barnaszínű roncstelepét láthatja a közönség.


Enterieur__2_
Ingo Glass szobrai és Jovián György festményei


A társkiállító Ingo Glass a világ egyensúlyi pontjait, az anyag súlytalanságát keresi-kutatja. Amit talál és felfed, a tér sokoldalúsága, függősége, határolt határtalansága. Glass művészetében csak a három alapidommal (kör-négyzet-háromszög) és a három alapszínnel (piros, kék, sárga) dolgozik. Kidolgozott forma-szín elméletében a Bauhaus olyan nagy mestereivel konfrontálódott, mint Vaszilij Kandinszkij vagy Johannes Itten. „Számomra nem logikus, hogy a kör, amely az életet és a mozgást jelképezi, kék legyen. Az én koncepcióm szerint a kör piros. A művészettörténet idővel eldönti, kinek van igaza” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak a művész.


20170406_175353_001
Ingo Glass


A kis méretű plasztikák némelyikében benne rejlik a monumentális köztéri alkotás létrehozásának lehetősége is. Számos műben pedig nemcsak rejlik a lehetőség, de meg is valósult. A hatalmas szobrokról Ingo Glass így fogalmazott:

„Vannak szobraim Romániában, Magyarországon, Németországban és Szerbiában. Olyan is akad közöttük, amelyik 13 méteres. És hogy miért éppen 13 méter? Mert a 12 egy szakrális szám. 12 apostol volt, 12 hónap van egy évben. És mi van tovább? Hát +1 vagyis 13. Ilyesmikkel szeretek játszani.”


20170406_183214


Ingo Glass szerint a szobor igazi jelentését meghatározott, vele összefüggésben lévő környezetben kapja meg, onnan kiemelve elveszíti jelentését, „csak plasztika” lesz belőle, amelyből hiányzik a térrel, épülettel való kapcsolatnak köszönhető többlet.

„Ha kapok egy megrendelést egy nagy szoborra, akkor először megnézem a teret, sétálgatok, gondolkodom azon, melyik forma illik a térhez. Aztán készítek makettet, majd utána készül el a végleges kompozíció” – mondta a művész.


Míg Ingo Glass művészete, letisztult ősi formákra épül, Jovián György munkáinak központi témája a felesleg és a hiány. Ennek ellenére mindketten a teljességet ábrázolják: Glassnál az egy sokszorozódik meg, Jovián halmazai pedig a sokaságot fogják egybe és bontják részleteire. Mindkét világ strukturált és alternatív, párhuzamos valóságként is felfogható. Átjárhatóságuk felfedezése teszi izgalmassá a kiállítást.


Kultúra.hu

Felhasznált források:

http://www.ujmuveszet.hu/2016/06/a-forma-a-szin-es-a-ter-ingo-glass-plasztikai/

http://www.barkaonline.hu/kepzmveszet/5767-ingo-glass-es-jovian-gyorgy-konstruktiv-destruktiv-cim--kiallitasarol

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma