Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.06.04

A Kaláka Fesztivált idén 36. alkalommal rendezik meg június 25-től 28-ig Egerben: az egri vár június utolsó hétvégéjén újra a zene és az irodalom fellegvára lesz. A zene mellett gyermekprogramok, képeslap-kiállítás és filmhétvége is színesíti a kínálatot. Az irodalom kedvelői idén Egerről szóló verseket hallhatnak, valamint a Kaláka zenekar Kányádi Sándor-műsorát is láthatják.

A Kaláka Fesztivál Közép-Kelet-Európa legnagyobb folkzenei fesztiválja, ami mára összművészeti programsorozattá nőtte ki magát. A népzene mellett irodalmi programokkal, filmvetítéssel, képeslap-kiállítással és várost megismerő játékkal is várják az érdeklődőket Egerben. A hevesi megyeszékhely immár negyedik alkalommal ad otthont a rendezvénynek, amin idén is a folk és világzene legjava lép színpadra. A fesztivált maga a Kaláka együttes hívta életre. A zenekar tagjai Bencze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel: együttesükkel verseket énekelnek, népzenét dolgoznak fel már 1969 óta. Legtöbben a Magyar népmesék zenéje kapcsán ismerhetik őket, dalaik száma körülbelül 1000, eddig 25 lemezt jelentettek meg.


kalaka


Gryllus Dániel, aki az együttesben furulyán, citerán, pánsípon, klarinéton, és tárogatón is játszik, a június 3-án tartott sajtótájékoztatón számolt be a június 25-től 28-ig tartó programsorozatról. „Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kap az Egerről szóló költészet: az Egri hangok címen meghirdetett dalnokVERSeny legjobbjai június 28-án lépnek a színpadra, és a közönség szavazhat a legjobbról” – emelte ki. A fesztivál előestéjén a Bolyki-völgyben Kányádi Sándor előtt tiszteleg a Kaláka a Valaki jár a fák hegyén című műsorával. A Múzsák ligetében pedig maga a költő ültet egy diófát a Gárdonyi-Bródy szoborcsoport szomszédságába.


Az igazi fesztivál 26-án kezdődik, péntektől minden este két színpad is várja közönségét az egri várban. A nemzetközi fellépők között megtalálható a Miqueu Montanaro Franciaországból és az Oi Dipnoi tró Szicíliáról. De ott lesz a Csík Zenekar, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a PG Csoport, a Szászcsávási Banda és persze a Kaláka is. Két, a Cseh Tamás Programban részt vevő zenekar is színpadra lép: a MásKÉP (interjúnk) és a FolkEmbassy (interjúnk). Délelőtt az Eszterházy-tér nyüzsög majd a sok színes programra érkező látogatóktól: bábelőadáson, Szabó Attila családi koncertjén, mesemondáson és gyerektáncházon szórakozhat a nagyérdemű. A Ciszterci templomban június 27-én a Gryllus testvérek és Sebestyén Márta közös, Tizenöt zsoltár című koncertje várja az érdeklődőket.


kalaka2
Gryllus Dániel és Szomjas György


A zenei és irodalmi programokat a Bródy Sándor Könyvtárban rendezett Egri anzix című képeslap-kiállítás és az Uránia Filmszínházban tartott Szomjas György filmmaraton kíséri. Utóbbin többek között levetítik a Kopaszkutyát, a Könnyű testi sértést és a Roncsfilm című filmet is. Szomjas György rendező elmondta, hogy kommentárokkal készül átkötni az egész napos filmfolyamot. „Külön öröm Szomjas György műveit a fesztivál keretein belül levetíteni, hiszen ő is sok, a fesztiválon részt vevő zenekarról készített már filmet” – tette hozzá Gryllus Dániel.


A programokról bővebben a www.kalakafesztival.hu oldalon olvashatnak.


Bodor Máté


fotók: Kaláka Facebook


Kulcsszavak: Kaláka Fesztivál

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma