NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.02.24

Nemrég mutatta be a Duna Televízió Lerner Balázs Inverse Everest című új tudományos-ismeretterjesztő filmjét. A mecenatúra-támogatással készült alkotás egy 2016-os magyar expedíció útját kíséri végig bolygónk akkori legmélyebb ismert barlangjába. Beszélgetés a film írójával és rendezőjével a forgatásról, a technikai nehézségekről és a hazai természetfilmesek nemzetközi megítéléséről.

ejszakai_tabor
Föld alatti bivak, azaz barlangi tábor éjszakára


A Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található Krubera-Voronya barlang 2197 méteres mélységével az Everest föld alatti megfelelője, a legmélyebb ismert barlangrendszer volt 2017-ig, amikor orosz kutatók a közelében felfedezték az új rekordert. Feltárását az 1970-es években szovjet kutatók kezdték meg. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában indult el a búvárfelszerelés nélkül megközelíthető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe, hogy a barlangról professzionális fotódokumentációt készítsen. A kutatók mellett az expedícióval utazó filmes stáb tagjai is egyedülálló felvételeket rögzítettek, így készülhetett el az első ismeretterjesztő film a barlangról a budapesti Filmdzsungel Stúdió gyártásában.

Abházia szakadár terület a Kaukázusban erős orosz befolyással, de a legtöbb állam Grúzia részeként ismeri el. Mennyire volt nehéz bejutni?

Szerencsénk volt. Épp akkor nyitották meg a határt a külföldiek és a helyiek előtt is, amikor az expedíció odaért.


inverse_everest_04


A barlang legmélyebb pontjára ukrán barlangászok jutottak le 2004-ben, és azóta több expedíció járt ott, de képekben ti dokumentáltátok először.

A nemzetközi expedíció segítsége nélkül ez nem lett volna lehetséges. Már a végpontig rögzített kötelek és kiépített táborok várták a magyar csapatot, amelynek már tulajdonképpen „csak” haladnia kellett a rögzített kötelek mentén. Természetesen a fotós és filmes felszerelés és annak használata is egy átlagos barlangászcsapathoz képest jelentősen lassította a haladást. A hidegben technikai eszközökkel is bíbelődni nagyon embert próbáló. Egyetlen jól bevilágított fotó elkészítése akár több óra is lehet. Nem véletlen, hogy ezt eddig senki sem vállalta. A barlang vizes, nyirkos, és az ember hiába van speciális ruhában, átázik, átfázik.


Voltak technikai gondjaitok?

Egy mikrofon csak két-három napig működik ilyen körülmények között, az akkumulátorok sem úgy viselkednek, ahogy általában, és a sötétben, fáradtan nagyon könnyű leejteni egy kamerát, mert azt hisszük, hogy már magunkhoz kapcsoltuk. A magyar kutatócsapat nagy segítségünkre volt a film elkészítésében. Egyébként mind az írást, mind a rendezést ketten végeztük Balázs Gergely kollégámmal, a producer és vezető operatőr Tóth Zsolt Marcell is nagyon sokat tett hozzá a vállalkozásunkhoz.


Miben különbözik egy „barlangos film” a többitől?

A barlangi filmeknél szinte lehetetlen teljesen dokumentarista eszközökkel élni. Egyrészt annyi fény összesen nincs egy barlangtúra során, ami a képernyőn vagy vásznon is élvezetessé tenné a filmet. Egy ilyen forgatás majdnem olyan, mint egy játékfilmes. A kutatók bizonyos értelemben eljátsszák az adott jelenetet: a felvétel kedvéért adott esetben háromszor is végigmennek a kötélpályán.


inverse_everest_03
Egy rendesen bevilágított fotó elkészítése több órát is igénybe vett


Milyennek látod a magyar természetfilm helyzetét?

A magyar természetfilm ott van a világ élvonalában, rangos nemzetközi fesztiválokon folyamatosan nyerik a díjakat, ráadásul úgy, hogy a filmjeink nagy része tizedannyiból készül, mint mondjuk egy külföldi produkció.


A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készült, és már a hetedik olyan mecenatúraprogramos alkotás, amelyben közreműködtél. Mekkora segítség a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja?

Ebben a kategóriában szinte ez volt az egyetlen lehetőségünk az elmúlt években, hogy filmeket készítsünk. A támogatási összegek nemzetközi mércével mérve nagyon alacsonyak, de magyar mércével mérve meg elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember professzionális segítséget vehessen igénybe. Balázs Gergővel közös filmünknek Ruskó Péter és Székely Márton szerezte a zenéjét. Ez nem valósulhatna meg egy „gerillaprodukcióban”. Így történhetett meg, hogy a srácok megnyerték a NaturVision, a legnagyobb német természetfilmfesztivál legjobb filmzene díját a Budapest Infernóval, ami hatalmas elismerés. A világ legjobb természetfilmzenéjét írták meg.


A teljes interjú a mediatanacs.blogon olvasható.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma