Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.04

Ezzel a címmel tartanak fiatal zenészek komolyzenei hangversenyt januártól májusig öt alkalommal, három különböző helyszínen. A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezték/rendezik meg a koncertsorozat első három alkalmát, a másik két fellépés pedig a Régi Zeneakadémia kamaratermében, valamint a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz.

Kamara-Kor_koncertek_program
Készítette: Antal Lilla


A sorozat harmadik alkalmán, március 25-én két csodálatos Debussy-mű, az Apparition és az Ariettes oubliées, valamint Messiaen Poèmes pour Mi című darabja csendül fel a múzeumban Zemlényi Eszter (szoprán) és Ránki Fülöp (zongora) előadásában. A belépővel a látogatók féláron vehetnek jegyet a 15 órakor kezdődő Vasárnapi séta a Károlyi-palotában című programra, így a zenehallgatás élménye kiegészülhet a koncert helyszínéül szolgáló klasszicista palota és az egyik leghíresebb magyar főnemesi család, a Károlyiak évszázadokat átívelő történetének megismerésével.


Az április 4-ei koncert a Régi Zeneakadémián lesz „In menoriam Leoš Janáček” címmel Janáček halálának 90. évfordulója alkalmából a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A hónap negyedik napján Balogh Eszter (mezzoszoprán), Eduard Šístek (cselló), Jan Vojtek, Radnóti Róza (zongora), valamint a Tourte vonósnégyes lép fel a cseh-morva zeneszerző műveivel. Részletek hangzanak el a Benőtt ösvényen és a Morva népdalok című darabokból, melyeket a Pohádka, egy zongora és egy hegedűszonáta követ, végül újra hallható lesz a szerző 1. vonósnégyese, a „Kreutzer-szonáta”.


eventkamara
Fotó: PIM


A hangversenysorozat ötödik, egyben záró alkalmát a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezik meg. A május 6-ai eseményen Radnóti Róza és Ránki Fülöp várja az érdeklődőket egy négykezes zongorakoncertre, ahol elhangzik Liszt Ferenc Orpheusz és Ünnepi hangok című darabja szerzői négykezes változatban, Schubert B-dúr szonátája négy kézre (D. 617), majd szintén egy Schubert-mű, a Négy polonéz (D. 599) zárja az eseményt.


A koncertek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.Antal Lilla

Forrás: pim.hu, btf.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma