2018.03.04

Ezzel a címmel tartanak fiatal zenészek komolyzenei hangversenyt januártól májusig öt alkalommal, három különböző helyszínen. A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezték/rendezik meg a koncertsorozat első három alkalmát, a másik két fellépés pedig a Régi Zeneakadémia kamaratermében, valamint a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz.

Kamara-Kor_koncertek_program
Készítette: Antal Lilla


A sorozat harmadik alkalmán, március 25-én két csodálatos Debussy-mű, az Apparition és az Ariettes oubliées, valamint Messiaen Poèmes pour Mi című darabja csendül fel a múzeumban Zemlényi Eszter (szoprán) és Ránki Fülöp (zongora) előadásában. A belépővel a látogatók féláron vehetnek jegyet a 15 órakor kezdődő Vasárnapi séta a Károlyi-palotában című programra, így a zenehallgatás élménye kiegészülhet a koncert helyszínéül szolgáló klasszicista palota és az egyik leghíresebb magyar főnemesi család, a Károlyiak évszázadokat átívelő történetének megismerésével.


Az április 4-ei koncert a Régi Zeneakadémián lesz „In menoriam Leoš Janáček” címmel Janáček halálának 90. évfordulója alkalmából a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A hónap negyedik napján Balogh Eszter (mezzoszoprán), Eduard Šístek (cselló), Jan Vojtek, Radnóti Róza (zongora), valamint a Tourte vonósnégyes lép fel a cseh-morva zeneszerző műveivel. Részletek hangzanak el a Benőtt ösvényen és a Morva népdalok című darabokból, melyeket a Pohádka, egy zongora és egy hegedűszonáta követ, végül újra hallható lesz a szerző 1. vonósnégyese, a „Kreutzer-szonáta”.


eventkamara
Fotó: PIM


A hangversenysorozat ötödik, egyben záró alkalmát a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezik meg. A május 6-ai eseményen Radnóti Róza és Ránki Fülöp várja az érdeklődőket egy négykezes zongorakoncertre, ahol elhangzik Liszt Ferenc Orpheusz és Ünnepi hangok című darabja szerzői négykezes változatban, Schubert B-dúr szonátája négy kézre (D. 617), majd szintén egy Schubert-mű, a Négy polonéz (D. 599) zárja az eseményt.


A koncertek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.Antal Lilla

Forrás: pim.hu, btf.hu

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma