728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.12.25
Széles-Horváth Anna

Nemcsak „szigorral szerető” nagymama, hanem példakép is a szemében Molnár Piroska, akinek díját idén ő kapta meg. Grisnik Petra, a Csiky Gergely Színház művésznője nem konkrét színpadi teljesítményhez köti az elismerést, inkább „Hajrá-díjként” tekint rá. A színésznő eddigi pályája egyik legnagyobb élményeként mesélt az idén bemutatott tantermi előadásról, a 111-ről, valamint azt is elmondta: miért vágyik a fővárosba, annak ellenére, hogy otthon érzi magát Kaposváron.

A Nagymama-díj alapítója Molnár Piroska, aki 2011-ben már ajánlott téged a Junior Príma díjra. Milyen közös munkák, élmények kötnek össze titeket?

Kétszer dolgoztunk együtt, először Kőszegen, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásban, majd ezután Kaposváron az ominózus Nagymamában. Mindkét alkalom meghatározó élmény: bár ritkán találkozunk, és nem köt minket össze mély barátság, nagyon fontos ember az életemben. Mondhatom, hogy ő a példaképem. A munkához való hozzáállása, az egész lénye, ahogyan részt vesz a színházasdiban, számomra csodálatra méltó. Nem véletlen, hogy biztonságot jelent vele egy színpadra lépni - olyankor tudom, hogy nem lehet semmi baj.


Igaz rá a díj elnevezése: a próbákon ő fiatal színészek „nagymamája”?

Nem abban az értelemben, hogy agyonpátyolgat minket. Régi típusú nagymamának mondanám, aki szigorúan szeret. Sohasem kioktatva vagy instruálva fordul hozzánk, inkább figyelmességgel: amit mond, az pedig mindig segít. Nekem ez újra és újra bebizonyította, hogy a színház nem egyszemélyes műfaj, hanem a közös alkotás működteti.


Hogy éppen idén kaptad a díjat, kötöd valamilyen konkrét szerephez az évadban?

Nem hinném, hogy ez az elismerés egy adott színpadi teljesítményre adott jelzés: inkább egyfajta „Hajrá-díj”, hogy fiatal és lelkes vagy, ezért megjutalmazunk. Viccesen azt is mondhatom, hogy a Nagymama-díj a húszévesek életműdíja.


Szeptember mutattátok be Tóth Géza rendezésében a 111 című művet, amely a családon belüli erőszakról mesél és tantermi előadások keretében léptek fel vele. A premier előtt azt nyilatkoztad, tartasz a korosztálytól, a szűkebb közegtől. Mi tapasztaltál végül?

Életemben nem csináltam még félelmetesebb dolgot: minden előzetes félelmemhez még társult száz másik, miközben színészként óriási élmény, hogy egy karnyújtásnyira ülsz a nézőtől, és azonnal visszajelzést kapsz tőle. Kollégiumokban, iskolákban játszottuk a darabot, és előadtuk felnőtt közönségnek is a színházban: érezhetően különbözött a közönség, de mégis minden korosztályt megérintett. Nem becsültem alá a kamaszokat, de nem voltam benne biztos, hogy ilyen mértékig aktivizálja őket a téma. Az előadás után minden alkalommal beszélgetünk velük: hozzászólnak, mesélnek reagálnak – és nem is akárhogyan.


Ezután sem könnyed vígjáték következik: februárban Bányavakság. Több színház előadta a darabot az elmúlt évben – láttál más feldolgozást? Segíthet ez a szerepre való készülésben?

Szerencsére nem láttam: már abban az értelemben, hogy nem szeretem, ha befolyásol más értelmezése vagy játéka. A próbáknak még az elején tartunk, mivel a Pécsi Nemzeti Színházzal közös a produkció, így viszonylag kaotikus a próbarend. Májusban tíz napot próbáltunk, novemberben és januárban négyet-négyet, februárban pedig 19-et fogunk. A darabot egyébként nagyon izgalmasnak találom, a szerepem, Isabella karaktere is nagy kihívás – Bérczes Lászlóval sokat elemeztük: ő elmondta, kétdimenziósnak érzi a figurát, és jó lenne, ha együtt megfejtenénk ennek a lánynak az igazát.


RuskaKorábban említetted azt is, hogy szívesen dolgoznál a fővárosban. Mi motivál elsősorban?

Az a vonzó számomra Budapestben, hogy míg vidéken meghatározott számú és személyű művésszel tud együttdolgozni az ember, ott sokkal többféle műfajt, szerepet, alkotót kipróbálhat egy színész. Nem akarok bedarálódni, megszokni, ellustulni – érdekel más emberek nézőpontja, módszerei. Sok jó dolog történik velem Kaposváron, így ez nem panasz, csupán egy vágy. Szeretem a kalandot, bár tudom, hogy kockázattal jár.

 

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma