2018.11.22

Jövőre lesz ötven éve, hogy a valamikori Ádám sörözőben Mikó István és Gryllus Dániel megalapította a Kaláka együttest. Most – egy évvel az évforduló előtt – ünnepi évadba kezdtek, amelyben régi zenésztársakkal, határon túli turnékkal és új lemezzel emlékeznek meg erről. INTERJÚ

kalakauj
A kaláka tájszó jelentése: segítő szándékú, önkéntes közös munka és örömteli együttlét
Fotó: kalaka.hu

Csaknem ötven év alatt kicserélődött a Kaláka körül a világ. Mennyit változott az együttes ezekben az évtizedekben?

Gryllus Dániel: Valóban változik a közeg, és nyilván mi sem maradunk ugyanolyanok. Van egy régi kínai mondás, miszerint ahhoz, hogy az ember mindig ugyanolyan legyen, egyfolytában változnia kell. A viszonyulásunk a zenéhez, a költészethez, a magyarságunkhoz, nem változott. De a körülöttünk lévő világ, s főként az életkorunk, azért mégiscsak alakít bennünket. Nem a világhoz akarunk igazodni, ha már irányadást keresünk, akkor érdemes – ahogyan a Szentírás is tartja – az Istennek tetsző dolgokat keresni.


Radványi Balázs: A Kaláka indulásánál a versek megzenésítése mellett a népzene is hangsúlyos elem volt. Ehhez a két dologhoz mindvégig hűek maradtunk, s aki minket választott, évtizedek elteltével sem csalódott. Ugyanakkor mindig újabb és újabb kortárs költők friss versei kerültek a repertoárunkba. Én úgy érzem, egy embert sem eresztettünk el a kezdetekkor velünk daloló, versszerető közönségből, ugyanakkor idővel a népzene mellett a világzene is hangsúlyos szerephez jutott.


Kalaka_sajtotaj_1
A jubileumi évadot beharangozó sajtótájékoztatón


Soha nem volt ebben a 49 évben olyan időszak, amikor kicsit szűkösnek érezték a saját maguk számára kijelölt ösvényt?

G. D: Én azt hiszem, hogy mindig akadt valami érdekes, valami új, amibe érdemes volt belefogni, noha előfordult, hogy azt éreztük, plafonba ütközünk. Biztosan akad egy-két sérelem, de az ember ezeket inkább igyekszik elfelejteni. Sokszor felmerül például, hogy viszonylag későn, hét év után született meg az első lemezünk, így például a Mikó Istvánnal töltött első időszakból alig akad felvételünk. De ezek olyannyira eltörpülnek a sok pozitívum közt, hogy említésre sem érdemesek.


R. B.: Érdekes módon a hetvenes évek közepétől elég sokat jártunk külföldre, a muzsika és költészet rangos fesztiváljain zenéltünk, ám a rendszerváltás után jött néhány év szünet, mert mi is csupán egy lettünk a sok zenekar közül, ám mi már nem betörni igyekeztünk Európa színpadaira, hanem visszatérni. De ez hamar elmúlt, és pár év elteltével ismét sokat muzsikáltunk külföldön, például az első Japán turnénkat azóta nyolc másik követte. Jövő ősszel pedig Dél-Amerikába megyünk.


Mi kell ahhoz, hogy egy közösség ilyen sokáig együtt maradjon? Közösek a célok, jó együtt muzsikálni?

G. D.: Nemcsak együtt muzsikálni, de együtt lenni is jó. A világhírű vonósnégyesek sem azért szoktak feloszlani, mert a csellista elfelejt kiválóan csellózni, hanem mert nem bírják egymást elviselni. Nem tudják tolerálni a másik ilyen vagy olyanságát, nem tudnak bocsánatot kérni, vele együtt röhögni vagy sírni.


R. B.: Egy ilyen közösség olyan, akár egy család, hasonló nehézségekkel kell szembenézni.

G. D: Az is fontos, hogy soha senkit nem gátolt az együttes abban, hogy megvalósítsa más típusú vágyait. A Kaláka mellett Vili gyerekműsoraitól kezdve az én, Szentírással kapcsolatos estjeimen át Balázs Dalnokklubjáig mindannyian számos dolgot csinálunk, ez pusztán korrekt egyeztetés kérdése.


Kalaka_01
Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
Fotó: kalaka.hu


Miről szól majd az ötvenedik évad?

G. D.: Mindenről, ami velünk kapcsolatos; reméljük, hogy összefoglalja az eddigieket. Ezért is nem egyetlen koncertben gondolkoztunk, hiszen annyi mindent csinálunk. Az évadot a Marczibányi téri klubkoncerttel nyitjuk most hétvégén, ahol Huzella Péter lesz a vendégünk. Hamarosan indul a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? koncertsorozata; a Nemzeti Színháztól indulva számos erdélyi településen is megfordulunk majd, és külön öröm, hogy a Móra Kiadó most egy CD melléklettel ellátott verses kötetben adta ki ezt. Köszöntjük majd Kiss Anna költőnőt, emlékezünk Kányádi Sándorra, aki jövőre lenne 90 éves, és jövő novemberben egy Müpás dupla koncerttel zárjuk ezt az évet. Közben folytatjuk a napi dolgainkat is, csak valahogy végighúzódik majd ezeken a hónapokon ez az ünnepi öröm.


R. B.: Idén negyedszer térünk vissza Erdélybe, és boldogan készülünk ezekre a koncertekre, hisz’ már a nyolcvanas években meghatározó élményeket gyűjtöttünk ott. És miközben a koncertjeinkkel örömöt, muzsikát, költészetet viszünk oda, magunk is feltöltődünk az ottani csodákkal. Ügyelnünk kell az egészségünkre is, hogy aztán majd lehessen hatvanadik, hetvenedik évfordulónk...


Kalaka_06
Kaláka 50
Fotó: kalaka.hu

Új lemez is megjelenik majd.

G. D.: Áprily Lajos költeményét kölcsönvéve Őszi rigódal címmel lesz új lemezünk, amelyen – többek közt – Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János, Weöres Sándor megzenésített művei és egy Örkény-egyperces, a Rossz álom szerepel majd. Régi vágyunk egy Ady-est létrehozása, talán erre is sort kerítünk majd.

R. B.: Az adja majd a lemez sava-borsát, hogy közönség előtt vesszük fel, így az elismerő moraj mellett még olykor a köhögések is belehallatszanak, viszont a patikatisztaság helyett igazi élményt ad majd – így reméljük.


SzS


Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma