kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.11.22

Jövőre lesz ötven éve, hogy a valamikori Ádám sörözőben Mikó István és Gryllus Dániel megalapította a Kaláka együttest. Most – egy évvel az évforduló előtt – ünnepi évadba kezdtek, amelyben régi zenésztársakkal, határon túli turnékkal és új lemezzel emlékeznek meg erről. INTERJÚ

kalakauj
A kaláka tájszó jelentése: segítő szándékú, önkéntes közös munka és örömteli együttlét
Fotó: kalaka.hu

Csaknem ötven év alatt kicserélődött a Kaláka körül a világ. Mennyit változott az együttes ezekben az évtizedekben?

Gryllus Dániel: Valóban változik a közeg, és nyilván mi sem maradunk ugyanolyanok. Van egy régi kínai mondás, miszerint ahhoz, hogy az ember mindig ugyanolyan legyen, egyfolytában változnia kell. A viszonyulásunk a zenéhez, a költészethez, a magyarságunkhoz, nem változott. De a körülöttünk lévő világ, s főként az életkorunk, azért mégiscsak alakít bennünket. Nem a világhoz akarunk igazodni, ha már irányadást keresünk, akkor érdemes – ahogyan a Szentírás is tartja – az Istennek tetsző dolgokat keresni.


Radványi Balázs: A Kaláka indulásánál a versek megzenésítése mellett a népzene is hangsúlyos elem volt. Ehhez a két dologhoz mindvégig hűek maradtunk, s aki minket választott, évtizedek elteltével sem csalódott. Ugyanakkor mindig újabb és újabb kortárs költők friss versei kerültek a repertoárunkba. Én úgy érzem, egy embert sem eresztettünk el a kezdetekkor velünk daloló, versszerető közönségből, ugyanakkor idővel a népzene mellett a világzene is hangsúlyos szerephez jutott.


Kalaka_sajtotaj_1
A jubileumi évadot beharangozó sajtótájékoztatón


Soha nem volt ebben a 49 évben olyan időszak, amikor kicsit szűkösnek érezték a saját maguk számára kijelölt ösvényt?

G. D: Én azt hiszem, hogy mindig akadt valami érdekes, valami új, amibe érdemes volt belefogni, noha előfordult, hogy azt éreztük, plafonba ütközünk. Biztosan akad egy-két sérelem, de az ember ezeket inkább igyekszik elfelejteni. Sokszor felmerül például, hogy viszonylag későn, hét év után született meg az első lemezünk, így például a Mikó Istvánnal töltött első időszakból alig akad felvételünk. De ezek olyannyira eltörpülnek a sok pozitívum közt, hogy említésre sem érdemesek.


R. B.: Érdekes módon a hetvenes évek közepétől elég sokat jártunk külföldre, a muzsika és költészet rangos fesztiváljain zenéltünk, ám a rendszerváltás után jött néhány év szünet, mert mi is csupán egy lettünk a sok zenekar közül, ám mi már nem betörni igyekeztünk Európa színpadaira, hanem visszatérni. De ez hamar elmúlt, és pár év elteltével ismét sokat muzsikáltunk külföldön, például az első Japán turnénkat azóta nyolc másik követte. Jövő ősszel pedig Dél-Amerikába megyünk.


Mi kell ahhoz, hogy egy közösség ilyen sokáig együtt maradjon? Közösek a célok, jó együtt muzsikálni?

G. D.: Nemcsak együtt muzsikálni, de együtt lenni is jó. A világhírű vonósnégyesek sem azért szoktak feloszlani, mert a csellista elfelejt kiválóan csellózni, hanem mert nem bírják egymást elviselni. Nem tudják tolerálni a másik ilyen vagy olyanságát, nem tudnak bocsánatot kérni, vele együtt röhögni vagy sírni.


R. B.: Egy ilyen közösség olyan, akár egy család, hasonló nehézségekkel kell szembenézni.

G. D: Az is fontos, hogy soha senkit nem gátolt az együttes abban, hogy megvalósítsa más típusú vágyait. A Kaláka mellett Vili gyerekműsoraitól kezdve az én, Szentírással kapcsolatos estjeimen át Balázs Dalnokklubjáig mindannyian számos dolgot csinálunk, ez pusztán korrekt egyeztetés kérdése.


Kalaka_01
Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
Fotó: kalaka.hu


Miről szól majd az ötvenedik évad?

G. D.: Mindenről, ami velünk kapcsolatos; reméljük, hogy összefoglalja az eddigieket. Ezért is nem egyetlen koncertben gondolkoztunk, hiszen annyi mindent csinálunk. Az évadot a Marczibányi téri klubkoncerttel nyitjuk most hétvégén, ahol Huzella Péter lesz a vendégünk. Hamarosan indul a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? koncertsorozata; a Nemzeti Színháztól indulva számos erdélyi településen is megfordulunk majd, és külön öröm, hogy a Móra Kiadó most egy CD melléklettel ellátott verses kötetben adta ki ezt. Köszöntjük majd Kiss Anna költőnőt, emlékezünk Kányádi Sándorra, aki jövőre lenne 90 éves, és jövő novemberben egy Müpás dupla koncerttel zárjuk ezt az évet. Közben folytatjuk a napi dolgainkat is, csak valahogy végighúzódik majd ezeken a hónapokon ez az ünnepi öröm.


R. B.: Idén negyedszer térünk vissza Erdélybe, és boldogan készülünk ezekre a koncertekre, hisz’ már a nyolcvanas években meghatározó élményeket gyűjtöttünk ott. És miközben a koncertjeinkkel örömöt, muzsikát, költészetet viszünk oda, magunk is feltöltődünk az ottani csodákkal. Ügyelnünk kell az egészségünkre is, hogy aztán majd lehessen hatvanadik, hetvenedik évfordulónk...


Kalaka_06
Kaláka 50
Fotó: kalaka.hu

Új lemez is megjelenik majd.

G. D.: Áprily Lajos költeményét kölcsönvéve Őszi rigódal címmel lesz új lemezünk, amelyen – többek közt – Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János, Weöres Sándor megzenésített művei és egy Örkény-egyperces, a Rossz álom szerepel majd. Régi vágyunk egy Ady-est létrehozása, talán erre is sort kerítünk majd.

R. B.: Az adja majd a lemez sava-borsát, hogy közönség előtt vesszük fel, így az elismerő moraj mellett még olykor a köhögések is belehallatszanak, viszont a patikatisztaság helyett igazi élményt ad majd – így reméljük.


SzS


je_suis_belle_2R

2019.07.23

Csak pereg, pereg a varrógép, a hófehér textilen pedig lassan arcok, növények, kotyogós kávéfőző, kis csésze válik láthatóvá. Marozsán Erika naplója ez: a színésznő 2005 óta varrja személyes filmjét, amelyben szerepei, karakterei mellett életének jelentős pillanatai is megelevenednek. Ezek az individuális művek és a Je Suis Belle tervezőpáros e hímzéseket felhasználó ruhái láthatók a Deák Erika Galériában.

Delhusa_Gjon_R
2019.07.23

A magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit feldolgozó, A magyarock története című kötet újrakiadása alkalmából Rozsonits Tamás készített interjút Jávorszky Béla Szilárddal. Az átdolgozott, bővített kiadás a Hangfoglaló Program támogatásával újra megjelenhet, a második kötetet pedig őszre ígéri a szerző.

tusvanyos._R
2019.07.23

„Akár hiszitek, akár nem: tündérek építették Bálványos várát”. Így kezdődik a rege, Benedek Elek gyűjtése. Székelyföldön e lidércek és medvék lakta, vadregényes helyen, fenyvesek, mohos lápok, tavak, sebes patakok, meredek ormok közt tartják immár 30 éve a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely az utóbbi két évtizedben fesztivállá nőtte ki magát, erős kulturális kínálattal. Íme néhány a július 23-án kezdődő programsorozatból.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma