2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.11.26

165 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság. 1853-ban Erkel Ferencnek, a Nemzeti Színházban működő zenekar karmesterének köszönhetően indult el a filharmóniai mozgalom, amelynek eredményeképpen megalakult az ország első, rendszeresen koncertező együttese, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A jubileumot november 28-án 19.30-kor a Zeneakadémián hangversennyel ünneplik.

Kerner_es_a_Filharmonikusok
Kerner és a filharmonikusok

A Budapesti Filharmóniai Társaság 165 éves története páratlan a maga nemében: zenetörténeti jelentőségű események, meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sorára tekint vissza, így méltán tartják számon a legjelentősebb európai zenekarok között. Az együttes lefektette a magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait, budapesti koncertjeikre sokszor egész Európa figyelt, és kritikusok hada vitte a hírt a magyar közönség zeneszeretetéről. Az 1853. november 20-i koncert egy bérletsorozat első hangversenye is volt, Európában először. Az európai zeneélet egyik központjában, Bécsben, a Filharmonikusok csak 7 évvel később tartották meg első bérletes sorozatukat.

Elso_hangverseny_musorlap_1953
Az első műsorlap


A zenekar történetét olyan személyiségek határozták meg, mint Erkel, Liszt, Goldmark Károly, Brahms, Dvořák, Mahler, Mascagni, Strauss, Ravel, Dohnányi, Respighi, Bartók, Sztravinszkij, Kodály, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Kurtág György.

A társaság számtalan történelmi relikviája között talán az aranykönyv tükrözi legjobban a történelmi jelentőségüket. 1828 óta többek között Bartók, Kodály, Sztravinszkij, Strauss írt üzenetet saját kezűleg ebbe a könyvbe, megköszönve a Filharmóniai Társaság munkáját.


aranykonyv
Az aranykönyv


A jubileumi hangversenyen felcsendül az alapító Erkel 1844-ben íródott Hunyadi-nyitánya, amely méltán vált a magyar operajátszás etalonjává.

Liszt Ferenc is több szállal kötődik a Filharmóniai Társasághoz, számos koncertjén lépett fel. Hétfő este a II. Magyar rapszódiával adóznak emlékének.


Kodály Zoltán a Galántai táncokat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ajánlotta a 80. jubileumi év tiszteletére. Így nyilatkozott Az Est újságírójának: „Galántai táncok című, új művem témái azokból a XVIII. század végi, bécsi, sárgult magyar táncfüzetekből valók, amelyekből Haydn Rondoall’ Ungherese-jének témáit merítette. Miért galántaiak? Egyrészt azért, mert az egyik füzet címében ott van, hogy aus Galantha, másrészt pedig azért, mert félig-meddig magam is galántai vagyok: ott töltöttem gyerekkorom legboldogabb hét esztendejét. Híres volt még akkor is a galántai banda, és ez volt az első zenekar, amelyet életemben hallottam”.


Hétfő este a Zeneakadémián Muszorgszkij Viktor Hartmann festményei által ihletett, Egy kiállítás képei című művét is játsszák, melyet éppen a Budapesti Filharmóniai Társaság mutatott be első ízben magyar közönség előtt, 1939-ben, Dohnányi Ernő vezényletével. Most kivételesen két karmester dirigál, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy, mellette Madaras Gergely, a fiatal generáció világhírű alakja, csellón pedig korunk talán legismertebb csellistája, Várdai István működik közre.


Budapest_Filharmoniai_Tarsasag
Medveczky Ádám, Madaras Gergely, Várdai István


Várdai István Antonín Kraft csellóversenyét adja elő. Kraft a 18. század végének legkiválóbb csellistája volt. Az Eszterházy család szolgálatába szegődött Fertődön, ott tanulta meg a zeneszerzés mesterségét Haydntól. A Magyarországon első ízben elhangzó mű szinte Paganini-szerű virtuózitást igényel az előadótól.


További információ és részletes program itt.

Forrás és fotók: btf.hu

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma