2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Sou_Fujimoto
Fujimoto Sou

Miért döntött úgy, hogy részt vesz a magyar tervpályázaton?

Több okom is volt rá. Egyrészt a Liget egészének víziója, amely különböző kulturális funkciókat álmodott ebbe a gyönyörű parkba. A másik ok az épülő Magyar Zene Háza rendkívüli elhelyezkedése: a park közepében, fás ligettel körülvéve; úgy éreztem, ez kiváló lehetőséget teremt egy olyan épület megalkotására, amely harmóniában egyesíti a természetet és építészetet. A harmadik ok a zene, amelynek – ahogy tapasztaltam – különleges szerepe van a magyar emberek életében, és reményeim szerint a Magyar Zene Háza igazán különleges lesz.


magyar-zene-haza-kulso_03p
A Magyar Zene Házának látványterve


Miként valósulhat meg a Magyar Zene Házában a természet és az építészet összhangja?

Igyekeztünk átmenetet képezni a külső és belső terek közt. A koncertterem üvegfala biztosítja az átláthatóságot, ugyanakkor megfelelő akusztikus körülményeket teremt. A kör alakú, hullámos tető, amelynek lyukain felfelé törnek a fák, ugyancsak az egységet szolgálja. A tető alatt kialakítottunk egy fedett, de szabadtéri amfiteátrumot, amely külső programoknak biztosít helyet, ez amolyan köztes tér – nem bent, de még nem is egészen kint.


fudzsimoto_szu
Fudzsimoto Szú
Fotó: MTI


Fontos szempont az, hogy egy épület valamilyen módon illeszkedjen az adott ország, város építészeti kultúrájába?

Inkább az építészet és természet kapcsolatára koncentráltunk a tervezéskor. Miután megnyertük a pályázatot, a megbízók meghívtak minket a Zeneakadémiára, amely lenyűgöző, nagy múltú épület, több motívuma, például a nagyterem gyönyörű virágdíszítései, igazán magával ragadóak. A levél-motívum minket is megihletett, ezért újragondoltuk a mennyezetet, és igyekeztük a tervekbe belecsempészni.


Larbre_Blanc
A japán építész tervezte Fehér fa (Montpellier, Franciaország)

Tervezéskor a funkció mennyire meghatározó? Kellett kompromisszumokat kötniük?

Nem. Mindig kihívás, hogy miként teremtünk egyensúlyt a koncepció, a tartalom és az anyagi lehetőségek közt. Ezt nem kompromisszumként élem meg, ez a tervek kreatív csiszolgatása, míg kialakul a végső forma.


1024px-Serpentine_Gallery_Pavilion_2013
A Serpentine Pavilion Írországban


Amikor valamit alkot, az a fontos, hogy letegye a névjegyét, és az emberek ránézésre felismerjék, hogy ez egy Fudzsimoto-épület, vagy inkább, hogy a lehető legjobban illeszkedjen az adott környezetbe?

Számomra az a fontos, hogy az emberek úgy érezzék, az épület a Liget szerves része, és az övék. Tervezéskor igyekeztem tiszteletben tartani a park adottságait, a zenét, a történelmi hagyományokat, de még az éghajlati viszonyokat is. Ez nem Fudzsimoto-ötletek újragondolása, hanem az adott tér ihlette elképzelések kikristályosítása.


liget-budapest-projekt-magyar-zene
Így fog kinézni a Magyar Zene Háza felülről (látványterv)


Mi a véleménye a Liget projektről?

Lenyűgöz az elképzelés, hogy történelmi épületek rekonstrukciója mellett modern, korszerű épületek kapnak benne helyet, ezzel megteremve a régi és az új összhangját. A park rendkívül színes kulturális programkínálatot nyújt majd az ideérkezőknek, egy helyen kínálva múzeumi, zenei és családi kikapcsolódási lehetőségeket. Mindezt egy gyalogosan bejárható ligetes parkban. Szerintem ez lehet a jövő modellje, büszke vagyok rá, hogy részt vehetek a projektben.


fudzsimoto_szu__2
Fotó: MTI


Tart az építkezés, ilyenkor mik a feladatok?

Előfordul, hogy frissíteni kell a terveket. A kivitelezőknek is akadnak kérdései, legutóbb is egész nap egyeztettünk, mintákat néztünk meg, próbadarabokat. Én kimondottan élvezem a folyamatnak ezt a kreatív részét is.


Az építkezés befejezésével véget ér az építész munkája? Mikor enged el egy projektet?

Az építés egész folyamatában részt veszek, hogy a kivitelezés a lehető legprofibb módon valósuljon meg. A munkám valószínűleg ott ér véget, amikor az épület átadása után egy-két évvel látom, hogy a hely él, „belakták” az emberek. Az építészet a jövőnek szól; olyan épületekről álmodom, amelyek a jövőben együtt élnek az emberekkel.


SzS

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Grecsokollar

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma