15_eves

2019.05.18

Ma délután, a 24. Múzeumok Majálisán adják át a Pulszky Társaság által alapított múzeumszakmai díjakat. Az Év Múzeuma elismerést a 150 éves nyíregyházi Jósa András Múzeum kapja, de kitüntetésben részesül a szentesi Koszta József Múzeum és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is, a Kegyeleti Múzeum pedig különdíjat vehet át a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Josa_Andras_Muzeum_R
A Jósa András Múzeum
Forrás: nyiregyhaza.hu


Az Év Múzeuma díjra az intézmények magukat jelölhették, a múzeumi szakmai szervezetek és az EMMI Múzeumi Főosztály képviselőiből álló bírálóbizottság pedig a díj odaítélése során a múzeumok elmúlt évi fejlődését vette figyelembe. A döntés során a pályázó muzeális intézmények fejlődését önmagukhoz, erőforrásaikhoz és lehetőségeikhez mérten értékeljék.


Az Év Múzeuma elismerést 2019-ben a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért.


Munkacsy_50_
A Munkácsy-tárlat sok érdeklődőt vonzott
Forrás: nyiregyhaza.hu


Az intézmény 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját, és ez alkalmat adott arra, hogy tevékenységét még jobban kiterjessze a város és tágabb környezete felé. Az elmúlt évek stratégiai irányváltásának, az intenzív és lendületes munkának köszönhetően a Jósa András Múzeum pezsgő múzeumpedagógiai, ismeretterjesztési, turisztikai centrummá alakult.


A múzeum új szellemben szervezett kiállításai – különösen a Seuso-kiállítás és az annak sikerére építő Munkácsy 50 – jelentős számú látogatót vonzottak, és az intézmény látogatóinak száma egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett, eközben a tudományos és publikációs tevékenység sem szorult háttérbe.


szentesi_Koszta_Jozsef_Muzeum
A szentesi Koszta József Múzeum
Forrás: szentes.hu


A szentesi Koszta József Múzeum és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is elismerésben részesül.


A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíját a Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény kapja az erőforrások hatékony kihasználásáért és elegáns, látogatóbarát kiállításaiért. Az 1992-ben alapított, ma a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által fenntartott közérdekű muzeális gyűjteményben 2017 nyarán, a Múzeumok Éjszakáján avatták fel az Apponyi-hintó néven ismert történelmi gyászhintó üvegépületét és információs hátterét. Majd egy évvel később következett az állandó kiállítás megnyitása, amelyet rendszeresen időszaki kiállítások egészítenek ki. A muzeális gyűjteményben mindössze 4 fős csapat dolgozik, akik azonban elkötelezetten és lendületesen végzik munkájukat.


kegyeletimuzeum
Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény
Fotó forrása:nori.gov.hu


Az Év Kiállítása díj kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett. A pályázat bíráló bizottsága a legeredetibb, magas színvonalú állandó vagy időszaki kiállítást, egyben korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai együttműködést javítani szándékozó pályázatot díjazta.


reber_megnyito_r
Vonalba zárt történetek


Az elismerést ebben az évben a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kapja Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A kiállításról itt írtunk.


A bírálóbizottság különdíját a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum nyerte el, a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990 című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért. A tárlatról itt számoltunk be.


kastely_diakok_600x450
A kiállítás létrehozásán diákok is dolgoztak


Elismerő oklevelet kap emellett a Petőfi Irodalmi Múzeum budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, a budapesti Tomory Lajos Múzeum, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum.


A Múzeumok Majálisáról fotógaléria elérhető itt.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma