2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.08.13

Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekesnő három évvel ezelőtt került az akkori Cseh Tamás Program támogatottjai közé és azóta sem tétlenkedik. Életigenlő, könnyed stílusú, magyar és francia nyelvű dalait hamarosan a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében megrendezett, irodalmi és zenei ArtKert Fesztiválon fogja előadni.

A Hangfoglaló Program színpadára visszatérő énekesnő az elmúlt évek változásairól és a jövőbeli tervekről is mesélt a közelgő koncert apropóján.

 

Szeder3_bw_800px


A Cseh Tamás Program (CSTP) második évében, 2015-ben kaptad meg az induló előadói támogatást. Ha visszatekintesz, mit jelentett ez akkor egy kezdő zenésznek?

Mire bejött a CSTP-s pályázat addigra egy kislemezt már sikerült saját forrásból összehoznom, de ebből a támogatásból tudtam kiadni az első nagylemezemet. Ilyen szempontból nagyon jókor jött ez a következő szint, amely ráadásul egy elég nagy ugrás volt. Ehhez az is sokat hozzátett, hogy valamennyien már ismertek, nem csak úgy a ködből kerültem elő.

 

Mi változott azóta, hová jutottál el az elmúlt évek alatt?

Azóta még több helyre eljutottam koncertezni, nagyobb színpadokra, még nagyobb zenekarral. A pályázat legfontosabb hozadéka, hogy stabilan sok koncertünk van, jó helyszíneken. Ugyanakkor jelentős belső változások történtek a zenekarban az elmúlt években, ami nyilván a zenén is hallatszik. Év elején kijöttem egy francia anyaggal, amely a kis- és nagylemez között van. Érdekes album lett: egyrészt a régi számaim vannak rajta, amelyek még nem jelentek meg, másrészt a sanzonos beütésű dalaim, amelyeket lefordítottam franciára. Régi tervem valósult meg ezzel: nemcsak a kétnyelvűség volt fontos, de a korábbi daloknak is tartoztam azzal, hogy megjelenjenek.


Szeder1-800px

 

Esetleg francia nyelvterületen is szeretnéd megvetni a lábad?

Mindenféleképpen! Azért is akartam kiadni ezt a lemezt, mert ez egyfajta ajtónyitás lehet külföld felé. Szeretném kiaknázni a nemzetközi előrelépést támogató pályázati lehetőségeket.

 

A közönség augusztus végén a szentendrei ArtKert Fesztiválon találkozhat veled a program színpadán. Legutóbb éppen egy évvel ezelőtt zenéltél hangfoglalós színekben.

Igen, király volt tavaly a CSTP Feszten, a Várkert Bazárban játszani, jó nagy színpadon, ilyen nagy múlttal rendelkező helyszínen fellépni. Szentendrét is nagyon várom!


Szeder2_bw_800px

 

Kinek ajánlanád a Hangfoglaló Program pályázatait?

Induló előadóként nehéz elképzelni, hogy a minőségi felvételekhez szükséges pénzt hogyan lehet megteremteni, ezért nagyon szuper ez a támogatás, de nem szabad elkapkodni! Fontos, hogy komoly indíttatás és kitartás legyen mögötte, mert hiába a segítség, hogyha utána megszűnnek a zenekarok. Én azt ajánlanám, akár kezdőknek, akár újrakezdőknek, hogy úgy éljenek ezzel a lehetőséggel, hogy aztán ne herdálják el, amit kaptak.

 

Milyen terveid vannak most?

Nemsokára megjelenik egy klip. Ez az év elején kiadott francia lemezről lesz az egyik dal, így magyar és francia nyelvű verzióban is tervezem kihozni. Emellett pedig már az új dalokkal foglalkozom, jelenleg is írok, egy teljesen új anyag létrehozása a cél. Előbb megírom, aztán a zenekarral összerakjuk és utána felvesszük – ezek most a következő körök. Illetve jönnek sorban a koncertek, nem állunk meg.Tatárka Kata

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma