2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.08.21

A levendula popot játszó Noémo együttes névadó énekesnője, Takács Noémi augusztus végén szólókoncertet ad a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő ArtKert Fesztivál Hangfoglaló Program színpadán. A zenekar vezetője a koncert apropóján többek között arról mesélt, mi minden történt vele az elmúlt négy évben.

Noemo_2


Még 2014-ben, rögtön az első évadban érdemelte ki az akkor Cseh Tamás Program, ma már Hangfoglaló Program támogatását a Noémo. Milyen szempontból jelentett segítséget ez a pályázat?

Főleg anyagi szempontból jött jól a támogatás. Voltak ötleteink, kidolgozott dalaink, amelyek felvételre vártak. A programban kapott támogatás által sikerült rögzítenünk a dalokat, és elkészítenünk az első videóklipünket. Így 2015 májusában megjelenhetett bemutatkozó kislemezünk Bal-Jobb címmel. Másodsorban pedig marketingértéke is volt a programban való részvételnek.


Hová jutott el azóta a zenekar, mi történt veletek az elmúlt időszakban?

Koncerteztünk klubokban, fesztiválokon. Megújult a felállás, a hangzásvilág. Jelentek meg dalaink és készítettünk videóklipet is. A Levegőt! című dalunkkal pedig idén bejutottunk A Dal című műsorba.


Noemo_zenekar
Noémo


Szakmai kapcsolatok szempontjából volt hozadéka a programnak?

Igen. Amit kiemelnék, az a Gyémánt Bálinttal való közös munka. Volt szerencsénk Bálintot választanunk mentorunknak, aki nyitottsággal, odafigyeléssel, építő instrukciókkal segítette a munkát. Nagy megtiszteltetés, hogy Bálint végül játszott is a lemezen a Kicsi kifli és a Kis utazás című dalokban. Bálinttal azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, szívesen lát el tanácsokkal.


Szentendrén lépsz fel legközelebb az ArtKert Fesztiválon. Milyen lesz visszatérni a Hangfoglaló színpadára?

Rég volt nagyon, sok évvel ezelőtt, és sok minden változott azóta… Ez igaz a Hangfoglaló Programra és ránk is... De természetesen nagyon örülök a lehetőségnek és annak, hogy Szentendrén léphetek fel.


Noemo_3


Melyek a jövőre vonatkozó terveid?

Az elmúlt fél évben két dalunk jelent meg. Maradt még három rögzített dal a tarsolyunkban, amelyek ősszel látnak majd napvilágot. Ez az anyag az elmúlt időszak lezárása lesz. Utána pedig következik valami teljesen új, ami még csak most kezd formálódni.

Megtaláltátok már a közönségeteket? Hogy érzitek, mennyire nyitottak az emberek a zenétekre?

Azt tapasztalom, hogy a közönség többnyire nagyon nyitott. Inkább az a kérdés, hogy mikor sikerül eljutni azokhoz az emberekhez, akikkel kapcsolódni tudunk. Hogy van-e türelmünk kivárni, amíg a közönséghez eljut a zenénk. A mai információrengetegben ez hosszú folyamat, mindenki ezzel küzd. Nekem is sokszor megfordul a fejemben, hogy mennyivel egyszerűbb lenne valami mást csinálni. Aztán a következő pillanatban már tudom, hogy azt a szabadságot, játékosságot, amelyet a zene nyújt, semmi más nem tudná pótolni. Fejlődésre ösztönöz. Jobb és teljesebb emberré válok a zene által.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma