2018.08.27

Vallja a Hangfoglaló Programról Benedek Csanád, aki régóta tagja a hazai hiphop szcénának. Bár elmondása szerint aprópénzért, nem pedig főállásban foglalkozik a zenével és a hiphoppal, ezek nagyon fontosak az életében. Csanáddal az EPMK formációról, a Hangfoglaló Programról és az itthoni hiphop életről beszélgettünk.

EPMK1


Kikből áll az EPMK?

Ez igazából egy kombó. Egyrészt benne van a Mulató Aztékokból Molnár Ákos (Emekajji), másrészt a PMK, amely a Poormanklinik rövidítése, és ebből lett az EPMK. A név utalás az egyik legfontosabb hiphop bandára, az EPMD-re is. A Csaknekedkislányból Nagy Dávid mondta, hogy pályázzunk a Hangfoglalóra, mert szerinte van esélyünk. Én úgy gondoltam nincs, de végül beadtuk és belátom, tévedtem. Amikor elkezdtük készíteni a számokat, kiderült, hogy az élő zenei részhez kell még ember. Így társult Varga Balázs, aki basszusgitáron meg szintetizátoron játszik, illetve Fecó, ő a bfok11. Igazából négyen vagyunk.


Hogyan készülnek a számok?

Szerencsére jól tudunk együttműködni, régi baráti társaság ez. Hasonlóak a vízióink a zenéről. A dalok nem egyszerre készülnek. Kipróbáltuk, hogy mind ott vagyunk, de úgy nem haladtunk. Az lett a megoldás, hogy a basszust meg a dobot előbb megcsináljuk, utána jön Ákos, aki megváltoztatja az egészet, majd két-három fázis után összeáll egy új dal. Az viszont nagyon szomorú, amikor valami félkész témát föl kell adni, mert nem illik sehova.


EPMK2


Van helye a hiphopnak a Hangfoglaló Programban?

A magyar hiphop egy szerelmesszámgyártó gép, amely elég szomorú. A nagy hiphop előadóknak kevés szerelmes száma van, itthon mégis az terjedt el, hogy ez a műfaj szerelmes számok rapbetéttel. Azt is lehet mondani, hogy a hiphop a feketék punkzenéje, urban music, ami nem az a szerelmesszámgyár, mint ami Magyarországon van. Emiatt sajnos nincs esélye a normális zenekaroknak, hogy bekerüljenek a rádiókba. Senkinek, nem csak nekünk. A hiphop közösség a Hangfoglalóról szerintem azt gondolja, hogy valami kormányközeli kamu, és csak kamu arcokat támogat. Ami miatt van valami rossz érzés az egésszel szemben. A gitárzenei közösségben ez nincs sem a Hangfoglalóval, sem a Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban. Bennem is volt előítélet, de amikor láttam, hogy olyanoknak van köze a döntésekhez, mint a Quimby volt menedzsere, meg a Szabó Benedek és a Galaxisok menedzsere, meg pár olyan arc, akik nem írnak rossz szövegeket, akkor megnyugodtam, más lett a mérce.


Miket sikerült megvalósítanotok a terveitekből?

A vinyl lemezkiadásba nem mertünk belekezdeni, de CD-t csináltunk. Az, hogy klipben megengedhettünk drónfelvételeket, az is a programnak köszönhető. És ha már ott volt a drón, akkor abból több klipre elegendő felvétel is születhetett. Viszont szerintem jobb lenne egy olyan rendszer, hogy nem pénzt kapnának az emberek, hanem lenne valami stúdió, és mindenki, aki valami színvonalat megüt, az felvehesse ott a zenéjét. Ez Amerikában is működik, például FKA Twigs is így kezdett.


EPMK3


Kiknek ajánlanád a Hangfoglaló Programot?

A támogatottak között érződik némi gitárzenei túlsúly. Szerintem alternatív rockzenekaroknak meg gitárzenekaroknak mindenképpen érdemes megpróbálni, Magyarországon ezeket értékelik, be tudnak futni. Csomó jó zenész van köztük. Az a lényeg, hogy jó minőségű zenekarokat támogatnak, akiknek van víziójuk.


Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Amint lezárjuk a pályázatunkat, szinte rögtön lesz két új dalbemutatónk, amelyek már majdnem készen vannak. Nem azért kezdtünk el zenélni, hogy pénzt csináljunk ezzel. Mindenkinek van civil állása. Az EPMK is létezett a Hangfoglaló támogatása előtt is.


Rendes Vera

saxophone-918904_960_720

2018.09.25

A skandináv jazz iskolateremtő alakja, Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb jazz formációja, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei. A fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője.

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma