2018.08.27

Vallja a Hangfoglaló Programról Benedek Csanád, aki régóta tagja a hazai hiphop szcénának. Bár elmondása szerint aprópénzért, nem pedig főállásban foglalkozik a zenével és a hiphoppal, ezek nagyon fontosak az életében. Csanáddal az EPMK formációról, a Hangfoglaló Programról és az itthoni hiphop életről beszélgettünk.

EPMK1


Kikből áll az EPMK?

Ez igazából egy kombó. Egyrészt benne van a Mulató Aztékokból Molnár Ákos (Emekajji), másrészt a PMK, amely a Poormanklinik rövidítése, és ebből lett az EPMK. A név utalás az egyik legfontosabb hiphop bandára, az EPMD-re is. A Csaknekedkislányból Nagy Dávid mondta, hogy pályázzunk a Hangfoglalóra, mert szerinte van esélyünk. Én úgy gondoltam nincs, de végül beadtuk és belátom, tévedtem. Amikor elkezdtük készíteni a számokat, kiderült, hogy az élő zenei részhez kell még ember. Így társult Varga Balázs, aki basszusgitáron meg szintetizátoron játszik, illetve Fecó, ő a bfok11. Igazából négyen vagyunk.


Hogyan készülnek a számok?

Szerencsére jól tudunk együttműködni, régi baráti társaság ez. Hasonlóak a vízióink a zenéről. A dalok nem egyszerre készülnek. Kipróbáltuk, hogy mind ott vagyunk, de úgy nem haladtunk. Az lett a megoldás, hogy a basszust meg a dobot előbb megcsináljuk, utána jön Ákos, aki megváltoztatja az egészet, majd két-három fázis után összeáll egy új dal. Az viszont nagyon szomorú, amikor valami félkész témát föl kell adni, mert nem illik sehova.


EPMK2


Van helye a hiphopnak a Hangfoglaló Programban?

A magyar hiphop egy szerelmesszámgyártó gép, amely elég szomorú. A nagy hiphop előadóknak kevés szerelmes száma van, itthon mégis az terjedt el, hogy ez a műfaj szerelmes számok rapbetéttel. Azt is lehet mondani, hogy a hiphop a feketék punkzenéje, urban music, ami nem az a szerelmesszámgyár, mint ami Magyarországon van. Emiatt sajnos nincs esélye a normális zenekaroknak, hogy bekerüljenek a rádiókba. Senkinek, nem csak nekünk. A hiphop közösség a Hangfoglalóról szerintem azt gondolja, hogy valami kormányközeli kamu, és csak kamu arcokat támogat. Ami miatt van valami rossz érzés az egésszel szemben. A gitárzenei közösségben ez nincs sem a Hangfoglalóval, sem a Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban. Bennem is volt előítélet, de amikor láttam, hogy olyanoknak van köze a döntésekhez, mint a Quimby volt menedzsere, meg a Szabó Benedek és a Galaxisok menedzsere, meg pár olyan arc, akik nem írnak rossz szövegeket, akkor megnyugodtam, más lett a mérce.


Miket sikerült megvalósítanotok a terveitekből?

A vinyl lemezkiadásba nem mertünk belekezdeni, de CD-t csináltunk. Az, hogy klipben megengedhettünk drónfelvételeket, az is a programnak köszönhető. És ha már ott volt a drón, akkor abból több klipre elegendő felvétel is születhetett. Viszont szerintem jobb lenne egy olyan rendszer, hogy nem pénzt kapnának az emberek, hanem lenne valami stúdió, és mindenki, aki valami színvonalat megüt, az felvehesse ott a zenéjét. Ez Amerikában is működik, például FKA Twigs is így kezdett.


EPMK3


Kiknek ajánlanád a Hangfoglaló Programot?

A támogatottak között érződik némi gitárzenei túlsúly. Szerintem alternatív rockzenekaroknak meg gitárzenekaroknak mindenképpen érdemes megpróbálni, Magyarországon ezeket értékelik, be tudnak futni. Csomó jó zenész van köztük. Az a lényeg, hogy jó minőségű zenekarokat támogatnak, akiknek van víziójuk.


Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Amint lezárjuk a pályázatunkat, szinte rögtön lesz két új dalbemutatónk, amelyek már majdnem készen vannak. Nem azért kezdtünk el zenélni, hogy pénzt csináljunk ezzel. Mindenkinek van civil állása. Az EPMK is létezett a Hangfoglaló támogatása előtt is.


Rendes Vera
apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma