IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.08.27

Vallja a Hangfoglaló Programról Benedek Csanád, aki régóta tagja a hazai hiphop szcénának. Bár elmondása szerint aprópénzért, nem pedig főállásban foglalkozik a zenével és a hiphoppal, ezek nagyon fontosak az életében. Csanáddal az EPMK formációról, a Hangfoglaló Programról és az itthoni hiphop életről beszélgettünk.

EPMK1


Kikből áll az EPMK?

Ez igazából egy kombó. Egyrészt benne van a Mulató Aztékokból Molnár Ákos (Emekajji), másrészt a PMK, amely a Poormanklinik rövidítése, és ebből lett az EPMK. A név utalás az egyik legfontosabb hiphop bandára, az EPMD-re is. A Csaknekedkislányból Nagy Dávid mondta, hogy pályázzunk a Hangfoglalóra, mert szerinte van esélyünk. Én úgy gondoltam nincs, de végül beadtuk és belátom, tévedtem. Amikor elkezdtük készíteni a számokat, kiderült, hogy az élő zenei részhez kell még ember. Így társult Varga Balázs, aki basszusgitáron meg szintetizátoron játszik, illetve Fecó, ő a bfok11. Igazából négyen vagyunk.


Hogyan készülnek a számok?

Szerencsére jól tudunk együttműködni, régi baráti társaság ez. Hasonlóak a vízióink a zenéről. A dalok nem egyszerre készülnek. Kipróbáltuk, hogy mind ott vagyunk, de úgy nem haladtunk. Az lett a megoldás, hogy a basszust meg a dobot előbb megcsináljuk, utána jön Ákos, aki megváltoztatja az egészet, majd két-három fázis után összeáll egy új dal. Az viszont nagyon szomorú, amikor valami félkész témát föl kell adni, mert nem illik sehova.


EPMK2


Van helye a hiphopnak a Hangfoglaló Programban?

A magyar hiphop egy szerelmesszámgyártó gép, amely elég szomorú. A nagy hiphop előadóknak kevés szerelmes száma van, itthon mégis az terjedt el, hogy ez a műfaj szerelmes számok rapbetéttel. Azt is lehet mondani, hogy a hiphop a feketék punkzenéje, urban music, ami nem az a szerelmesszámgyár, mint ami Magyarországon van. Emiatt sajnos nincs esélye a normális zenekaroknak, hogy bekerüljenek a rádiókba. Senkinek, nem csak nekünk. A hiphop közösség a Hangfoglalóról szerintem azt gondolja, hogy valami kormányközeli kamu, és csak kamu arcokat támogat. Ami miatt van valami rossz érzés az egésszel szemben. A gitárzenei közösségben ez nincs sem a Hangfoglalóval, sem a Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban. Bennem is volt előítélet, de amikor láttam, hogy olyanoknak van köze a döntésekhez, mint a Quimby volt menedzsere, meg a Szabó Benedek és a Galaxisok menedzsere, meg pár olyan arc, akik nem írnak rossz szövegeket, akkor megnyugodtam, más lett a mérce.


Miket sikerült megvalósítanotok a terveitekből?

A vinyl lemezkiadásba nem mertünk belekezdeni, de CD-t csináltunk. Az, hogy klipben megengedhettünk drónfelvételeket, az is a programnak köszönhető. És ha már ott volt a drón, akkor abból több klipre elegendő felvétel is születhetett. Viszont szerintem jobb lenne egy olyan rendszer, hogy nem pénzt kapnának az emberek, hanem lenne valami stúdió, és mindenki, aki valami színvonalat megüt, az felvehesse ott a zenéjét. Ez Amerikában is működik, például FKA Twigs is így kezdett.


EPMK3


Kiknek ajánlanád a Hangfoglaló Programot?

A támogatottak között érződik némi gitárzenei túlsúly. Szerintem alternatív rockzenekaroknak meg gitárzenekaroknak mindenképpen érdemes megpróbálni, Magyarországon ezeket értékelik, be tudnak futni. Csomó jó zenész van köztük. Az a lényeg, hogy jó minőségű zenekarokat támogatnak, akiknek van víziójuk.


Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Amint lezárjuk a pályázatunkat, szinte rögtön lesz két új dalbemutatónk, amelyek már majdnem készen vannak. Nem azért kezdtünk el zenélni, hogy pénzt csináljunk ezzel. Mindenkinek van civil állása. Az EPMK is létezett a Hangfoglaló támogatása előtt is.


Rendes Vera

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma