2018.11.26

Olvassák-e még a mai fiatalok, ismerik-e egyáltalán Rejtő Jenőt? A magyar irodalom egyik legnépszerűbb alkotójának életműve mennyire ihlető forrás, hivatkozási alap ma? Ezekről is szó esett a Napút folyóirat Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepi rendezvényén 2018. november 21-én.

A Napút tematikus számmal emlékezett meg Rejtó Jenőről halálának 75. évfordulóján. A kiadvány bemutatásának estéjén zsúfolásig telt a PIM díszterme, a hátsó szárnyban ülő közönség pedig kivetítőn követhette az eseményeket.


_D0A2800_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


A lapszámot Thuróczy Gergely Rejtő-kutató és ötlettulajdonos, Szondi György főszerkesztő, dr. Veres András irodalomtörténész és Cserkuti Dávid illusztrátor mutatta be. A folyóirat 198. száma a „Na mi újság Rejtő Úr?” címmel meghirdetett, irodalmi és képzőművészeti pályázatra beküldött alkotásásokból közöl válogatást. A bíráló bizottság 56 irodalmi és 20 képzőművészeti munkából választotta ki a nyerteseket.


_D0A2758_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


Az irodalmi kategóriát Demeter László nyerte Piszkos Fred Budapesten című novellájával, melyet Papp Endre, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze olvasott fel. A kalandos, rejtői szó- és stílusfordulatokban gazdag történet szerint Senki Alfonz, Török Szultán, Piszkos Fred és P. Howard más, jól ismert regényhőse 1945 szeptemberében a Port Szaíd-i Vemhes Sellő vendéglő különtermében találkozva nemes bosszút forral az írót halálba küldő zsurnaliszta és annak szerkesztősége ellen. A szerző ügyesen ötvözi a Rejtő-regények légkörét a tényekkel, hiszen a háború zavaros éveiben valóban egy uszító hangú újságcikk okozta az író végzetét – megjelenését követően, 1943-ban hívták be az írót munkaszolgálatra, ahol aztán nyoma veszett. Demeter László novellájában rejtői módon szolgáltat igazságot: elvereti hőseivel a bűnösöket.


Naput
Fotó: naputonline.hu


Az esten ezután Leila, az arab démon lépett színre: Kozma Tímea hastáncosnő fátyoltánccal bűvölte el a közönséget.


Magyary Ágnes, az irodalmi kategória II. helyezettje egy önéletrajzi elemeket tartalmazó, esszéisztikus írást olvasott fel. A vele holtversenybe került, szintén II. díjas Majoros Sándor, Jenő a Hadikban című elbeszéléséből pedig megtudhattuk, hogy ki volt az a tagbaszakadt légiós szellemalakban, aki az akkor még kabarétréfákat író Rejtőnek regénytémákat ajánlott egy kávéházi beszélgetés során.


_D0A2784_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


A szellemvilágban játszódik Neumann Ottó Jenő visszajő című írása is, amely egy égi asztaltársasághoz vezet el, mások mellett Salamon Béla és Karinthy megidézésével. Balla Ferenc Lopva van című elbeszélése Rejtó A tizennégy karátos autó bevezetőjének sajátos átköltése. A humoros írás befejezése azonban váratlan és megrázó: „Rejtő Jenő álmában elmosolyodik. Még nyolc napja van hátra. Még hatvan év, s tananyag lesz. Szerencsétlen esetben érettségi tétel.”


Sajnos – vagy szerencsére? – ez még nem jellemző. A Napút folyóirat estjén azonban bebizonyosodott, hogy Rejtó Jenőre, halhatatlan regényalakjaira és fonákságokat láttató iróniájára igen nagy szükség van napjainkban is. Az értékelt és díjazott szerzők egyaránt remek írásokkal, groteszk írói eszközökkel mutatták fel, teremtették újjá a bennünk élő Rejtőt.


Rejto_Jeno
Rejtő Jenő három arca
Fotó: naputonline.hu


Végezetül a képzőművészeti pályázatokról esett szó Cserkuti Dávid interpretálásában. Pászti Péter nyertes alkotása egy Rejtő-regénycímekből összeállított írói portré. A második díjat hárman kapták megosztva: Bohner Ferenc, Fényes András és Szirmai Kitti. Láthattunk az ebben a témakörben kihagyhatatlan nagy előd, Korcsmáros Pál rajzaira emlékeztető motívumokat, légiós hangulatú kávéreklám-képeket Rejtő-hősökkel, tengerész-gyurmafigurákat, valamint római tógában, homlokán gyémánt dísszel tündöklő Rejtő-arcképet.


Az est végén Wágner úr, Gorcsev, a Vörös Vaszics és a többiek elégedetten vigyorogtak a közönségre, és a közönség is elégedetten mosolygott vissza rájuk.

 

FGT

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma