2018.11.26

Olvassák-e még a mai fiatalok, ismerik-e egyáltalán Rejtő Jenőt? A magyar irodalom egyik legnépszerűbb alkotójának életműve mennyire ihlető forrás, hivatkozási alap ma? Ezekről is szó esett a Napút folyóirat Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepi rendezvényén 2018. november 21-én.

A Napút tematikus számmal emlékezett meg Rejtó Jenőről halálának 75. évfordulóján. A kiadvány bemutatásának estéjén zsúfolásig telt a PIM díszterme, a hátsó szárnyban ülő közönség pedig kivetítőn követhette az eseményeket.


_D0A2800_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


A lapszámot Thuróczy Gergely Rejtő-kutató és ötlettulajdonos, Szondi György főszerkesztő, dr. Veres András irodalomtörténész és Cserkuti Dávid illusztrátor mutatta be. A folyóirat 198. száma a „Na mi újság Rejtő Úr?” címmel meghirdetett, irodalmi és képzőművészeti pályázatra beküldött alkotásásokból közöl válogatást. A bíráló bizottság 56 irodalmi és 20 képzőművészeti munkából választotta ki a nyerteseket.


_D0A2758_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


Az irodalmi kategóriát Demeter László nyerte Piszkos Fred Budapesten című novellájával, melyet Papp Endre, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze olvasott fel. A kalandos, rejtői szó- és stílusfordulatokban gazdag történet szerint Senki Alfonz, Török Szultán, Piszkos Fred és P. Howard más, jól ismert regényhőse 1945 szeptemberében a Port Szaíd-i Vemhes Sellő vendéglő különtermében találkozva nemes bosszút forral az írót halálba küldő zsurnaliszta és annak szerkesztősége ellen. A szerző ügyesen ötvözi a Rejtő-regények légkörét a tényekkel, hiszen a háború zavaros éveiben valóban egy uszító hangú újságcikk okozta az író végzetét – megjelenését követően, 1943-ban hívták be az írót munkaszolgálatra, ahol aztán nyoma veszett. Demeter László novellájában rejtői módon szolgáltat igazságot: elvereti hőseivel a bűnösöket.


Naput
Fotó: naputonline.hu


Az esten ezután Leila, az arab démon lépett színre: Kozma Tímea hastáncosnő fátyoltánccal bűvölte el a közönséget.


Magyary Ágnes, az irodalmi kategória II. helyezettje egy önéletrajzi elemeket tartalmazó, esszéisztikus írást olvasott fel. A vele holtversenybe került, szintén II. díjas Majoros Sándor, Jenő a Hadikban című elbeszéléséből pedig megtudhattuk, hogy ki volt az a tagbaszakadt légiós szellemalakban, aki az akkor még kabarétréfákat író Rejtőnek regénytémákat ajánlott egy kávéházi beszélgetés során.


_D0A2784_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


A szellemvilágban játszódik Neumann Ottó Jenő visszajő című írása is, amely egy égi asztaltársasághoz vezet el, mások mellett Salamon Béla és Karinthy megidézésével. Balla Ferenc Lopva van című elbeszélése Rejtó A tizennégy karátos autó bevezetőjének sajátos átköltése. A humoros írás befejezése azonban váratlan és megrázó: „Rejtő Jenő álmában elmosolyodik. Még nyolc napja van hátra. Még hatvan év, s tananyag lesz. Szerencsétlen esetben érettségi tétel.”


Sajnos – vagy szerencsére? – ez még nem jellemző. A Napút folyóirat estjén azonban bebizonyosodott, hogy Rejtó Jenőre, halhatatlan regényalakjaira és fonákságokat láttató iróniájára igen nagy szükség van napjainkban is. Az értékelt és díjazott szerzők egyaránt remek írásokkal, groteszk írói eszközökkel mutatták fel, teremtették újjá a bennünk élő Rejtőt.


Rejto_Jeno
Rejtő Jenő három arca
Fotó: naputonline.hu


Végezetül a képzőművészeti pályázatokról esett szó Cserkuti Dávid interpretálásában. Pászti Péter nyertes alkotása egy Rejtő-regénycímekből összeállított írói portré. A második díjat hárman kapták megosztva: Bohner Ferenc, Fényes András és Szirmai Kitti. Láthattunk az ebben a témakörben kihagyhatatlan nagy előd, Korcsmáros Pál rajzaira emlékeztető motívumokat, légiós hangulatú kávéreklám-képeket Rejtő-hősökkel, tengerész-gyurmafigurákat, valamint római tógában, homlokán gyémánt dísszel tündöklő Rejtő-arcképet.


Az est végén Wágner úr, Gorcsev, a Vörös Vaszics és a többiek elégedetten vigyorogtak a közönségre, és a közönség is elégedetten mosolygott vissza rájuk.

 

FGT

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma