2018.11.09

Nagy sikere van a Pesti Magyar Színház akadálymentesített produkcióinak, melyek láthatóvá és hallhatóvá teszik az előadásokat vakok és siketek számára is. A Zalán János vezette teátrumnak úttörő szerepe van abban, hogy fogyatékkal élő társaink számára is elérhetőek az előadások. Tóth Cecíliát, az intézmény társadalmi felelősségvállalási referensét abból az alkalomból kérdeztük, hogy ma ünnepeljük a magyar jelnyelv napját.

Hogyan képzeljünk el egy akadálymentesített előadást?

A látássérülteket audionarrációval, a siketeket jeltolmács közreműködésével, a mozgássérülteket pedig akadálymentesített környezettel segítjük. Van egy okostelefonra ingyenesen letölthető applikációnk, ennek segítségével személyre szabottan be lehet állítani a hangzást.


Audionarrator_Toth_Cecilia
Tóth Cecília audionarrátor munka közben


Mennyire ismerik az érintettek a Pesti Magyar Színház kezdeményezését?

Zalán János igazgatónak kezdettől fogva szívügye volt, hogy a Pesti Magyar Színházban intézményesüljön az akadálymentesítés, s ne csak alkalomszerűen legyenek ilyen előadások. Három évvel ezelőtt azt tűzte ki célul, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük előadásainkat, és a látássérültek számára minden nagyszínpadi produkciót audionarrációval kísérjünk. Fél évvel később elkezdődtek a jeltolmácsolt előadások is hallássérültek számára. Ma már minden nagyszínpadi előadásunk narrált. Sok visszajáró, fogyatékkal élő vendégünk van, kialakult egy törzsközönség. Látás- vagy hallássérült nézőink zöme már úgy érkezik az előadásra, hogy a telefonjára előzőleg leöltötte ezt az alkalmazást. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is segít abban, hogy előadásaink híre eljusson az érintettekhez, akiknek kérésre hírlevelet is küldünk.


PMSZ2
Zalán János igazgató és Takács Erika jelnyelvi tolmács


Három év alatt csaknem 65 előadásunk volt jelelt, ebből 30 tavaly. Az egyik előadásra több mint negyven látássérült gyermek érkezett, ami az eszközöket tekintve a határainkat feszegette, de megoldottuk. Nagyon jó visszajelzés, hogy több egyetemi hallgató is megkeresett bennünket, és nálunk írta a szakdolgozatát akadálymentesítés témában. Ez az érzékenyítő program nagyon fontos a színház vezetésének. A kezdeményezés népszerű, hiszen évről évre egyre több a fogyatékkal élő nézők száma


Adódtak olyan helyzetek az akadálymentesítéssel kapcsolatban, amelyre kezdetben nem gondoltak?

Nagyon sok ilyen helyzet adódott. Például nem egyszer érkezik ép gyermek látássérült nagyszülővel egy gyerekelőadásra, s ezzel teljesen új kapukat is megnyitottunk. A Látható láthatatlan programunk keretében a Gyengénlátók Általános Iskolájával is szorosan együttműködünk. Minden oda járó gyerek egy évben legalább egyszer eljut hozzánk, és már rutinosan használják az audionarrációs eszközöket. Nekik előadás előtt színpadbejárást, utána pedig drámapedagógiai foglalkozást is biztosítunk, megkönnyítve számukra, hogy elképzeljék, mi is zajlik a színpadon. Ebben most a Valahol, Európában főszereplője és gyermekszereplői is segítenek. Ép és sérült gyerekek találkozása mindenkinek nagy élmény.


Jeltolmacs_PMSZ_2


A nézők hogyan viszonyulnak a fogyatékkal élőkhöz?

Ez is sokat változott az elmúlt években. Előadásaink előtt tájékoztatjuk a nézőket, hogy a látássérült nézőink audionarrációval kísérik az előadást, nehogy azt gondolják, a mellettük ülő telefonál előadás közben. A jelelt előadásokon egyértelműen kiderül, hogy siketek is ülnek a nézőtéren, hiszen a jeltolmács ott áll a színpadon. Mára már látszik a nézőkön az érzékenyítés, s egyre inkább természetessé válik számukra, hogy egy látássérültnek is joga van eljönni a színházba.


A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége ma este a Pesti Magyar Színházban tart workshopot.

Nagy megtiszteltetés, hogy a SINOSZ nálunk tartja ezt a programot. Ezért nemcsak a helyszínt biztosítjuk, hanem a ma esti, Valahol Európában című előadást jeltolmácsolással adjuk elő, melyre ötven hallássérült nézőt is várunk.


Voros_Zsolt_jelnyelvi_tolmacs
Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács


A jeltolmács hogyan készül fel az előadásra?

Előre megkapja a szövegkönyvet, musical esetén a zenével is előre megismerkedik, hiszen úgy kell tolmácsolnia a darabot, hogy érthetővé és élvezhetővé tegye siketek és nagyothallók számára. Igen nagy koncentrálóképességet igényel egyszerre a színpadon zajló eseményekre és a nézőkre is figyelni. Két jeltolmácsunk, Takács Erika és Vörös Zsolt szerencsére mestere a szakmának: sokszor ép nézőink sem tudják levenni róluk a szemüket…F. I.

Fotók: Pesti Magyar Színház

nativity-447767_960_720

2018.11.14

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

DSC_0062

2018.11.14

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én Szovátán, a Székely-Sóvidék fővárosában, ahol a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. Az eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

cello-110981_960_720

2018.11.14

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók. A fesztiválon huszonketten vesznek részt, a résztvevők fele magyar csellista lesz.

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe. Egy ősbemutató és egy magyarországi bemutató keretén belül ismerkedhetünk meg Szentpáli Roland tubaművész munkásságán keresztül a tubával és a szerpenttel, ezzel a két különleges hangszerrel.

Z8A4292_pp

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma