Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.07.13

A Művészetek Völgye a hagyományokhoz híven idén is színes programokkal várja az érdeklődőket július 20. és 29. között. Különféle udvarok programjai szórakoztatják a közönséget, köztük a Muflon Jazz Udvaré, amely idén első alkalommal nyitja meg kapuit azok előtt, akik szeretik a jazzt, a pálinkát és a jó hangulatot. Az Udvar egyik alapító-szervezőjével, Szaszkó Benedekkel beszélgettünk.

Öt éve történt, hogy egy nagykovácsi biciklis társaság állt meg Fülig Jimmy pálinkaházánál Vigántpetenden. Miután megkóstolták a főzde életet adó vizét, egy gyorsan bontakozó barátság vette kezdetét a vándorok és a főzde személyzete között, hisz kiderült, hogy embereink a nagykovácsi Muflon Itató méltán híres jazzkocsmáját képviselik, ahol pont hiány volt pálinkában. Gyorsan fény derült arra is, hogy a Muflon Itató képviselői nemcsak pálinkát rendelni tudnak professzionálisan, hanem a zenéhez is konyítanak, nem is kicsit. Így vált minden évben visszatérő vendéggé a Muflon zenekar a Kapolcson gyökeret verő Fülig Jimmy kocsmában. Az idei évben pedig már a Muflon Itató törzsgárdáját adó jazz-zenészek is csatlakoznak fognak, hogy 10 napon át duruzsoljon a fergeteges muzsika a kapolcsi akácfák árnyas ligetében.


Muflon1
Fotó: muveszetekvolgye.hu

 

A Művészetek Völgye honlapján olvasható ismertető már látatlanban is azt mutatja, hogy a Muflon Jazz Udvarban, egy kellemes környezetben jó hangulat és fülbemászó jazz honol majd a Művészetek Völgye ideje alatt. Az idén első alkalommal megnyíló Udvar megszületéséről Szaszkó Benedek alapító-szervező így mesélt: „ez az Udvar egy nagyon régi kapcsolatból fejlődött ki. A vigántpetendi pálinkaház méltán híres Fülig Jimmy pálinkája vonzotta be úgy 5 évvel ezelőtt a nagykovácsi Muflon Itató tulajdonosát, Ormay Csabit hozzánk, akik éppen Kapolcson vettünk egy házat egy olyan telekkel, ahol zenés helyszínt terveztünk kialakítani. Mivel Csabiék kocsmája sok-sok jazz-zenész törzshelye, az évek során egyszer csak felmerült a kérdés: miért ne szervezzünk egy Muflon Udvart Kapolcson?”.

 

Szaszkó Benedek azt is elárulta nekünk, mi a helyszín különlegessége. „Az Udvar természeti adottságaiból fakadóan olyan, mintha egy »zöld« hangversenyteremben ülne az ember. Az akácok az Udvar fölé borulnak, és az akusztika a szabadtér ellenére elég jól szól.

 

A jazz-zenészeknek tehát minden adott, hogy a közönségből kicsalogassák a táncot, a tapsokat!


BBQ
Fotó: Tóth Zsombor/Balázs Balogh Quintet Facebook-oldala

 

Az Udvar programjainak összeállítása során az volt a fő célunk, hogy a neves jazz-zenészek mellett a fiatal, tehetséges zenekaroknak is lehetőséget adjunk. Így már általában délután 2-től zene fog szólni valamilyen improvizálás vagy épp koncert formájában. Esténként jönnek a jazz-körökben ismertebb nevek, de lesz olyan nap is, amikor éjszakába nyúló élőzenés jazz-swing buli zárja a napot” – mondta Szaszkó Benedek, majd hozzátette: „az első szombaton, július 21-én a Muflon Itató saját zenekarai fognak örömzenélni. A Muflon Para Jazz Band és a Napfénypresszó koprodukciója biztosan tetszeni fog a közönségnek!”.

 

A Muflon Jazz Udvar programjait kár lenne kihagyni, hiszen olyan jazz-zenészek játszanak majd a természet ölelésében, mint többek között a Vagabond Trio, az Orákulum, a Balogh Balázs Quintet, az Indigó Utca Acoustic, valamint a Molnár-Orbán Duó.

 

A Művészetek Völgye programja ITT található.

 

Kultúra.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma