2018.10.15

A Müpában mutatja be az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választott, My Land című darabot október 16. és 21. között a Recirquel társulat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

36706541_1431320513681273_6446821051748843520_o


A My Land világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, ahol a kezdetektől hatalmas érdeklődés kísérte a darabot – idézte fel Vági Bence, a társulat művészeti vezetője az MTI-nek adott interjújában. „A Fringe a világ legnagyobb előadóművészeti fesztiválja, ahol több mint 4200 produkciót mutattak be idén. Álmainkban sem mertük remélni, hogy mi lehetünk az elsők a kritikusok véleményei alapján összeállított ragsorban” – fűzte hozzá.


35972194_1413478598798798_2899425421009354752_o
Vági Bence, a Recirquel társulat művészeti vezetője
Fotó: Recirquel Facebook-oldala


Vági Bence elmondta, hogy az előadásokat olyan lapok kritikusai látták és értékelték, mint a The Times, a The Guardian, a The Voice magazin vagy a The Edinburgh Reporter. A szakértők három, négy vagy öt csillagot adhattak a produkciókra, majd a végén a szervezők összesítették az eredményeket, amelyek alapján kialakult a végső sorrend. „A program ideje alatt végig a legjobb tízben voltunk a 4200 előadás között, már ez is nagyon különleges eredménynek számított, de egyszer csak elkezdtünk felfelé lépkedni” – emlékezett vissza a művészeti vezető. A harmadik héttől végig vezető helyen voltak, gyakorlatilag csak ötcsillagos kritikákat kaptak a táncelőadásokat, színházi produkciókat, bábszínházi előadásokat, újcirkuszi produkciókat felvonultató fesztivál előadásai közül. Az első hellyel számos nagy múltú, a műfajban nemzetközileg elismert társulatot utasítottak maguk mögé.


36679914_1431300977016560_6824691217888968704_o


A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket, hagyományokat, szabadságot és szerelmet kutatva hozták létre a produkciót.

A rendező úgy véli, a siker talán abban rejlik, hogy művészként egyre mélyebbre engedi a közönséget a saját lelkébe és ezt a nézők is megérzik. „A My Land nagyon személyes darab lett” – mondta, hozzátéve: az is számíthatott, hogy egy egészen egyedi műfajt alakítottak ki, amelyet cirque dance-nak neveztek el. „Ez olyan érzéki ötvözete a cirkuszművészetnek és a táncszínháznak, ami teljesen unikálisnak számít” – fűzte hozzá.


42271519_1515412641938726_4707780457066921984_o


A fesztiválon elért sikernek köszönhetően már számos meghívást kapott a társulat, így az elkövetkező egy-két évben többek közt Hollandiában, Franciaországban, Norvégiában is fellépnek majd, de Japánból is érkezett már felkérés. „Számos olyan magas rangú fesztiválra is meghívást kaptunk, ahol még nem járt magyar előadó” – tette hozzá Vági Bence.


A darab budapesti bemutatóját október 16-án tartják. „Ez nagyon nagy boldogság, hogy az anyaszínházunkban, a Müpában léphetünk fel, és mutathatjuk be a közönségnek a darabot és az alkotókat is” – emelte ki. Az előadás zeneszerzői Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor, az ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző és népzenegyűjtő kutatta fel, Kasza Emese volt a jelmeztervező, a Recirquel magyar artistái pedig társalkotóként dolgoztak Vági Bence mellett.


35686867_1413478868798771_6316873547738251264_o


A darabot október 16-án és 17-én egy-egy alkalommal lehet majd látni, 18-án, 19-én és 21-én pedig dupla előadások lesznek, az előadás trailerét ITT lehet megtekinteni. Vági Bence arról is beszélt, hogy már készül a Kristály címet viselő új darabjuk is, amelyet decemberben mutatnak be a Müpa előtti cirkuszi sátorban. „Itt egy olyan gigantikus karácsonyi installációban sétálhat majd a közönség, amely képenként kel életre” – fűzte hozzá.Forrás: MTI

Fotók a My Land című előadásból: Recirquel Facebook-oldala

Ertl_Peter_index

2019.01.16

Ertl Péter 50 éves, és élete legnagyobb dobására készül. Vezetésével 30 napon belül megnyílik Magyarország vadonatúj Nemzeti Táncszínháza a műfaj legnevesebb hazai eseménye, a Budapest Táncfesztivál kíséretében. Építkezésről, színháznyitásról, az új helyszín első előadásáról és a fesztiválról is kérdeztük.

b_szalvetaagy

2019.01.16

A felvidéki Dobóruszkán van a világ legnagyobb, több mint 100 000 darabot számláló szalvétagyűjteménye. Tulajdonosa Kozák Antónia, vagy ahogy a helyiek szólítják, Szalvétás Tonka, aki kincseivel először 2006-ban lett Guinness-rekorder, és azóta még kétszer döntötte meg saját rekordját. Gyűjteményének értéke nagyjából egy családi ház értékével ér fel.

aso-kapa2

2019.01.16

Vargáék lánya férjhez megy. A család óriási készülődésben van. Első nap tésztát gyúrnak a leveshez, második és harmadik nap sós és édes süteményeket sütnek, a negyedik nap hajnalban a nők levágják a baromfikat, a férfiak a disznót... A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Ásó, kapa, nagyharang című múzeumpedagógiai foglalkozásán a gyerekek az előkészületeket és a lakodalom menetét játsszák el.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást. Az impasto olyan festészeti technika, amikor a művész vastagon viszi fel a festéket a vászonra. Rembrandt a 17. századi németalföldi festékpiacon hagyományosan elérhető alapanyagokkal érte el az impasto-hatást. Azt már korábban tudták a kutatók, hogy a vastag festékréteg eléréséhez elsősorban egy fehér színezőanyagot, valamint organikus kötőanyagot, főleg lenolajat használt. Most sikerült kideríteni, hogy az impasto-hatást keltő festéknek volt még egy titokzatos komponense: a plumbonakrit. Ez az ásvány rendkívül ritka a történelmi festékrétegekben. Az elemzés kiderítette, hogy Rembrandt a festék anyagát szándékosan módosította. A felfedezés segíthet Rembrandt műveinek hosszú távú megőrzésében és restaurálásában is.

Története legsikeresebb kiállítását zárta a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM): 408 ezer látogató volt kíváncsi a hétfőn zárult Bruegel-kiállításra. Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) műveiből a flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából rendezték meg a 2018. október 2-án nyílt tárlatot, amelyen látható volt egy újonnan felfedezett Bruegel is. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb festménygyűjteménnyel rendelkezik a 16. századi művésztől, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz sajátos változatát létrehozó festő munkásságát.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

corvina_muhely

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

A kórust a szolnoki városi tanács 1969 januárjában alapította, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta az önkormányzat, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Éva, a kamarakórus igazgatója maga is kerek évfordulót ünnepel, épp 30 éve karnagya az együttesnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma