GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.10.15

A Müpában mutatja be az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választott, My Land című darabot október 16. és 21. között a Recirquel társulat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

36706541_1431320513681273_6446821051748843520_o


A My Land világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, ahol a kezdetektől hatalmas érdeklődés kísérte a darabot – idézte fel Vági Bence, a társulat művészeti vezetője az MTI-nek adott interjújában. „A Fringe a világ legnagyobb előadóművészeti fesztiválja, ahol több mint 4200 produkciót mutattak be idén. Álmainkban sem mertük remélni, hogy mi lehetünk az elsők a kritikusok véleményei alapján összeállított ragsorban” – fűzte hozzá.


35972194_1413478598798798_2899425421009354752_o
Vági Bence, a Recirquel társulat művészeti vezetője
Fotó: Recirquel Facebook-oldala


Vági Bence elmondta, hogy az előadásokat olyan lapok kritikusai látták és értékelték, mint a The Times, a The Guardian, a The Voice magazin vagy a The Edinburgh Reporter. A szakértők három, négy vagy öt csillagot adhattak a produkciókra, majd a végén a szervezők összesítették az eredményeket, amelyek alapján kialakult a végső sorrend. „A program ideje alatt végig a legjobb tízben voltunk a 4200 előadás között, már ez is nagyon különleges eredménynek számított, de egyszer csak elkezdtünk felfelé lépkedni” – emlékezett vissza a művészeti vezető. A harmadik héttől végig vezető helyen voltak, gyakorlatilag csak ötcsillagos kritikákat kaptak a táncelőadásokat, színházi produkciókat, bábszínházi előadásokat, újcirkuszi produkciókat felvonultató fesztivál előadásai közül. Az első hellyel számos nagy múltú, a műfajban nemzetközileg elismert társulatot utasítottak maguk mögé.


36679914_1431300977016560_6824691217888968704_o


A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket, hagyományokat, szabadságot és szerelmet kutatva hozták létre a produkciót.

A rendező úgy véli, a siker talán abban rejlik, hogy művészként egyre mélyebbre engedi a közönséget a saját lelkébe és ezt a nézők is megérzik. „A My Land nagyon személyes darab lett” – mondta, hozzátéve: az is számíthatott, hogy egy egészen egyedi műfajt alakítottak ki, amelyet cirque dance-nak neveztek el. „Ez olyan érzéki ötvözete a cirkuszművészetnek és a táncszínháznak, ami teljesen unikálisnak számít” – fűzte hozzá.


42271519_1515412641938726_4707780457066921984_o


A fesztiválon elért sikernek köszönhetően már számos meghívást kapott a társulat, így az elkövetkező egy-két évben többek közt Hollandiában, Franciaországban, Norvégiában is fellépnek majd, de Japánból is érkezett már felkérés. „Számos olyan magas rangú fesztiválra is meghívást kaptunk, ahol még nem járt magyar előadó” – tette hozzá Vági Bence.


A darab budapesti bemutatóját október 16-án tartják. „Ez nagyon nagy boldogság, hogy az anyaszínházunkban, a Müpában léphetünk fel, és mutathatjuk be a közönségnek a darabot és az alkotókat is” – emelte ki. Az előadás zeneszerzői Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor, az ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző és népzenegyűjtő kutatta fel, Kasza Emese volt a jelmeztervező, a Recirquel magyar artistái pedig társalkotóként dolgoztak Vági Bence mellett.


35686867_1413478868798771_6316873547738251264_o


A darabot október 16-án és 17-én egy-egy alkalommal lehet majd látni, 18-án, 19-én és 21-én pedig dupla előadások lesznek, az előadás trailerét ITT lehet megtekinteni. Vági Bence arról is beszélt, hogy már készül a Kristály címet viselő új darabjuk is, amelyet decemberben mutatnak be a Müpa előtti cirkuszi sátorban. „Itt egy olyan gigantikus karácsonyi installációban sétálhat majd a közönség, amely képenként kel életre” – fűzte hozzá.Forrás: MTI

Fotók a My Land című előadásból: Recirquel Facebook-oldala

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma