kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.10.15

A Müpában mutatja be az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választott, My Land című darabot október 16. és 21. között a Recirquel társulat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

36706541_1431320513681273_6446821051748843520_o


A My Land világpremierje augusztus 1-jén volt az Edinburgh Fringe Festivalon, ahol a kezdetektől hatalmas érdeklődés kísérte a darabot – idézte fel Vági Bence, a társulat művészeti vezetője az MTI-nek adott interjújában. „A Fringe a világ legnagyobb előadóművészeti fesztiválja, ahol több mint 4200 produkciót mutattak be idén. Álmainkban sem mertük remélni, hogy mi lehetünk az elsők a kritikusok véleményei alapján összeállított ragsorban” – fűzte hozzá.


35972194_1413478598798798_2899425421009354752_o
Vági Bence, a Recirquel társulat művészeti vezetője
Fotó: Recirquel Facebook-oldala


Vági Bence elmondta, hogy az előadásokat olyan lapok kritikusai látták és értékelték, mint a The Times, a The Guardian, a The Voice magazin vagy a The Edinburgh Reporter. A szakértők három, négy vagy öt csillagot adhattak a produkciókra, majd a végén a szervezők összesítették az eredményeket, amelyek alapján kialakult a végső sorrend. „A program ideje alatt végig a legjobb tízben voltunk a 4200 előadás között, már ez is nagyon különleges eredménynek számított, de egyszer csak elkezdtünk felfelé lépkedni” – emlékezett vissza a művészeti vezető. A harmadik héttől végig vezető helyen voltak, gyakorlatilag csak ötcsillagos kritikákat kaptak a táncelőadásokat, színházi produkciókat, bábszínházi előadásokat, újcirkuszi produkciókat felvonultató fesztivál előadásai közül. Az első hellyel számos nagy múltú, a műfajban nemzetközileg elismert társulatot utasítottak maguk mögé.


36679914_1431300977016560_6824691217888968704_o


A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Az előadás különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket, hagyományokat, szabadságot és szerelmet kutatva hozták létre a produkciót.

A rendező úgy véli, a siker talán abban rejlik, hogy művészként egyre mélyebbre engedi a közönséget a saját lelkébe és ezt a nézők is megérzik. „A My Land nagyon személyes darab lett” – mondta, hozzátéve: az is számíthatott, hogy egy egészen egyedi műfajt alakítottak ki, amelyet cirque dance-nak neveztek el. „Ez olyan érzéki ötvözete a cirkuszművészetnek és a táncszínháznak, ami teljesen unikálisnak számít” – fűzte hozzá.


42271519_1515412641938726_4707780457066921984_o


A fesztiválon elért sikernek köszönhetően már számos meghívást kapott a társulat, így az elkövetkező egy-két évben többek közt Hollandiában, Franciaországban, Norvégiában is fellépnek majd, de Japánból is érkezett már felkérés. „Számos olyan magas rangú fesztiválra is meghívást kaptunk, ahol még nem járt magyar előadó” – tette hozzá Vági Bence.


A darab budapesti bemutatóját október 16-án tartják. „Ez nagyon nagy boldogság, hogy az anyaszínházunkban, a Müpában léphetünk fel, és mutathatjuk be a közönségnek a darabot és az alkotókat is” – emelte ki. Az előadás zeneszerzői Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor, az ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző és népzenegyűjtő kutatta fel, Kasza Emese volt a jelmeztervező, a Recirquel magyar artistái pedig társalkotóként dolgoztak Vági Bence mellett.


35686867_1413478868798771_6316873547738251264_o


A darabot október 16-án és 17-én egy-egy alkalommal lehet majd látni, 18-án, 19-én és 21-én pedig dupla előadások lesznek, az előadás trailerét ITT lehet megtekinteni. Vági Bence arról is beszélt, hogy már készül a Kristály címet viselő új darabjuk is, amelyet decemberben mutatnak be a Müpa előtti cirkuszi sátorban. „Itt egy olyan gigantikus karácsonyi installációban sétálhat majd a közönség, amely képenként kel életre” – fűzte hozzá.Forrás: MTI

Fotók a My Land című előadásból: Recirquel Facebook-oldala

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma