Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.03.01

Koncertekkel, kiállításokkal, valamint színházi és táncelőadásokkal várja az érdeklődőket a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 31. és április 23. között. Az 1981-ben indult Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába és hozza el Budapestre. A rendezvény idei hívószava: #ittahelyed.

„Négy éve új koncepcióval rendezik meg a fesztivált, ehhez a kormányzat támogatása nyújt stabil anyagi bázist. Ezzel a segítséggel több mint három és fél hetesre bővült a BTF, amelyre már a legnagyobb világsztárokat is el tudják hívni. Az idei fesztivál egyik legfontosabb témája a 150 éve megkötött kiegyezés lesz, de a BTF csatlakozik a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón.

4

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja minden évben meghatározott tematikus fókuszpontok, évfordulók és kiemelkedő alkotók életműve köré épül. Idén az évről évre visszatérő Liszt-fókusz mellett Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezve neves művészek és együttesek készülnek különleges programmal, hogy a kiváló zeneszerző munkája előtt fejet hajtsanak, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia és a magyarság életében is történelmi jelentőségű kiegyezés 150. évfordulójához is több fesztiválprogram kapcsolódik.

Káel Csaba a gazdag programkínálatból kiemelte Liszt Ferenc osztrák-magyar együttműködésben előadott Koronázási miséjét, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes számára készített Kiegyezés 1867–2017 című koreográfiáját is.
A fesztivál záró előadása Kodály Zoltán Háry Jánosának bemutatója lesz, valamint Kodály-premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes is.

A sajtótájékoztatónak otthont adó Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képi világát bemutató kiállítással jelentkezik, míg a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz munkáiból nyílik tárlat.
Sokan várják John Malkovich fellépését is, az amerikai színész Martin Haselböck orgonaművész közreműködésével adja elő Michael Sturminger A diktátor utolsó beszéde című darabját.

2
Balról jobbra: Káel Csaba, Bán Teodóra


A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet fordít egy-egy ország művészetére, 2017-ben a koreai kultúra áll a fókuszban: a dél-koreai énekes, gitáros és dalszerző, Gonne Choi érzékeny, költői zenei világa minden bizonnyal elbűvöli majd a budapesti közönséget. A világszerte sikerrel turnézó Coreyah zenekar pedig magával ragadó zenei fúziót teremt, összefűzve a popzenét, a népzenét és a jazzt, a hagyományos koreai hangzást, a nyugati rockot és a balkáni folklórt.


Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója a fesztiválon debütáló Adieu! című produkciójukról beszélt: elmondása szerint a darab a bohóc figuráját hozza be az újcirkusz világába. „Az Adieu! tulajdonképpen az élettől való búcsúzásnak egyetlen szóba fogalmazott fricskája. Arról szól, hogy egy ember hogyan köszön el az élettől, hogyan lép át egy másik világba. Az előadáson lehetősége nyílik a főszereplő hölgynek arra, hogy visszatekintsen az életére és lássa: az élettörténete nem is olyan keserű, mint gondolná” – nyilatkozta Vági Bence a Kultúra.hu-nak az Adieu! című darabról.


3
Vági Bence


A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Hrutka Róbert kilenc év után lép fel ismét Jamie Winchesterrel. A zenész elárulta, hogy ezúttal a legkedveltebb számaikból játszanak a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében.


Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Ensemble tagja elmondta: négyrészes koncertsorozatuk az első világháború éveiben íródott kamarazenekari művekből válogat, mások mellett Bartók, Kodály, Debussy, Ravel, Elgar és Fauré darabjait megszólaltatva a fesztiválon.


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál. A kulturális vonatkozások mellett azonban a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest turisztikai kínálatában is. „A fesztiválra nagy szükség van, hiszen minden egyes résztvevője olyan emlékeket gyűjt az esemény alatt, amelyeket egy életen át magukkal visznek majd” – hangsúlyozta. A fesztivált indító promenádon Kodály és Bartók figurái is felvonulnak, a menetet pedig nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén – zárta a sajtótájékozatót Bán Teodóra.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a http://btf.hu honlapon található meg.


Forrás: BTF/MTI/Kultúra.hu

Fotó: BTF

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma