NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.03.01

Koncertekkel, kiállításokkal, valamint színházi és táncelőadásokkal várja az érdeklődőket a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 31. és április 23. között. Az 1981-ben indult Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába és hozza el Budapestre. A rendezvény idei hívószava: #ittahelyed.

„Négy éve új koncepcióval rendezik meg a fesztivált, ehhez a kormányzat támogatása nyújt stabil anyagi bázist. Ezzel a segítséggel több mint három és fél hetesre bővült a BTF, amelyre már a legnagyobb világsztárokat is el tudják hívni. Az idei fesztivál egyik legfontosabb témája a 150 éve megkötött kiegyezés lesz, de a BTF csatlakozik a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón.

4

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja minden évben meghatározott tematikus fókuszpontok, évfordulók és kiemelkedő alkotók életműve köré épül. Idén az évről évre visszatérő Liszt-fókusz mellett Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezve neves művészek és együttesek készülnek különleges programmal, hogy a kiváló zeneszerző munkája előtt fejet hajtsanak, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia és a magyarság életében is történelmi jelentőségű kiegyezés 150. évfordulójához is több fesztiválprogram kapcsolódik.

Káel Csaba a gazdag programkínálatból kiemelte Liszt Ferenc osztrák-magyar együttműködésben előadott Koronázási miséjét, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes számára készített Kiegyezés 1867–2017 című koreográfiáját is.
A fesztivál záró előadása Kodály Zoltán Háry Jánosának bemutatója lesz, valamint Kodály-premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes is.

A sajtótájékoztatónak otthont adó Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képi világát bemutató kiállítással jelentkezik, míg a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz munkáiból nyílik tárlat.
Sokan várják John Malkovich fellépését is, az amerikai színész Martin Haselböck orgonaművész közreműködésével adja elő Michael Sturminger A diktátor utolsó beszéde című darabját.

2
Balról jobbra: Káel Csaba, Bán Teodóra


A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet fordít egy-egy ország művészetére, 2017-ben a koreai kultúra áll a fókuszban: a dél-koreai énekes, gitáros és dalszerző, Gonne Choi érzékeny, költői zenei világa minden bizonnyal elbűvöli majd a budapesti közönséget. A világszerte sikerrel turnézó Coreyah zenekar pedig magával ragadó zenei fúziót teremt, összefűzve a popzenét, a népzenét és a jazzt, a hagyományos koreai hangzást, a nyugati rockot és a balkáni folklórt.


Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója a fesztiválon debütáló Adieu! című produkciójukról beszélt: elmondása szerint a darab a bohóc figuráját hozza be az újcirkusz világába. „Az Adieu! tulajdonképpen az élettől való búcsúzásnak egyetlen szóba fogalmazott fricskája. Arról szól, hogy egy ember hogyan köszön el az élettől, hogyan lép át egy másik világba. Az előadáson lehetősége nyílik a főszereplő hölgynek arra, hogy visszatekintsen az életére és lássa: az élettörténete nem is olyan keserű, mint gondolná” – nyilatkozta Vági Bence a Kultúra.hu-nak az Adieu! című darabról.


3
Vági Bence


A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Hrutka Róbert kilenc év után lép fel ismét Jamie Winchesterrel. A zenész elárulta, hogy ezúttal a legkedveltebb számaikból játszanak a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében.


Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Ensemble tagja elmondta: négyrészes koncertsorozatuk az első világháború éveiben íródott kamarazenekari művekből válogat, mások mellett Bartók, Kodály, Debussy, Ravel, Elgar és Fauré darabjait megszólaltatva a fesztiválon.


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál. A kulturális vonatkozások mellett azonban a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest turisztikai kínálatában is. „A fesztiválra nagy szükség van, hiszen minden egyes résztvevője olyan emlékeket gyűjt az esemény alatt, amelyeket egy életen át magukkal visznek majd” – hangsúlyozta. A fesztivált indító promenádon Kodály és Bartók figurái is felvonulnak, a menetet pedig nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén – zárta a sajtótájékozatót Bán Teodóra.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a http://btf.hu honlapon található meg.


Forrás: BTF/MTI/Kultúra.hu

Fotó: BTF

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma