2017.09.08

Idén is megrendezik szeptember 21. és 30. között a budapesti Művész moziban a Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye már hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. Az esemény kapcsán Sárossi Bogátát, a Goethe Intézet munkatársát kérdeztük.

A fesztiválon négy tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. De mitől olyan különleges ez a fesztivál? „A Szemrevaló specialitása, hogy Európa német nyelvterületéről hozza el a filmeket. A rendezvény a Goethe Intézet, a Német Kulturális Intézet, a Svájci Nagykövetség, illetve az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében valósul meg, ami azért is indokolt, mert nem kizárólag a nyelv köti össze ezeket az országokat, hiszen a filmgyártásban rengeteg koprodukciós alkotás születik. A mi célunk pedig az, hogy bemutassuk a hazai közönségnek a német nyelvterület elmúlt évi filmtermését” – adott választ kérdésünkre Sárossi Bogáta, aki azt is kiemelte: a tematika összeállítása során „mindegyik, a szervezésben részt vevő intézmény kiválasztja az előző évből azt a filmalkotást, melyet a legjobbnak tart, ezt követően pedig közösen beszélgetnek arról, milyen trendek rajzolódnak ki, milyen koprodukciók születtek, illetve hogy mely témák jelennek meg a választott filmekben és azok miképpen csoportosíthatók különféle blokkokba”.


13_fritzlang_pressebild_300dpi
Fritz Lang

 

A rendezvény nyitányaként szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thrillerét láthatja a közönség, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M – Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatnak egy filmtörténeti ritkaságot, az ugyancsak Fritz Lang rendezte – 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült – Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva című blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

 

A Szemrevaló │ Sehenswert tehát idén Fritz Lang előtt tiszteleg. Ennek okáról is kérdeztük Sárossi Bogátát, aki elmondta: „Fritz Lang különösen érdekes volt számunkra, hiszen most született róla egy nagyon különleges életrajzi film, a Fritz Lang. Viszont már a személye is érdeklődésre adhat számot a fesztiválon, hiszen jól mutatja az országok közötti összefonódást: sokan talán nem is tudják, de Fritz Lang osztrák származású volt. Az I. világháborúban még osztrák katonaként harcolt, ám később Németországba ment, ahol filmrendezőként kezdte el építeni karrierjét.”


02_FinsteresGlueck_kisebb

 

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek. E film a Társadalmi törésvonalak című blokkban szerepel a fesztiválon, akárcsak a Katharina Luther című alkotás, mely a reformáció korának nőképét árnyalja, valamint az Ideges idegenek, melynek cselekménye igencsak izgalmas: két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. A fesztivál közönsége az Isten hozott Németországban című művet is megtekintheti. Ez a film különös módon járja közbe a menekültválság témáját. Benne egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Akárcsak az Ideges idegenek, az Isten hozott Németországban is érzékenyen, ugyanakkor a helyzetből adódó komikumot kihasználva beszél fontos társadalmi témákról, új szempontból végiggondolva azokat. Ugyancsak ebben a blokkban található a Marija című alkotás, mely arról mesél, milyen fontosak az álmok.

 

A Társadalmi törésvonalak című blokk kapcsán Sárossi Bogáta megjegyezte: „a fesztivál egyik súlypontja ez a blokk, hiszen a aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket sorakoztat fel, melyek arról a kérdésről beszélnek, amely mindhárom országban felmerül, ez pedig a migráció”. Sárossi Bogáta külön kiemelte a Marija című alkotást, mely „egy fiatal ukrán nőről szól, aki Németországban szeretné megvetni a lábát és az a célja, hogy egy boldogabb életet harcoljon ki magának”. A magával ragadó történet mellett „különlegessége még a filmnek, hogy a főszereplőnő szerelmét az a Georg Friedrich alakítja, aki idén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén” – tette hozzá Sárossi Bogáta.


MIGR_Still01_-Golden_Girls

 

A Válságok és választások címet viselő blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddyben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. Hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki, akit igazában csak kitaláltunk, valóban létezik? Nos, erről szól ez a film! A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen. A bosszú apró anyagi károkozással indul, majd pár napra főhősünk élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról, a Tizenhét című film pedig beteljesületlen vágyakról, az első szexuális élményekről, a szerelemben űzött hatalmi játékokról és a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

 

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Emellett azonban igazi csemegének ígérkezik még az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét bemutató alkotás. A blokk ugyanakkor utazásra is invitálja a nézőket: a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a közönséget.

 

A fesztivál ideje alatt a filmek egy részét nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik.Készítette: Tóth Eszter

Badogdob_4_Copyright_Birgit_Hupfeld

2018.04.19

Jártatok már úgy, hogy egy színházi előadás után csak azért tudtatok felkelni a székről, mert úgy éreztétek, muszáj állva tapsolnotok? Éreztétek már, hogy egy darab megrágott, majd kiköpött titeket? Azok, akik a MITEM keretében részt vettek a Berliner Ensemble A bádogdob című előadásán, bizonyára igennel válaszolnak e kérdésekre. Elárulom, miért!

Juhasz_Anna_borito

2018.04.19

Ismét reneszánszukat élik a kulturális események, így többek között egyre népszerűbb a színház, az opera és a balett. Ezzel párhuzamosan bővül a kínálat is, ezért sok esetben nehéz eldönteni, mely darabot nézzük meg vagy milyen könyvet olvassunk? A Kultúra.hu a téma egyik szakértőjét, Juhász Anna irodalmárt, a Hadik Irodalmi Szalonok háziasszonyát kérdezte: ő milyen programokat ajánl?

sziget1

2018.04.19

Idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Sziget fesztiválon, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal, 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek – mondta Kádár Tamás főszervező a Sziget április 19-ei budapesti sajtótájékoztatóján.

Korábban eltűnt műtárgyakat, így az 1980-as évek elején a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) világhírű Kaufmann-gyűjteményéből származó könyvgyűjtemény négy, a 19. század második felében nyomtatott, judaika vonatkozású kötetét, egy Gorka Géza által készített múzeumi dísztálat és a keszthelyi Helikon Könyvtár gyűjteményéből eltűnt 18. századi, német nyelvű, gót betűs, a lapjain szereplő pecsétek és bejegyzések alapján egykor a zalavári bencés apátság könyvtárába tartozott jogtörténeti kötetet szolgáltattak vissza jogos tulajdonosuknak a Miniszterelnökség örökségvédelmi hatóságának közreműködésével.

Steven Spielberg Oscar-díjas rendező saját, Amblin Entertainment produkciós cégével és a Warner Bros. stúdióval vág bele a DC-univerzum Blackhawk című képregényének megfilmesítésébe. A képregényben Blackhawk egy pilótákból álló elit katonai csapat, a Blackhawk Squad vezetője, aki szakaszával a második világháborúban harcol. A forgatókönyvet David Koepp írja, aki korábban a Jurassic Park-filmeken, a Világok harca és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmeken dolgozott együtt a rendezővel. Spielberg jelenleg az ötödik Indiana Jones-filmre készül. A kalandfilm után még leforgatja a West Side Storyt és csak azt követően kezd bele a Blackhawk megfilmesítésébe.

Ava DuVernay amerikai filmrendező és Kristen Stewart színésznő is tagja lesz a Cate Blanchett vezette cannes-i nemzetközi zsűrinek. A szervezők bejelentése szerint a zsűri munkájában további két filmsztár, a francia Léa Seydoux és a kínai Csang Csen, a burundi énekes-dalszerző Khadja Nin, a francia rendező-producer Robert Guédiguian, valamint a Szárnyas fejvadász 2049 rendezője, Denis Villeneuve és az orosz Andrej Zvjagincev is részt vesz. A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik meg a Cote’d Azure-ön.

Az északi-iraki Erbílben magyar segítséggel felépült iskola avatóját is bemutatja az Övék a mennyek országa dokumentumfilm-sorozat harmadik, Hungary Helps – Magyarország segít című része, amely április 21-én este lesz látható a Duna Televízió műsorán. A kormány és az adományozók nemcsak az iskolaépítésben nyújtottak segítséget, hanem az egyik teljesen romba döntött város, Teleszkof újjáépítésében is közreműködnek a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében, amelynek célja, hogy a rászorulókat helyben, a saját szülőföldjükön támogassa. A tervek szerint a stáb a héten újra forgatni indul, ezúttal Szíriába.

Már 36. alkalommal ünnepeljük a táncot és a táncosokat április 29-én, a „balett Shakespeare-jének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. Mi lehetne jobb alkalom arra, hogy a táncszakma megszólaljon, mint a Tánc Világnapja. A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház ebben az évben is látványos flashmobbal ünnepli április 29-én a Tánc Világnapját. Idén a Pas de Bridge a Margit hídról a Müpa előtti térre költözik, így teremtve szimbolikus hidat a kortárs művészet, a kortárs tánc és a mozogni vágyók között. A flashmobhoz bárki csatlakozhat nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül. A felhívás ITT olvasható.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma