MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2017.09.08

Idén is megrendezik szeptember 21. és 30. között a budapesti Művész moziban a Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye már hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. Az esemény kapcsán Sárossi Bogátát, a Goethe Intézet munkatársát kérdeztük.

A fesztiválon négy tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. De mitől olyan különleges ez a fesztivál? „A Szemrevaló specialitása, hogy Európa német nyelvterületéről hozza el a filmeket. A rendezvény a Goethe Intézet, a Német Kulturális Intézet, a Svájci Nagykövetség, illetve az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében valósul meg, ami azért is indokolt, mert nem kizárólag a nyelv köti össze ezeket az országokat, hiszen a filmgyártásban rengeteg koprodukciós alkotás születik. A mi célunk pedig az, hogy bemutassuk a hazai közönségnek a német nyelvterület elmúlt évi filmtermését” – adott választ kérdésünkre Sárossi Bogáta, aki azt is kiemelte: a tematika összeállítása során „mindegyik, a szervezésben részt vevő intézmény kiválasztja az előző évből azt a filmalkotást, melyet a legjobbnak tart, ezt követően pedig közösen beszélgetnek arról, milyen trendek rajzolódnak ki, milyen koprodukciók születtek, illetve hogy mely témák jelennek meg a választott filmekben és azok miképpen csoportosíthatók különféle blokkokba”.


13_fritzlang_pressebild_300dpi
Fritz Lang

 

A rendezvény nyitányaként szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thrillerét láthatja a közönség, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M – Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatnak egy filmtörténeti ritkaságot, az ugyancsak Fritz Lang rendezte – 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült – Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva című blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

 

A Szemrevaló │ Sehenswert tehát idén Fritz Lang előtt tiszteleg. Ennek okáról is kérdeztük Sárossi Bogátát, aki elmondta: „Fritz Lang különösen érdekes volt számunkra, hiszen most született róla egy nagyon különleges életrajzi film, a Fritz Lang. Viszont már a személye is érdeklődésre adhat számot a fesztiválon, hiszen jól mutatja az országok közötti összefonódást: sokan talán nem is tudják, de Fritz Lang osztrák származású volt. Az I. világháborúban még osztrák katonaként harcolt, ám később Németországba ment, ahol filmrendezőként kezdte el építeni karrierjét.”


02_FinsteresGlueck_kisebb

 

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek. E film a Társadalmi törésvonalak című blokkban szerepel a fesztiválon, akárcsak a Katharina Luther című alkotás, mely a reformáció korának nőképét árnyalja, valamint az Ideges idegenek, melynek cselekménye igencsak izgalmas: két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. A fesztivál közönsége az Isten hozott Németországban című művet is megtekintheti. Ez a film különös módon járja közbe a menekültválság témáját. Benne egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Akárcsak az Ideges idegenek, az Isten hozott Németországban is érzékenyen, ugyanakkor a helyzetből adódó komikumot kihasználva beszél fontos társadalmi témákról, új szempontból végiggondolva azokat. Ugyancsak ebben a blokkban található a Marija című alkotás, mely arról mesél, milyen fontosak az álmok.

 

A Társadalmi törésvonalak című blokk kapcsán Sárossi Bogáta megjegyezte: „a fesztivál egyik súlypontja ez a blokk, hiszen a aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket sorakoztat fel, melyek arról a kérdésről beszélnek, amely mindhárom országban felmerül, ez pedig a migráció”. Sárossi Bogáta külön kiemelte a Marija című alkotást, mely „egy fiatal ukrán nőről szól, aki Németországban szeretné megvetni a lábát és az a célja, hogy egy boldogabb életet harcoljon ki magának”. A magával ragadó történet mellett „különlegessége még a filmnek, hogy a főszereplőnő szerelmét az a Georg Friedrich alakítja, aki idén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén” – tette hozzá Sárossi Bogáta.


MIGR_Still01_-Golden_Girls

 

A Válságok és választások címet viselő blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddyben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. Hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki, akit igazában csak kitaláltunk, valóban létezik? Nos, erről szól ez a film! A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen. A bosszú apró anyagi károkozással indul, majd pár napra főhősünk élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról, a Tizenhét című film pedig beteljesületlen vágyakról, az első szexuális élményekről, a szerelemben űzött hatalmi játékokról és a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

 

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Emellett azonban igazi csemegének ígérkezik még az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét bemutató alkotás. A blokk ugyanakkor utazásra is invitálja a nézőket: a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a közönséget.

 

A fesztivál ideje alatt a filmek egy részét nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik.Készítette: Tóth Eszter

kaszas_kultura596-90

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma