2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.08

Idén is megrendezik szeptember 21. és 30. között a budapesti Művész moziban a Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye már hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. Az esemény kapcsán Sárossi Bogátát, a Goethe Intézet munkatársát kérdeztük.

A fesztiválon négy tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. De mitől olyan különleges ez a fesztivál? „A Szemrevaló specialitása, hogy Európa német nyelvterületéről hozza el a filmeket. A rendezvény a Goethe Intézet, a Német Kulturális Intézet, a Svájci Nagykövetség, illetve az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében valósul meg, ami azért is indokolt, mert nem kizárólag a nyelv köti össze ezeket az országokat, hiszen a filmgyártásban rengeteg koprodukciós alkotás születik. A mi célunk pedig az, hogy bemutassuk a hazai közönségnek a német nyelvterület elmúlt évi filmtermését” – adott választ kérdésünkre Sárossi Bogáta, aki azt is kiemelte: a tematika összeállítása során „mindegyik, a szervezésben részt vevő intézmény kiválasztja az előző évből azt a filmalkotást, melyet a legjobbnak tart, ezt követően pedig közösen beszélgetnek arról, milyen trendek rajzolódnak ki, milyen koprodukciók születtek, illetve hogy mely témák jelennek meg a választott filmekben és azok miképpen csoportosíthatók különféle blokkokba”.


13_fritzlang_pressebild_300dpi
Fritz Lang

 

A rendezvény nyitányaként szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thrillerét láthatja a közönség, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M – Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatnak egy filmtörténeti ritkaságot, az ugyancsak Fritz Lang rendezte – 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült – Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva című blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

 

A Szemrevaló │ Sehenswert tehát idén Fritz Lang előtt tiszteleg. Ennek okáról is kérdeztük Sárossi Bogátát, aki elmondta: „Fritz Lang különösen érdekes volt számunkra, hiszen most született róla egy nagyon különleges életrajzi film, a Fritz Lang. Viszont már a személye is érdeklődésre adhat számot a fesztiválon, hiszen jól mutatja az országok közötti összefonódást: sokan talán nem is tudják, de Fritz Lang osztrák származású volt. Az I. világháborúban még osztrák katonaként harcolt, ám később Németországba ment, ahol filmrendezőként kezdte el építeni karrierjét.”


02_FinsteresGlueck_kisebb

 

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek. E film a Társadalmi törésvonalak című blokkban szerepel a fesztiválon, akárcsak a Katharina Luther című alkotás, mely a reformáció korának nőképét árnyalja, valamint az Ideges idegenek, melynek cselekménye igencsak izgalmas: két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. A fesztivál közönsége az Isten hozott Németországban című művet is megtekintheti. Ez a film különös módon járja közbe a menekültválság témáját. Benne egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Akárcsak az Ideges idegenek, az Isten hozott Németországban is érzékenyen, ugyanakkor a helyzetből adódó komikumot kihasználva beszél fontos társadalmi témákról, új szempontból végiggondolva azokat. Ugyancsak ebben a blokkban található a Marija című alkotás, mely arról mesél, milyen fontosak az álmok.

 

A Társadalmi törésvonalak című blokk kapcsán Sárossi Bogáta megjegyezte: „a fesztivál egyik súlypontja ez a blokk, hiszen a aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket sorakoztat fel, melyek arról a kérdésről beszélnek, amely mindhárom országban felmerül, ez pedig a migráció”. Sárossi Bogáta külön kiemelte a Marija című alkotást, mely „egy fiatal ukrán nőről szól, aki Németországban szeretné megvetni a lábát és az a célja, hogy egy boldogabb életet harcoljon ki magának”. A magával ragadó történet mellett „különlegessége még a filmnek, hogy a főszereplőnő szerelmét az a Georg Friedrich alakítja, aki idén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén” – tette hozzá Sárossi Bogáta.


MIGR_Still01_-Golden_Girls

 

A Válságok és választások címet viselő blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddyben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. Hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki, akit igazában csak kitaláltunk, valóban létezik? Nos, erről szól ez a film! A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen. A bosszú apró anyagi károkozással indul, majd pár napra főhősünk élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról, a Tizenhét című film pedig beteljesületlen vágyakról, az első szexuális élményekről, a szerelemben űzött hatalmi játékokról és a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

 

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Emellett azonban igazi csemegének ígérkezik még az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét bemutató alkotás. A blokk ugyanakkor utazásra is invitálja a nézőket: a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a közönséget.

 

A fesztivál ideje alatt a filmek egy részét nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik.Készítette: Tóth Eszter

Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

hetdombfilmfeszt

2017.09.25

Molvay Norbert Ha nem segít a mindenható című alkotása nyerte el a fődíjat a nemzetközi Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szeptember 23-án tartották Komlón. A rendező Fejes Sándor pécsi zárszerelőről szóló filmje a dokumentumfilmek között is első lett a Sára Sándor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla alkotta zsűri értékelése alapján.

D_MTI20170921050

2017.09.24

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás szeptember 22-től a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus egy nemzetközi művészcsoport, mely az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A tárlat november 26-ig megtekinthető.

violin-2560312_960_720

2017.09.24

Húsz éve kezdődtek Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. Ennek emlékére a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember végétől jubileumi sorozattal készül, amelynek keretében az adatközlő mesterek mellett bemutatják a fiatal generációt is. A koncertsorozat szeptember 30-án kezdődik a Fonóban.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma