2017.09.08

Idén is megrendezik szeptember 21. és 30. között a budapesti Művész moziban a Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye már hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. Az esemény kapcsán Sárossi Bogátát, a Goethe Intézet munkatársát kérdeztük.

A fesztiválon négy tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. De mitől olyan különleges ez a fesztivál? „A Szemrevaló specialitása, hogy Európa német nyelvterületéről hozza el a filmeket. A rendezvény a Goethe Intézet, a Német Kulturális Intézet, a Svájci Nagykövetség, illetve az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében valósul meg, ami azért is indokolt, mert nem kizárólag a nyelv köti össze ezeket az országokat, hiszen a filmgyártásban rengeteg koprodukciós alkotás születik. A mi célunk pedig az, hogy bemutassuk a hazai közönségnek a német nyelvterület elmúlt évi filmtermését” – adott választ kérdésünkre Sárossi Bogáta, aki azt is kiemelte: a tematika összeállítása során „mindegyik, a szervezésben részt vevő intézmény kiválasztja az előző évből azt a filmalkotást, melyet a legjobbnak tart, ezt követően pedig közösen beszélgetnek arról, milyen trendek rajzolódnak ki, milyen koprodukciók születtek, illetve hogy mely témák jelennek meg a választott filmekben és azok miképpen csoportosíthatók különféle blokkokba”.


13_fritzlang_pressebild_300dpi
Fritz Lang

 

A rendezvény nyitányaként szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thrillerét láthatja a közönség, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M – Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatnak egy filmtörténeti ritkaságot, az ugyancsak Fritz Lang rendezte – 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült – Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva című blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

 

A Szemrevaló │ Sehenswert tehát idén Fritz Lang előtt tiszteleg. Ennek okáról is kérdeztük Sárossi Bogátát, aki elmondta: „Fritz Lang különösen érdekes volt számunkra, hiszen most született róla egy nagyon különleges életrajzi film, a Fritz Lang. Viszont már a személye is érdeklődésre adhat számot a fesztiválon, hiszen jól mutatja az országok közötti összefonódást: sokan talán nem is tudják, de Fritz Lang osztrák származású volt. Az I. világháborúban még osztrák katonaként harcolt, ám később Németországba ment, ahol filmrendezőként kezdte el építeni karrierjét.”


02_FinsteresGlueck_kisebb

 

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek. E film a Társadalmi törésvonalak című blokkban szerepel a fesztiválon, akárcsak a Katharina Luther című alkotás, mely a reformáció korának nőképét árnyalja, valamint az Ideges idegenek, melynek cselekménye igencsak izgalmas: két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. A fesztivál közönsége az Isten hozott Németországban című művet is megtekintheti. Ez a film különös módon járja közbe a menekültválság témáját. Benne egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Akárcsak az Ideges idegenek, az Isten hozott Németországban is érzékenyen, ugyanakkor a helyzetből adódó komikumot kihasználva beszél fontos társadalmi témákról, új szempontból végiggondolva azokat. Ugyancsak ebben a blokkban található a Marija című alkotás, mely arról mesél, milyen fontosak az álmok.

 

A Társadalmi törésvonalak című blokk kapcsán Sárossi Bogáta megjegyezte: „a fesztivál egyik súlypontja ez a blokk, hiszen a aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket sorakoztat fel, melyek arról a kérdésről beszélnek, amely mindhárom országban felmerül, ez pedig a migráció”. Sárossi Bogáta külön kiemelte a Marija című alkotást, mely „egy fiatal ukrán nőről szól, aki Németországban szeretné megvetni a lábát és az a célja, hogy egy boldogabb életet harcoljon ki magának”. A magával ragadó történet mellett „különlegessége még a filmnek, hogy a főszereplőnő szerelmét az a Georg Friedrich alakítja, aki idén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén” – tette hozzá Sárossi Bogáta.


MIGR_Still01_-Golden_Girls

 

A Válságok és választások címet viselő blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddyben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. Hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki, akit igazában csak kitaláltunk, valóban létezik? Nos, erről szól ez a film! A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen. A bosszú apró anyagi károkozással indul, majd pár napra főhősünk élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról, a Tizenhét című film pedig beteljesületlen vágyakról, az első szexuális élményekről, a szerelemben űzött hatalmi játékokról és a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

 

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Emellett azonban igazi csemegének ígérkezik még az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét bemutató alkotás. A blokk ugyanakkor utazásra is invitálja a nézőket: a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a közönséget.

 

A fesztivál ideje alatt a filmek egy részét nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik.Készítette: Tóth Eszter

CC_banner

img_5461_600x400

2018.01.18

Hogyan boldogulnak a pályakezdő művészek? Milyen sorssal kell szembenéznie annak, aki ezt a hivatást választja? Portrésorozatunkban fiatal művészeket kérdezünk eddigi sikereikről, kudarcaikról és céljaikról. Az első részben Tangl Edittel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori intermédia-művész szakos hallgatójával beszélgettünk, aki online szerepjátékkal és gamifikációval is foglalkozott tanulmányai során.

A._A._Milne_borito

2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

getcloser_kis
2018.01.18

Idén tavasszal már harmadszor rendezik meg a Get Closer Budapest Jazz Fesztivált, április 6-tól 8-ig a nemzetközi jazzszíntér számos fontos szereplője játszik a MOM Kulturális Központban (MOMKult). Fellép többek között Nicholas Payton trombitás, James „Blood” Ulmer gitáros és Lizz Wright énekesnő.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma