2017.09.08

Idén is megrendezik szeptember 21. és 30. között a budapesti Művész moziban a Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye már hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. Az esemény kapcsán Sárossi Bogátát, a Goethe Intézet munkatársát kérdeztük.

A fesztiválon négy tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. De mitől olyan különleges ez a fesztivál? „A Szemrevaló specialitása, hogy Európa német nyelvterületéről hozza el a filmeket. A rendezvény a Goethe Intézet, a Német Kulturális Intézet, a Svájci Nagykövetség, illetve az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében valósul meg, ami azért is indokolt, mert nem kizárólag a nyelv köti össze ezeket az országokat, hiszen a filmgyártásban rengeteg koprodukciós alkotás születik. A mi célunk pedig az, hogy bemutassuk a hazai közönségnek a német nyelvterület elmúlt évi filmtermését” – adott választ kérdésünkre Sárossi Bogáta, aki azt is kiemelte: a tematika összeállítása során „mindegyik, a szervezésben részt vevő intézmény kiválasztja az előző évből azt a filmalkotást, melyet a legjobbnak tart, ezt követően pedig közösen beszélgetnek arról, milyen trendek rajzolódnak ki, milyen koprodukciók születtek, illetve hogy mely témák jelennek meg a választott filmekben és azok miképpen csoportosíthatók különféle blokkokba”.


13_fritzlang_pressebild_300dpi
Fritz Lang

 

A rendezvény nyitányaként szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thrillerét láthatja a közönség, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M – Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M – Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatnak egy filmtörténeti ritkaságot, az ugyancsak Fritz Lang rendezte – 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült – Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva című blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

 

A Szemrevaló │ Sehenswert tehát idén Fritz Lang előtt tiszteleg. Ennek okáról is kérdeztük Sárossi Bogátát, aki elmondta: „Fritz Lang különösen érdekes volt számunkra, hiszen most született róla egy nagyon különleges életrajzi film, a Fritz Lang. Viszont már a személye is érdeklődésre adhat számot a fesztiválon, hiszen jól mutatja az országok közötti összefonódást: sokan talán nem is tudják, de Fritz Lang osztrák származású volt. Az I. világháborúban még osztrák katonaként harcolt, ám később Németországba ment, ahol filmrendezőként kezdte el építeni karrierjét.”


02_FinsteresGlueck_kisebb

 

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek. E film a Társadalmi törésvonalak című blokkban szerepel a fesztiválon, akárcsak a Katharina Luther című alkotás, mely a reformáció korának nőképét árnyalja, valamint az Ideges idegenek, melynek cselekménye igencsak izgalmas: két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. A fesztivál közönsége az Isten hozott Németországban című művet is megtekintheti. Ez a film különös módon járja közbe a menekültválság témáját. Benne egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Akárcsak az Ideges idegenek, az Isten hozott Németországban is érzékenyen, ugyanakkor a helyzetből adódó komikumot kihasználva beszél fontos társadalmi témákról, új szempontból végiggondolva azokat. Ugyancsak ebben a blokkban található a Marija című alkotás, mely arról mesél, milyen fontosak az álmok.

 

A Társadalmi törésvonalak című blokk kapcsán Sárossi Bogáta megjegyezte: „a fesztivál egyik súlypontja ez a blokk, hiszen a aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket sorakoztat fel, melyek arról a kérdésről beszélnek, amely mindhárom országban felmerül, ez pedig a migráció”. Sárossi Bogáta külön kiemelte a Marija című alkotást, mely „egy fiatal ukrán nőről szól, aki Németországban szeretné megvetni a lábát és az a célja, hogy egy boldogabb életet harcoljon ki magának”. A magával ragadó történet mellett „különlegessége még a filmnek, hogy a főszereplőnő szerelmét az a Georg Friedrich alakítja, aki idén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén” – tette hozzá Sárossi Bogáta.


MIGR_Still01_-Golden_Girls

 

A Válságok és választások címet viselő blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddyben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. Hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki, akit igazában csak kitaláltunk, valóban létezik? Nos, erről szól ez a film! A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen. A bosszú apró anyagi károkozással indul, majd pár napra főhősünk élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról, a Tizenhét című film pedig beteljesületlen vágyakról, az első szexuális élményekről, a szerelemben űzött hatalmi játékokról és a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

 

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Emellett azonban igazi csemegének ígérkezik még az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét bemutató alkotás. A blokk ugyanakkor utazásra is invitálja a nézőket: a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a közönséget.

 

A fesztivál ideje alatt a filmek egy részét nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik.Készítette: Tóth Eszter

EmeliSande1

2017.11.19

Emeli Sandé világhírű brit soul- és R&B-énekesnő, dalszerző először ad koncertet Budapesten. A magyar rajongók 2018. február 18-án a Papp László Budapest Sportarénában láthatják a Broadway Event és a Multimedia Organisation szervezésében. Az előadó három év után tér vissza hazánkba: első magyarországi koncertjét 2015 júliusában a VeszprémFesten adta.

gulacsy-bav

2017.11.19

A legmagasabb eladási árat Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió című festménye érte el 48 millió forinttal a BÁV őszi, kétnapos aukcióján, amelynek eredményeiről a cég november 16-ai közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az árverésen két nap alatt, november 14-én és 15-én összesen 430 millió forintért keltek el az eladásra kínált tételek – olvasható az összegzésben.

01Spite-DannyWillems_vagott

2017.11.18

Wim Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus 1999-ben készített In Spite of Wishing and Wanting című alkotásának 2016-ban kibővített változata érkezik november 23-án és 24-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házába. Az Ultima Vez társulat előadása szilaj, intenzív, markánsan mai és férfi energiákkal telített. Vandekeybus megkapó, játékos koreográfiájához David Byrne szerzett zenét.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma