15_eves

2009.03.11

Március 20. a Frankofónia világnapja, ezért idén a március 16. és 25. között megrendezendő Frankofon Héten az Egyenlőség, komplementaritás, szolidaritás (Égalité, Complémentarité, Solidarité) mottó szellemében valósulnak meg a programok.
 Párizs, szeretlek!
Tizenhét éve, egy középiskolás színjátszó fesztivállal kezdődött, ez indította el a mára összművészetivé vált Frankofon hét elnevezésű programsorozatot, melynek legfőbb célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a francia nyelvet, a frankofon kultúrát. A Pécs2010 EKF program által támogatott rendezvénysorozat mára a Pécsi Tavaszi Fesztivál zsongásának szerves részévé vált. A rendezők többéves hagyománynak tesznek eleget az újabb filméjszaka megszervezésével március 18-án a pécsi Uránia moziban. Az idei téma a fények, a fiatalság, a szerelem városa lesz, Párizs. Elsőként két nagyszerű film kerül vetítésre, Cédric Klapish Párizs című mozija, ezt követi a Párizs, szeretlek című produkció. Továbbiakban műsoron román, belga, kanadai, francia, svájci és marokkói filmgyártás művei, magyar, angol illetve francia felirattal.
 
A filméjszakán kívül a programban egyebek mellett lesz még francia nyelvű középiskolás színjátszó fesztivál, könnyű és komolyzenei koncertek. Március 20-án a Kossuth Filmszínházban fellép a "Cantabile" dunkerque-i vegyeskórus és a Mohácsi Bartók Béla vegyeskar, az Uránia moziban Richard Galliano és a Tangaria quartet jazz játszik, több kiállítás nyílik és pétanque bajnokságot és Aranytoll 2009 néven fogalmazási versenyt is kiírnak.
 
A részletes program megtalálható itt.

KAD_Kultura_596x90_002

2012.10.12
Olaszos könnyedségedet, vidámságot és a legismertebb filmzenék különleges megszólaltatását ígéri a nemzetközi a’cappella fesztivál fináléja 2012. október 14-én.
2012.10.06
Az elektronika és a vizualitás kerül előtérbe az idei Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, amelynek 41 helyszínén 10 napon át 59 program várja a látogatókat. A rendezvény az Acélszobor sétány című szabadtéri kiállítás megnyitójával indult 2012. október 5-én.
2012.10.03
Újra gazdag irodalmi, zenei programokat kínál Szegeden, Szabadkán és a két város között a vonaton a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, amely 2012. október 4-én kezdődik a csongrádi megyeszékhelyen.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma