IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.11.08

Különböző korokban és helyeken, más-más szerepekben élő nők szólalnak meg Falcsik Mari Nőket néző képek című verseskötetében. A könyvből november 5-én, a Gödör Klubban rendezett verskoncerten kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A szerzővel a kötetről, a szereplőkről és a művészeti ágak találkozásáról beszélgettünk.

1454913_712176025478293_938557681_n
Fotó: Molnár Márton
A saját szexualitását éppen csak felfedező tizenéves, az internetes világ által elnyelt amerikai szájberlány, lázadó punk énekesnő és középkori francia nemes kisasszony is szerepel a kötetben, illetve szólalt meg a színpadon. Hogyan születtek meg ezek a nőalakok?

Ahogy minden író, én is figyelek. Az emberek, akikkel életemben találkoztam, hatással voltak rám, megihlettek, kezdve Leopoldina nénitől, aki gyerekkoromban a szomszédunkban lakott sok más nőig, akivel az eddigi életem során futólag találkoztam vagy mélyebben megismerkedtem. Belőlük, illetve néha több nő összegyúrt személyiségéből született meg a kötet 48 fiktív nőalakja. Azt mondanám, ők az én meg nem írt regényem szereplői. Prózát írni nekem nehéz, az elmúlt 10 évben azonban ezek a szereplők elkezdtek megszólalni, és egyszer csak észrevettem, hogy vannak verselő fiktív figuráim, akiket érdemes lenne egy kötetbe rendezni.


A verskoncerten az életrajzokat Triceps és Kettős Tamás adja elő, gitáron pedig Szolnok Bence Dániel és Finding Ádám kísér. A verseidre egyébként is jellemző a zeneiség – fontos volt, hogy több művészeti ág is képviseltesse magát a színpadon?

Teljes mértékben! Én abban hiszek, hogy nem létezik más, csak összművészet. A költészetnek minden érzékszervet meg kell érintenie, ha nincs benne zeneiség, ha nem idéz fel előtted egy sosem látott tájat, akkor megette a fene az egészet. Ezt az előadást közösen raktuk össze, mindenki hozta a maga gondolatait, ötleteit. Mindenképpen szeretném még megemlíteni Major Bálint nevét, aki eredetileg szintén gitározott volna, de végül egy betegség miatt most nem tud itt lenni. Viszont több olyan dallam is felcsendült az előadás alatt, amelyet ő hozott, amely az ő ötlete volt.


Van további tervetek az előadással?

Egy éve dolgozunk rajta, de mindenképpen szeretnénk még tovább csiszolni, többször előadni. Ma még papírt fogtunk a kezünkben, nem azért, mert feltétlenül szükség volt rá, inkább csak kapaszkodóként. Amikor eljutunk arra a szintre, hogy már nincs szükség a papírra és tényleg úgy érezzük, hogy ez az előadás készen van, akkor szeretnénk CD-re venni az egészet.


Beszéljünk még egy kicsit a kötetről. Szokatlanul igényes maga a szerkesztés is. Te elégedett vagy vele?

Nem győzök elég hálás lenni a Scolar Kiadónak, mert pénzt és időt nem sajnálva egy valóban gyönyörű könyvet raktak össze. Jó kézbe venni. A kötettel kapcsolatban egyébként ugyan egy fekete-fehér-piros dizájnt választottunk, de a versekhez kapcsolt kollázsok színesben is megvannak, ezekből akár egy kiállítás is születhet, mert érdemesek rá.


A verseidben, még ha komoly, esetleg komor történetet mesélnek is el, mindig ott van egy csipet humor, és erre a színpadon is rájátszottatok. Fontosnak tartod az iróniát?

Már az első kötetem megjelenésekor rám sütötték, hogy ott van a humor a verseimben, én pedig nem is bánom ezt. Szerintem a kulcsszó az egyensúly, önmagában sem a pátosz, sem az irónia nem mond olyan sokat, mint ha együtt jelennek meg, és azt hiszem, az igazán sötét helyzetekben az irónia egyszerre vigasz is lehet.

 

Kulcsszavak:

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma