728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.11.08

Különböző korokban és helyeken, más-más szerepekben élő nők szólalnak meg Falcsik Mari Nőket néző képek című verseskötetében. A könyvből november 5-én, a Gödör Klubban rendezett verskoncerten kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A szerzővel a kötetről, a szereplőkről és a művészeti ágak találkozásáról beszélgettünk.

1454913_712176025478293_938557681_n
Fotó: Molnár Márton
A saját szexualitását éppen csak felfedező tizenéves, az internetes világ által elnyelt amerikai szájberlány, lázadó punk énekesnő és középkori francia nemes kisasszony is szerepel a kötetben, illetve szólalt meg a színpadon. Hogyan születtek meg ezek a nőalakok?

Ahogy minden író, én is figyelek. Az emberek, akikkel életemben találkoztam, hatással voltak rám, megihlettek, kezdve Leopoldina nénitől, aki gyerekkoromban a szomszédunkban lakott sok más nőig, akivel az eddigi életem során futólag találkoztam vagy mélyebben megismerkedtem. Belőlük, illetve néha több nő összegyúrt személyiségéből született meg a kötet 48 fiktív nőalakja. Azt mondanám, ők az én meg nem írt regényem szereplői. Prózát írni nekem nehéz, az elmúlt 10 évben azonban ezek a szereplők elkezdtek megszólalni, és egyszer csak észrevettem, hogy vannak verselő fiktív figuráim, akiket érdemes lenne egy kötetbe rendezni.


A verskoncerten az életrajzokat Triceps és Kettős Tamás adja elő, gitáron pedig Szolnok Bence Dániel és Finding Ádám kísér. A verseidre egyébként is jellemző a zeneiség – fontos volt, hogy több művészeti ág is képviseltesse magát a színpadon?

Teljes mértékben! Én abban hiszek, hogy nem létezik más, csak összművészet. A költészetnek minden érzékszervet meg kell érintenie, ha nincs benne zeneiség, ha nem idéz fel előtted egy sosem látott tájat, akkor megette a fene az egészet. Ezt az előadást közösen raktuk össze, mindenki hozta a maga gondolatait, ötleteit. Mindenképpen szeretném még megemlíteni Major Bálint nevét, aki eredetileg szintén gitározott volna, de végül egy betegség miatt most nem tud itt lenni. Viszont több olyan dallam is felcsendült az előadás alatt, amelyet ő hozott, amely az ő ötlete volt.


Van további tervetek az előadással?

Egy éve dolgozunk rajta, de mindenképpen szeretnénk még tovább csiszolni, többször előadni. Ma még papírt fogtunk a kezünkben, nem azért, mert feltétlenül szükség volt rá, inkább csak kapaszkodóként. Amikor eljutunk arra a szintre, hogy már nincs szükség a papírra és tényleg úgy érezzük, hogy ez az előadás készen van, akkor szeretnénk CD-re venni az egészet.


Beszéljünk még egy kicsit a kötetről. Szokatlanul igényes maga a szerkesztés is. Te elégedett vagy vele?

Nem győzök elég hálás lenni a Scolar Kiadónak, mert pénzt és időt nem sajnálva egy valóban gyönyörű könyvet raktak össze. Jó kézbe venni. A kötettel kapcsolatban egyébként ugyan egy fekete-fehér-piros dizájnt választottunk, de a versekhez kapcsolt kollázsok színesben is megvannak, ezekből akár egy kiállítás is születhet, mert érdemesek rá.


A verseidben, még ha komoly, esetleg komor történetet mesélnek is el, mindig ott van egy csipet humor, és erre a színpadon is rájátszottatok. Fontosnak tartod az iróniát?

Már az első kötetem megjelenésekor rám sütötték, hogy ott van a humor a verseimben, én pedig nem is bánom ezt. Szerintem a kulcsszó az egyensúly, önmagában sem a pátosz, sem az irónia nem mond olyan sokat, mint ha együtt jelennek meg, és azt hiszem, az igazán sötét helyzetekben az irónia egyszerre vigasz is lehet.

 

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma