csinszka_borito

2018.05.03
Csinszka mindig úgy nyilatkozott: ő nem költőnő, 1931-ben mégis kiadta verseskötetét, amelyben 25 versét jelentette meg. Az azóta eltelt időben viszont ennél jóval több költeménye került elő – köszönhető mindez Zeke Zsuzsannának, aki összegyűjtötte és sajtó alá rendezte ezeket a költeményeket. A szerkesztőt a Mert a Csodának nincsen párja – Csinszka összegyűjtött versei című kötetről kérdeztük.

poetry_main_okok_borito

2018.05.02

Ismét Lyukasórája volt öt magyar költőnek, akik ismert és kevéssé közismert költők egy-egy versét olvasták fel, majd meséltek róluk április 24-én a MOM Kulturális Központban. A moderátor Lator László, a további vershozók Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Várady Szabolcs és Vörös István voltak. Ha lemaradtál az estről, beszámolónkban kipróbálhatod, hány verset ismertél volna fel!

konyvtavasszal
2018.04.30

Elmerülhetünk Szerb Antal Utas és holdvilág című művében, bepillanthatunk Ady Endre, Radnóti Miklós és Márai Sándor utazásaiba és szerelmi életébe, Piros Ildikó színművész vezetésével pedig Szabó Magdára emlékezhetünk. Különleges irodalmi programok közül válogathatunk májusban is! Ezúttal a kisgyermekes családoknak is ajánlunk irodalmi eseményeket! Kattints a részletekért!

MY9A3328

2018.04.27

Felolvasóestek, könyvbemutató, swing- és jazzkoncertek, valamint kávéházi túrák is lesznek a Kávéházak Éjszakáján, amelyet első alkalommal rendeznek meg május 18-án Budapest több kávézójában. Húsz ikonikus és újhullámos kávéház lesz a helyszíne az ingyenes rendezvénynek, amely csaknem 50 kulturális programot kínál.

meszoly_foto_010_borito

2018.04.25

Mészöly Miklós és Polcz Alaine kapcsolata olyan nagy találkozás volt, amely csak keveseknek adatik meg. Házasságuk azonban korántsem volt idillikus. A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése (1948–1997) című alkotás nemcsak egy különleges szerelmi történetet mutat be, de közelebb hoz két, eddig csupán a tankönyvek lapjairól ismert embert és kapcsolatukat. Beszámoló a kötetről.

szabadavers_logo_szines_ok

2018.04.25

Félidejéhez érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázat. Az általános iskola felső tagozatos tanulói és a középiskolás diákok az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázatra már csak két hétig nyújthatják be alkotásaikat. A zsűri és a közönségszavazás fődíjasa egyenként egymillió forint értékű osztálykiránduláson vehet részt.

680x0_borito

2018.04.23

Ki volt Boncza Berta, vagyis Csinszka? Festő, költő, Ady Endre özvegye vagy csupán egy múzsa? Csinszka szinte egész életében erre kereste a választ, melyet azonban sohasem talált meg. Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész ezt az identitáskeresést kutatja Csinszka levelezéseit felhasználva: munkájáról a Petőfi Irodalmi Múzeum Művészet és Pszichoanalízis című estjén mesélt.

biblia2_borito3

2018.04.22

„Érted is, amit olvasol?” címmel a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a Biblia – magyarázó jegyzetekkel című új kiadványt, mely a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg. A „Magyarázatos Bibliáról” Nádas Péter író, Karasszon István teológusprofesszor, Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, valamint Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója beszélgetett április 21-én.

orcsik_roland_foto_bereczki_laszlo_kicsi

2018.04.20

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 20-án jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat! Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

_D0A0029_Copy

2018.04.20

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 19-én, csütörtökön délután a fővárosi Millenáris Parkban. A díszvendéggel, Daniel Kehlmann világhírű német íróval Lévai Balázs beszélgetett inspirációról, gyermekkorról, sőt: még a tévénézésről is. A német író a Budapest Nagydíjat is megkapta, melyet a könyvfesztiválon vett át.

A siófoki Plázson ad koncertet Lovasi András július 20-án. A Kispál és a Borz egykori, a Kiscsillag és a Budapest Bár jelenlegi énekese életművét átívelő turnéjának balatoni estje része a Siófok várossá válásának 50. évfordulójához kapcsolódó programsorozatnak. A Lovasi ’18 turné siófoki koncertjén a színpadon Lovasi két zenekarából, a Kispál és a Borzból, illetve a Kiscsillagból állnak össze a zenészek az énekes-dalszerző mellett.

ABBA-dalokból készít lemezt Cher. A 72 éves Oscar-díjas énekesnő, színésznő a Today Show című reggeli amerikai tévéműsorban beszélt erről. Cher szerepel és egy dalt is énekel a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmmusicalben, amelyet a magyarországi mozik július 19-étől játszanak. „Miután elénekeltem a filmben a Fernando című dalt, úgy gondoltam, jó móka lenne egy teljes albumot megcsinálni ABBA-számokkal, így aztán belevágtam” – idézte Chert a Rolling Stone magazin online kiadása.

Külön utakon folytatja a Compact Disco és Lotfi Begi. „Már jó néhány éve annak, hogy a zenekartól függetlenül önálló munkákat kezdtem csinálni, születtek saját szerzeményeim és számos remixet készítettem más előadóknak. A döntésem egy hosszabb folyamat eredménye, egyik legfőbb oka pedig az, hogy szólókarrierem előtérbe került az elmúlt években. Most azzal fogok teljes erőbedobással foglalkozni, amit már a Compact Disco előtt is csináltam, emellett pedig még több időt szeretnék a családommal lenni” – mondta Lotfi Begi.

Szerencsére nem kell újabb 11 évet várni a következő Fahrenheit buliig, ugyanis a banda nyár végén ismét koncertezik, ráadásul újra a fővárosban lépnek színpadra! A Fahrenheit augusztus 29-én a Barba Negra Trackben. A tagok újra hazacsábították Tobola Csabát, hogy üljön a dobok mögé, de nemcsak ez lesz a meglepetés!

Már június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet. Kálmán Imre operettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójaként láthatja a közönség. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma