Buda_Ferenc_foto_MMA

2018.11.27

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze kapta az idei Ratkó József-díjat. A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány által adományozott elismerést hétfőn adták át Nyíregyházán. A kitüntetés olyan, az ország keleti, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotók jutalmazására jött létre, akik esztétikai teljesítménye és erkölcsi elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen.

301fcbcafb9992f28eaf34a0e441393e_1

2018.11.26

Háborúban, forradalomban, változásokkal és válságokkal teli korban emberi és művészi példakép volt. Lírájával, regényeivel, esszéivel, műfordításaival és szerkesztőként is jelentős életművet hagyott maga után. A ma 135 éve született költőről az utókor számtalan alkotással emlékezett meg. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Hunyadkurti

2018.11.26

Hunyadkürti György, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze kapta a színészi díjat, versszínházi kategóriában Borbély Sándort (Karinthy Színház: Az apostol) díjazták a vasárnap véget ért, váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon. A 18. alkalommal megrendezett eseményen négy nap alatt 138 egyéni előadó, társulat, zenekar és filmes alkotó vonult fel.

Rejto_Jeno

2018.11.26

Olvassák-e még a mai fiatalok, ismerik-e egyáltalán Rejtő Jenőt? A magyar irodalom egyik legnépszerűbb alkotójának életműve mennyire ihlető forrás, hivatkozási alap ma? Ezekről is szó esett a Napút folyóirat Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepi rendezvényén 2018. november 21-én.

Olah_Janos-osztondij3
2018.11.24

Az Oláh János születésnapja alkalmából rendezett emlékesten Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Erős Kinga kuratóriumi tag, kritikus, szerkesztő tíz fiatalnak szerkesztői ösztöndíjat adott át pénteken Budapesten. Az Oláh János József Attila-díjas költő, író, kiadóvezetőről elnevezett szerkesztői ösztöndíjakat és Az év legsikeresebb szerzője díjat a Magyar Napló Könyvesboltban vehették át a kitüntetettek.

mohailajos-
2018.11.24

Az irodalom kiélesíti a szemet, a költészet a szív karbantartására szolgál” – mondja Mohai V. Lajos. A több mint húszkötetes író, költő, esszéista legutóbbi műve, a Rózsa utca, retrospektív önéletrajzi ihletésű, hatszáznegyvenegy sorból álló verses regény.

Az idén József Attila-díjjal jutalmazott szerzővel mesterekről, az emlékezet fontosságáról és arról is beszélgettünk, hogy kik állnak közel hozzá a magyar irodalom nagyjai közül.

5._kp_-_Berta_Zsolt_-_Szalon

2018.11.22

Berta Zsolt Márai Sándor-díjas író, dalszerző volt a vendége a Cseh Tamás Archívum 7. Alkotóművészeti Szalonjának november 16-án. A zenészként is ismert íróval Mirtse Zsuzsa, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) művészeti tanácsadója beszélgetett.

Poos_Zoltan

2018.11.21

„Csak azok a tárgyak érdekelnek, amelyekhez van személyes viszonyom” – mondja Poós Zoltán, aki Rock&Roll Áruház című könyvében fogalommá vált ruhadarabokat és kiegészítőket gyűjtött össze. A több verseskötetet, regényt és dizájnnal, popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált, Zelk Zoltán- és Füst Milán-díjas szerzővel elveszett játékautóról és a tárgyak varázserejéről is beszélgettünk.

Eszenyine_dr._Borbely_Maria_a_digitalis_szakmai_muhely_tagja

2018.11.20

 A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt európai uniós projekt 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségében, 2017. február 1. és 2020. január 31. között. A projekt része  Az én könyvtáram program, mely nyolc hónap alatt minden megyébe és a fővárosba is eljutott.

2018_11_20_Evzaro_PagonyFeszt

2018.11.20

Kufli-színházzal, Rutkai Bori-koncerttel, meseolvasással, játékokkal, társasozással és sok meglepetéssel vár az év utolsó Pagonyfesztiválja a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az egész napos programsorozat 2018. november 24-én, szombaton 10.00 órakor kezdődik.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma