hangf_spotify_banner_728x90

Osvat_Erno_R

2019.05.09

Osvát Ernő, a Nyugat egykori szerkesztője 1929-ben elajándékozta a könyvtárát, saját írásait elégette, a Nyugat szerkesztésével összefüggő kéziratokat azonban Elek Artúr íróra bízta, aki 1944 áprilisában, amikor megkapta munkaszolgálati behívóját, véget vetett életének. A hosszú ideje lappangó hagyaték egy része most a Petőfi Irodalmi Múzeumba került.

katlan1-1-345ks

2019.05.08

Isten. Haza. Csal. című novelláskötetének német fordításáért Darvasi Lászlónak ítélték oda az első Aleksandar Tisma Nemzetközi Irodalmi Díjat. Az elismerést a 2016-ban alapított Aleksandar Tisma Alapítvány ítéli oda kétévente egy olyan írónak, akinek életműve vagy egy kötete megjelent bármely világnyelven és azt angolra, németre vagy franciára is lefordították.

enekes_konyvecske

2019.05.08

A kalocsai Viski Károly Múzeum gyűjteményében őrzött, bátyai eredetű, kéziratos kántor- és zarándokkönyvet szerdán 18.00 órakor mutatják be. Molnár János kéziratos, horvát nyelvű énekes könyvét a kalocsai múzeum dokumentációs gyűjteményében őrzik. A könyvet feltehetően a 18. század végétől több mint hetven éven át vezették.

Demeter_Szilard

2019.05.07

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hetente egyszer hajóra száll, hogy az irodalom zenével és multimédiával, illetve új közönséggel találkozhasson. Erről tartott közös sajtótájékoztatót Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója és Bognár Attila, az A38 Hajó vezetője. Demeter Szilárd elmondta: a Károlyi-palota falain kívülre szeretné vinni a múzeumban megszülető tartalmakat, az intézményt pedig Közép-Európa egyik irodalmi központjává tenné. A részletekről kérdeztük.

lorincz_p_gabriella_03
2019.05.06

Határon túli irodalmi műhelyek sorozatának újabb állomásához érkezik a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., amely a Zsennyei Alkotóházában Ady Endre halálának és Móricz Zsigmond születésének évfordulója alkalmából tart rendhagyó irodalomórát diákok számára május 7-én.

groovetroop

2019.05.06

Közös programsorozatot indít PIM a Hajón címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó. Havonta négy alkalommal, keddenként négy tematika alapján váltják majd egymást a programok. Az első alkalomra május 7-én kerül sor.

egy

2019.05.06

A Versmaraton programsorozat kísérőrendezvényeként zajló HangHordozók – Énekmondók versenyének döntőjét május 4-én rendezték az A38 Hajón. A HangHordozók a kortárs versek megzenésítőinek legnagyobb hazai versenye.

Reading-Develops-Language-Skills-in-Children

2019.05.03

Dienes Éva, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárának vezetője Kortárs vs. klasszikus, az ismeretterjesztőről (nem) is beszélve címmel tartott előadást a könyvfesztiválon. Ebben azokat a köteteket vette sorra, amelyeket szívesen használ a tematikus könyvtári foglalkozások során. A népmesegyűjtemények és klasszikus művek mellett a kortárs gyerekirodalom képviselői is előkerültek.

bodor-adam._2

2019.05.02

Van abban valami jelképes, hogy éppen ötven évvel ezelőtt jelent meg Bodor Ádám Kossuth-díjas író első novelláskötete A tanú címmel, amelyet azóta könyvek sokasága követett. A Sehol című új novelláskötete hét elbeszélést tartalmaz, melyek a fülszöveg szerint abszurd balladák. A könyvfesztiválon Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője igyekezett vallomásra bírni a köztudottan szűkszavú szerzőt új munkájáról.

_D0A6474_Copy
2019.04.29

Háy János Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom – Újraélesztő könyv elsőre irodalomtörténetnek láttatja magát, azonban sokkal inkább izgalmas oknyomozás azután, hogy kik is voltak valójában a ma már kánonba kövesedett íróink, költőink. A könyvfesztiválon tartott kötetbemutatón Pikó András újságíró beszélgetett a szerzővel a kötetről.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma