NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.10.24
Tizenhárom magyar vonatkozású könyvet adnak ki Finnországban a Helsinki Könyvvásárra, amelynek Magyarország lesz a díszvendége 2012. október 25. és 28. között. A megnyitón Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője tartja a köszöntő beszédet, valamint fellép a Lukács Miklós-Dresch Mihály duó.
2012.10.20
A magyar anyával és részben magyar nagyszülőkkel bíró, a forradalom miatt Írországba menekült magyarokról könyvet írt Mark Collins úgy véli: a 19-20. század fordulóján tapasztalható magyar fejlődés az oka annak, hogy a nép tagjai magasra tették a lécet. A most megjelent Hazátlanok című könyvről az íróval beszélgettünk.
2012.10.18
Szécsi Noémi Finnugor vámpír című regényének londoni könyvbemutatója 2012. október 18-án 19 órakor lesz.
2012.10.15
Május első vasárnapján, Anyák napján startolt az Anyakanyar elnevezésű weboldal, amelyen két gyakorló anyuka, nem utolsósorban kitűnő színésznő ad tanácsokat, tippeket, megosztja gondolatait, érzéseit a mindennapokkal kapcsolatban az olvasókkal. Réka és Gabi otthon is örömmel mesélnek, de teszik ezt a színpadon is, hiszen mindketten önálló gyermekműsorral is járják az országot. Réka kortárs költők megzenésített verseit, Gabi pedig az egészséges életmódot dicsőítő biomesékkel hódítja meg a legkisebbek szívét. Most pedig újabb izgalmas dolgot eszeltek ki: kiírják az Anyakanyar Meseíró Pályázatát.
2012.10.15
 Parádés véget ért 2012. október 14-én este a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje nézői rekordot döntött: több mint négyezren voltak kíváncsiak az alkotásokra. A Magyar Versmondók Egyesületének szakemberei díjesőt zúdítottak a versenyprogram résztvevőire.
2012.10.14
A Kassák Múzeum a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat apropóján a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tárlatvezetéseket kínál Szubjektíven Kassákról címmel. Az előadások hangsúlyozottan szubjektívek, mert a felkért közéleti szereplők, a társművészetek területéről vagy más tudományterületekről érkezett előadók saját munkásságuk és tevékenységük kapcsán beszélnek Kassákról.

2012.10.12
Poós Zoltán Állami Áruház című, képes irodalmi időutazását 2012. október 6-7-én mutatták be a BNV Retró Kiállításán és a design heti WAMP-on.
2012.10.11
Több mint ezer néző fordult meg Nyíregyházán a Kaleidoszkóp VersFesztivál nyitónapján, amelyet a szervező Magyar Versmondók Egyesülete „hangulatváltó buliként” hirdetett meg. A nézőszám idén minden bizonnyal rekordot dönt, ami azt sugallja, hogy van még remény, mert a költészet, a színház, a zene segíteni tud – mondta el Lutter Imre fesztiváligazgató.
2012.10.10
A 64. Frankfurti Könyvvásár 2012. október 10-én nyílt meg. A világ legnagyobb könyvszakmai rendezvényén a fő téma a könyvkiadás világának kiterjedése.
2012.10.10
Több mint ötven év után, a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével néhány hete érkezett haza Rab Gusztáv hagyatéka. A lélektani lektűrjeiről elhíresült, „magyar Flaubert” iratai és művei a franciaországi Derux város kolostorának pincéjében, kedvezőtlen körülmények között hevertek évtizedekig. A penészedésnek kitett kéziratokat - melyek a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményét gazdagítják majd – még az író testvére csomagolta, címkézte és rendszerezte gondosan, nagy szeretettel.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma