NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.12.07
A friss Gérecz Attilla-díjas Izsó Zitát kérdeztük következő kötetéről, valamint arról, hogy miért olyan domináns számára a víz mint őselem.
2012.12.06
Az Uránia Nemzeti Filmszínház emeleti kávézójában elevenedik meg Götz Eszter Teremtett lények című, most megjelent könyve 2012. december 12-én.
2012.12.05
Óriási érdeklődés kísérte a 2012. november 29-től december 1-jéig tartó Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. A teltházas eseményen 16 külföldi és hazai szerző gondolkodott együtt a fesztivál hívószaváról, a hazáról.
2012.12.05
A karácsonyi KönyvFieszta 2012. december 13-16-ig tart, ez az adventi időszak egyetlen nagyszabású tematikus rendezvénye.
2012.12.04
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) és a „Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány „Legyen ünnep” című adventi estet tart 2012. december 14-én, pénteken 16-20 óráig.
2012.11.30
Erdős Virág szerint a költőknek, íróknak egyenesen felelőssége társadalmi kérdésekkel foglalkoznia, éppen ezért nem hiába éli reneszánszát manapság a közéleti költészet.
2012.11.29
Az ez éven országos összefogással megalakult Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye első hivatalos eseménye, nyitókonferenciája 2012. november 23-24-én zajlott le sikeresen a Debreceni Egyetemen.
2012.11.29
Jókai Anna lesz a New York Irodalmi Páholy vendége 2012. december 2-án 17 órától. Az írónőt Lukács Sándor színművész is elkíséri. Az irodalom és kultúra szerelmesei az est keretében egy közvetlen, személyes és kötetlen beszélgetésre készülhetnek.
2012.11.28
A Szófiai Nemzetközi Könyvvásár Bulgária legrangosabb nemzetközi könyvtalálkozója, ahol kiadók, olvasók és szerzők találkoznak egymással. Idén december 4. és 9. között az esemény középpontjában a magyar irodalom és kultúra áll.
2012.11.27
Puska Veronika második helyezést ért el a Tengernyi szó elnevezésű nemzetközi novellapályázaton. A verseny hátteréről, jövőbeli céljairól kérdeztük.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma