hangf_spotify_banner_728x90

2013.01.29
Az észak-budaiak könyvmegállói a mai napig zavartalanul működnek: aki visz egy könyvet, el is hozhat. Bárki válogathat, éjjel és nappal is. Egy-egy feltöltéssel civil szervezetek, az önkormányzat és az Óbudai Platán Könyvtár segítik a könyvolvasás terjesztését – mondta Gyulai Ivánné, a könyvtár igazgatója.
2013.01.28
Az Európa Könyvkiadó 2013-ban az elmúlt évekhez hasonlóan az értékes külföldi szépirodalomra és a magyar irodalmi élet kiemelkedő szerzőire fekteti a hangsúlyt.
2013.01.25

Ünnepi évértékelő keretében találkoznak pénteken este a Bárka irodalmi és művészeti folyóirat munkatársai és szerkesztői a békéscsabai Jókai Színház Ibsen Stúdió Színházában. Az esten átadják Bárka-díjat, amelyet idén hárman vehetnek át.

2013.01.25
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár izgalmas irodalmi sorozatot indított, melynek következő témája Orwell 1984 című regénye lesz.
2013.01.23
Több évnyi szünet után újra van magyar könyvesboltja Pozsonynak: az üzlet a magyar kultúra napjának alkalmából nyílt meg a pozsonyi Magyar Intézet Nappali Kávézójában.
2013.01.21
Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye egy kisebb magyar kulturális küldöttséggel járt a Don-kanyarnál, alig egy héttel a doni áttörés 70. évfordulóját követően.
2013.01.21
Száz éve született a 20. század egyik költőzsenije, Weöres Sándor. Összegyűjtöttük, tavasszal az ország mely színházaiban nézhetők meg Weöres-darabok.
2013.01.17
Idén megszakítások nélkül nyolcadik alkalommal adják át az Aegon Művészeti Díjat, amelyet a 2012-ben kiadott legjelentősebb magyar szépirodalmi mű szerzője kapja.
2013.01.17
"Az alkotó munka által szerzett öröm, sőt boldogság érzetének nincs időhatára" - mondja Grétsy László nyelvész, az ELTE professor emeritusa, aki nemrég vehette át a Prima Primissima Díjat. Sokszínű pályája indulásáról és jelenlegi munkáiról is beszélgettünk.
2013.01.16
Új műfaj lép hódító útjára Szegeden: képzőművészeti slam poetry-vel várja közönségét a REÖK.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma