15_eves

karinthy_kiallitas_slide
2013.04.17

Karinthy Frigyes életét, műveit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum március végén nyílt tárlata, amely a számadás alapgondolata köré építve emel ki az íróhoz kapcsolódó jellegzetes motívumokat, szövegeket, tárgyakat. A Találkozás egy fiatalemberrel megjelenésének századik évfordulóján nyílt kiállításon a Tanár úr kéremtől az Utazás a koponyám körül világáig Karinthy számos arcát megismerhetik a látogatók.

IMGP7454
2013.04.16

Nyolcadik alkalommal ítélték oda az Aegon Művészeti Díjat, amelyet minden tavasszal az elmúlt évben megjelent, szakmai zsűri által legjobbnak vélt kortárs irodalmi mű szerzője kap meg. Az elismerést és a vele járó hárommillió forintos díjat idén Barnás Ferenc Másik halál című regénye nyerte el.

a_nagymese
2013.04.15
A Kossuth Rádió szeptemberben indította el a „Nagy Mese” című programot, amely gyerekek által írt meséket gyűjtött össze. Az első 35 mesét április 15-től hét héten át, minden hétköznap este fél nyolckor hallhatja a közönség – mondta el Markovits Ferenc, a Kossuth Rádió programszerkesztője.

mvedij

2013.04.15

Kétórás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán, a Vértes Agórájában. Örökös tagsággal tüntették ki idén Tóth Zsóka, előadóművészt, költészeti programok szervezőjét, a Ki viszi át a szerelmet díjat pedig 2013-ban Jónás Zoltán és Gerendás Péter kapta.

fmk

2013.04.12

Idén is kiosztották a legjobb hallgatói újságíróknak járó díjakat a Felsőoktatási Média Konferencián: az Év Hallgatói Újságírója Tóbiás Lilla, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) hallgatója lett. Kelen Károly, a Népszabadság újságírója megnyitójában elmondta: nagyon fontos, hogy a fiatal újságíró-jelöltek megvizsgálják nagy elődeik munkásságát - például publicisztika esetén Ady munkáit.

_DSC2398

2013.04.12

A hitelesség, a népszerűség, az alaposság és a tartalmi gazdagság vonalán írható le leginkább a minőségi újságírás, melynek megteremtésében az értékrend az egyik legfontosabb tényező – vélték a Felsőoktatási Média Konferencia meghívott vendégei. Kepes András, Stumpf András, valamint Bajnai Zsolt Minőségi tartalmak kreatív köntösben címmel értekeztek 2013. április 11-én.

versmondo_verseny

2013.04.11

Megdőlt a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja Nyíregyházán: csaknem 2 ezren mondták el egyszerre Váci Mihály versét a nyírségi megyeszékhely sportcsarnokában csütörtök délután.

Illusztráció
2013.04.11
A Tháliában Az év versei 2013 című kötet kilencvenkét költője olvassa fel a kiadványban szereplő majdnem összes versét április 11-én. Három éve indult a kezdeményezés, amely a Magyar Napló Kiadó szerkesztőségében született meg, mára pedig az MTVA, a Magyar Rádió, a Thália Színház a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Írószövetség együttműködésével zajlik. Idén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma is csatlakozott a támogatók sorához. „A magyar irodalom vezérhajója mindig is a költészet volt” – jegyezte meg Bereményi Géza, a Thália színház igazgatója, aki úgy véli, valóban hazatalált a Versmaraton a teátrum falai között. A Thália Színház Mikroszínpadán folyó műsor ingyenesen látogatható, a www.mr1-kossuth.hu oldalon pedig a világ bármely részéről videóközvetítés formájában is követhető.

konyv

2013.04.11

A Magyar Állam jelenleg 29 szerzői jog és 3 szerzői joggal szomszédos jog törvényes örököse. 2012-ben Gazdag Erzsi és Déry Tibor művei örvendtek a legnagyobb népszerűségnek. A művek a szerző halála után 70 évig részesülnek védelemben, addig a jogutód döntése mérvadó. József Attila és Weöres Sándor verseit 2005-ben az örökösök leszedették a MEK oldaláról, míg Örkény családja támogatta az írónak szentelt külön honlap létrehozását is.

kiskonyves_2

2013.04.10

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma