Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

IMGP5719

2013.04.10

A felek etikáján múlik, hogy eredményes, etikus lesz-e egy cég és egy lap együttműködése - hangzott el 2013. április 9-én a Goethe Intézetben. A digitális kor sajtóetikájáról című szakmai napon a Főszerkesztők Fórumának elnöke, Weyer Balázs éppen ezért elhatározta: a fórum etikai kódexet készít.

Hay

2013.04.09

Az Európa Könyvkiadó a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be Háy János új regényét, A mélygarázs-t, melyben egy szerelmi háromszög történetét az isteni pozíció megtalálásán keresztül beszél el. Az egyik legnagyobb kortárs szerző új regényét április 19-én 16 órától mutatják be a Millenáris Teátrumban.

IMG_1190

2013.04.08

Lezárult az Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékév, amelynek élményeit, tapasztalatait kerekasztal-beszélgetés keretében idézte fel számos, az ünnepségsorozathoz csatlakozó intézmény képviselője, az író régi barátai, özvegye, Radnóti Zsuzsa, valamint gyermeke, Örkény Antal a Thália Színház Mikroszínpadán április 5-én.  

Kassa

2013.04.08

A Márai Sándort idéző két kiállítás ünnepi megnyitójával vette kezdetét a "Tisztelet Márainak, tisztelet Kassának - a Magyar Művészeti Akadémia Európa Kulturális Fővárosában" nevet viselő rendezvénysorozat a kassai Thália Színházban vasárnap este. Ma az MMA irodalmi estjével folytatódik a program, ahol Máraihoz kötődő írásokból olvasnak fel, adnak elő részleteket.

nyugiter

2013.04.10

Április 11-én a költészet napján jelenik meg három fiatalember verseskötete a Libri és a Helikon Kiadó gondozásában. A két slam-fenegyerek Pion István és Simon Márton írásai mellett Sirokai Mátyás második kötete is napvilágot lát.

debrecen_kolteszet

2013.04.05

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 10. és 12. között a Debreceni Költészeti Fesztivált a Kölcsey Központban. A programon többek között megemlékeznek Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról.

Kommentar

2013.04.05
Az év első kiadványa többek között a nemzeti liberalizmus múltjával, a Kádár-korszak könnyűzenei életének politikai ellenőrzésével, a lengyel rendező, Krysztof Zanussival foglalkozik, és megtalálható benne egy kubai útinapló is.

DSCN1475

2013.04.04

Harmadik alkalommal rendezi meg a költészet napján, április 11-én a Magyar Napló Kiadó a Versmaratont, ahol csaknem száz mai magyar költő olvassa fel délelőtt 11-től este 11-ig költeményeit. Idén először a Thália Színházban zajlik a rendhagyó felolvasás, amelyet az internet segítségével a világ bármely pontjáról élő videóközvetítés formájában követhetnek az érdeklődök.

2013.04.04
[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

13-esotavasz12

2013.04.03

A Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásának és a Szolnok város önkormányzata által nyújtott támogatásnak köszönhető, hogy tizenhatodik évfolyamát is elindíthatta az Eső című, Jász-Nagykun-Szolnok megyei irodalmi folyóirat.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma