GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2012.11.27
Meghalt Sava Babic szerb író, egyetemi tanár, a magyar irodalom fordítója – mondta el Cindori Mária, a Belgrádi Egyetem Nyelvtudományi Kara magyar tanszékének vezetője 2012. november 26-án. A 79 éves írót pénteken Belgrádban érte a halál. Gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.

2012.11.26
A Haza • Heimat • Home – Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) közös irodalmi fesztiválja, amely a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung együttes támogatásával jött létre.
2012.11.26
Süveg Márk, alias Saiid, Akkezdet Phiai zenekar tagja nyerte az I. Országos Slam Poetry Bajnokságot, melynek köszönhetően 2012. december 13. és 16. között az Antwerpenben rendezendő európai bajnokságon képviseli hazánkat. Mint mondja: megpróbál valami európait írni, beleékelve a magyar részeket, melyeket fontosnak tart.
2012.11.23
Megjelent Kínában A Pál utcai fiúk; Molnár Ferenc regényét Jang Jong-csian, a Hszinhua budapesti tudósítója fordította le.
2012.11.23
A Polar Alapítvány szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Antti Leikas finn író EvickÉlj című regényének bemutatójára 2012. november 30-án az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermébe.
2012.11.12
Néhány hete 1,4 millióért kelt el Ady Endre Vér és arany című dedikált verseskötete, amely egy előző rendszerben tevékenykedő politikus családjától került az Abaúj Antikváriumhoz. Pogány János, az antikvárium vezetője szerint válság idején több különleges műkincs, ritkaság bukkan elő, hogy gazdát cseréljen.
2012.11.08
Izsó Zita költő kapta a Gérecz Attila-díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott irodalmi elismerést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át a Magyar Írószövetség székházában, 2012. november 7-én.
2012.11.07
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át 2012. november 7-én a 20 éve alapított Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetségben. Az irodalmi díjat fiatal, elsősorban első kötetes alkotók kaphatják meg.
2012.11.04
Dubrovay László zeneszerző által komponált dallamok kíséretében szavalt L. Simon László Japán hajtás című verseskötetéből Rátóti Zoltán 2012. október 31-én, a Rózsavölgyi Szalonban. A Pár-Beszéd – zenével és irodalommal című esten L. Simon Lászlót többek közt versírásról, az eddig megjelent köteteiről, valamint a benne élő művész és az államtitkár „viszonyáról” kérdezte Bérczes László.
2012.10.29
A Magyar Versmondók Egyesülete kapta idén a Kultúraközvetítők Társaságának Fehér Rózsa díját. A díj azért is különleges, mert a Társaság tagjai titkos szavazással döntenek arról, kinek, vagy mely szervezetnek ítélik oda a szakmai elismerést.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma