2013.04.04
[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

13-esotavasz12

2013.04.03

A Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásának és a Szolnok város önkormányzata által nyújtott támogatásnak köszönhető, hogy tizenhatodik évfolyamát is elindíthatta az Eső című, Jász-Nagykun-Szolnok megyei irodalmi folyóirat.

fesztival132

2013.04.02

A válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak az idei Szépírók Fesztiválja középpontjában, amely április 6.-án és 7-én arra is megpróbál választ találni, hogy miként reagál minderre a kortárs magyar irodalom. "Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni - és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi?" – határozza meg honlapján a fő tematikát az Írószövetség.

sarvar

2013.04.02

Háromszáznál többen adtak be pályázatot vers, próza és tanulmány kategóriákban az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által meghirdetett 36. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton, amelynek díjkiosztó gáláját csütörtökön rendezték meg Sárváron.

Orkeny

2013.03.27

Még egy perc Örkénnyel! címmel a Thália Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös rendezvénye zárja a népszerű író tiszteletére rendezett országos centenáriumi ünnepségsorozatot. Tartanak centenáriumzáró beszélgetést, színházi előadásokat, valamint Halász János kultúráért felelős államtitkár felavatja az Örkény- emlékművet a Remete-Szurdoknál.

aghistvan

2013.03.26

Ágh István költőt köszöntik 75. életéve alkalmából március 26-án este a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A Kossuth-díjas költőnek az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az összegyűjtött verseit tartalmazó kötete, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra pedig esszékötettel készül.

cserna-szabo

2013.03.25

Cserna-Szabó András lusta olvasói szemléletnek tartja, ha valaki összevonja egy regény főhősét annak írójával. Új műve, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag kapcsán többek közt regényírásról, kritikáról és az olvasói hozzáállásról is beszélgettünk. Úgy véli, az író a való életre alkalmatlan fajta, az pedig, hogy mitől működik egy regény és mitől nem, mágikus dolog.

bolognaigyermekkonyvvasar

2013.03.23

Az 50. Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár március 25-án, hétfőn nyílik, amelynek Svédország lesz a díszvendége. Magyarországról a tavalyinál több kiadó mutathatja be a gyermekkönyveit, idén először közös standon.

marai

2013.03.22

Márai Sándor Idegen emberek című kötetének francia nyelvű kiadását is bemutatják a 33. Párizsi Könyvszalon magyar pavilonjában. A rendezvényen magyar és francia nyelvű könyvekkel, valamint érdekes szakmai beszélgetésekkel várják az érdeklődőket március 22. és 25. között.

feherbelacim

2013.03.21

Bár negyedszázada él Fóton, most először lépett a helyi közönség elé Fehér Béla, akinek tavaly megjelent Kossuthkifli című regénye kiadója harmadik legjobban fogyó könyve volt 2012-ben, idén pedig az Aegon-díj tíz legjobbja közé is bekerült.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma