kleo2

2013.03.06

Ezerarcú nő címmel tartott konferenciát az ELTE ÁJK Állami- és Jogelméleti Tanszéke 2013. március 6-án, szerdán az egyetem Aula Magna termében. A konferencia apropóját nem csupán a közelgő nemzetközi nőnap szolgáltatta, hanem a magyar és külföldi feministák által rendezett Nők Budapesti Világkongresszusának százéves évfordulója.

epo

2013.03.07

Kosztolányi "megváltoztatta a magyar mondatot"- nyilatkozta Esterházy Péter Esti című kötetének bemutatóján. A Kossuth-díjas magyar író könyvének német nyelvű kiadását a Berlini Művészeti Akadémiában mutatták be szerdán.

krudy

2013.03.13

Krúdy-évet hirdetett Óbuda, az író halálának 80. és születésének 135. évfordulója alkalmából. Az íróval kapcsolatos megemlékezést május 4-én kezdik – a programsorozatot Óbuda finanszírozza 17 millió forintból. Lesz Krúdy-menü az éttermekben, rajzpályázat, valamint a Fő téren, a volt Postakocsi Étterem előtt felállítják az író szobrát. "A Krúdy-év önálló ingyenes magazinnal - amely egyben műsorfüzet is - és saját honlappal fog rendelkezni" - tájékoztatta a Kultúra.hu-t az önkományzat.

lipcse

2013.03.11

Európa egyik legrangosabb irodalmi eseményét a Lipcsei Könyvvásárt idén március 14 és 17. között rendezik meg a Publishing Hungary program keretén belül. A Magyar Stand szervezői nemcsak hagyományos könyvbemutatókkal, hanem mozgóképes installációkkal és évfordulós megemlékezésekkel is várják az érdeklődőket.

kosztolanyi1

2013.03.06

Az Eső című szolnoki irodalmi folyóirat és a Verseghy Ferenc Könyvtár szervezésében indult Szövegek beszélgetése című sorozat következő vendége Szilágyi Zsófia lesz. Az előadást március 7-én rendezik meg a Verseghy Ferenc Városi Könyvtárban.

Ferencz

2013.02.28

Széchenyi Akadémia Fesztivál címmel 52 napos programsorozatot szervez a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) és a FUGA. A július 18. és szeptember 8. között zajló rendezvény az akadémia jelenlegi és valaha volt tagságára koncentrál.

saiid2

2013.02.27

Először rendeznek országos csapatbajnokságot a slam poetry, az amerikai kocsmakultúrából eredő kortárs költészet legjobb hazai képviselői. A vetélkedésnek szombaton a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont.

StumpfAndras

2013.02.25

„Ha van, amit mindenképp szeretnék elkerülni a cikkeimben, az az unalom” – mondja Stumpf András, akinek nem szempont, hogy egy interjú bekérdezős legyen, csak az, hogy hasson. A Heti Válasz újságírójával annak apropóján beszélgettünk, hogy 2012 októberében Brückner Gergellyel, a Figyelő munkatársával megosztva nyerte el a Minőségi Újságírásért-díjat – mindkettejük cikke Gattyán György milliárdost mutatja be.

oik
2013.02.22
Betlen János és Tóth László beszélget Orwell művéről a Remekművek szamizdatban sorozat záró estjén, 2013. február 26-án kedden. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár négyrészes sorozatában az érdeklődők eddig Bart István, Takács Ferenc, dr. Hetényi Zsuzsa és Spiró György beszélgetéseit hallgathatták meg.
2013.02.15
Hamvas Bélára, Polcz Alainere és Szepes Máriára szavazhat a közönség az interneten a Lélekpillangó életműdíj idei jelöltjei között. A jótékonysági projekttel összekapcsolt program bevételét a nyertes életművének gondozására fordítják.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma