2012.10.14
A Kassák Múzeum a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat apropóján a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tárlatvezetéseket kínál Szubjektíven Kassákról címmel. Az előadások hangsúlyozottan szubjektívek, mert a felkért közéleti szereplők, a társművészetek területéről vagy más tudományterületekről érkezett előadók saját munkásságuk és tevékenységük kapcsán beszélnek Kassákról.

2012.10.12
Poós Zoltán Állami Áruház című, képes irodalmi időutazását 2012. október 6-7-én mutatták be a BNV Retró Kiállításán és a design heti WAMP-on.
2012.10.11
Több mint ezer néző fordult meg Nyíregyházán a Kaleidoszkóp VersFesztivál nyitónapján, amelyet a szervező Magyar Versmondók Egyesülete „hangulatváltó buliként” hirdetett meg. A nézőszám idén minden bizonnyal rekordot dönt, ami azt sugallja, hogy van még remény, mert a költészet, a színház, a zene segíteni tud – mondta el Lutter Imre fesztiváligazgató.
2012.10.10
A 64. Frankfurti Könyvvásár 2012. október 10-én nyílt meg. A világ legnagyobb könyvszakmai rendezvényén a fő téma a könyvkiadás világának kiterjedése.
2012.10.10
Több mint ötven év után, a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével néhány hete érkezett haza Rab Gusztáv hagyatéka. A lélektani lektűrjeiről elhíresült, „magyar Flaubert” iratai és művei a franciaországi Derux város kolostorának pincéjében, kedvezőtlen körülmények között hevertek évtizedekig. A penészedésnek kitett kéziratokat - melyek a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményét gazdagítják majd – még az író testvére csomagolta, címkézte és rendszerezte gondosan, nagy szeretettel.
2012.10.10
A Névelő növények – rajzoló szépírók című kiállítás búcsúztatóját a debreceni Medgyessy Múzeum Kortárs Művészeti Galériájában 2012. október 13-án16 órakor tartják. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló foglalkozás után a hatalmas térkönyv lapjait magukkal vihetik a látogatók. 
2012.10.09
Elindult a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál egyhetes művészeti programsorozata 2012. október 9-én Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban. Az első két előadás, a Kávészünet zenekar és Huzella Péter verszenei koncertje egyaránt telt házzal indította útjára a hangulatváltóként beharangozott nyitónapot.
2012.10.06
Hétköznapi hősiesség címmel esszékötetet jelentetett meg Szabó Magda születésének 95. évfordulójára a Szabó Magda Szellemi Örökségéért Alapítvány - közölte Szurmainé Silkó Mária, az alapítvány kuratóriumának elnöke 2012.október 5-én, az író születésnapján.
2012.10.04
Ki írja ma a legjobb költeményt, ki adja elő a legjobban és kire voksol a közönség – ez a slam poetry versenyek rövid esszenciája. Az elmúlt fél évtizedben hazánkban is egyre szaporodó slam rendezvények eredményeként elérkezett az idő, hogy kikiáltsuk Magyarország első slam poetry bajnokát, aki majd 2012 decemberében képviselheti a magyar slam közösséget az Antwerpenben sorra kerülő, összeurópai slam találkozón és versenyen.
2012.10.04
Kiss Judit Ágnes és Végh Attila lesz a vendége a Versek szódával, avagy költők másképpen című sorozat két következő estjének. A Magyar Írószövetség különleges, kortárs irodalmi programjainak 2012. október 9-én és 10-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Thália Színház ad otthont.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma