2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
kettoskotes
2017.06.14

Az 1956-os forradalom leverése után nagyon sokan disszidáltak külföldre. Számos értelmiségi, nemesi származású fiatal, akit itthon még egyetemre sem hagytak beiratkozni, döntött úgy, hogy új életet kezd egy idegen országban. Sokan választották Amerikát, Ausztriát, de számos magyar fiatal otthona lett Belgium is, amelyről volt, aki csak annyit tudott: ott a kenyeret is csokoládéval kenik.

unnamed2

2017.06.13

A Könyvhétre jelent meg L. Simon László és Kelemen Erzsébet legújabb kötete, melyet június 12-én mutattak be a Terror Háza Múzeumban. A két mű szorosan összefügg, ugyanis Kelemen Erzsébet A szöveg testén túl című monográfiájában L. Simon László költészetét dolgozta fel, míg a József Attila-díjas költő egy összefoglaló esszékötetet adott ki Körbe járni a hazát címmel.

muforditok1

2017.06.13

Magyar művek külföldi fordítóit fogadta Áder János köztársasági elnök június 12-én délután a fővárosi Sándor-palotában. A résztvevő műfordítók angoltól kezdve a lengyelen át a törökig 24 különböző nyelvre fordítják a magyar irodalom remekeit, köztük Nádas Péter, Spiró György és Tóth Krisztina köteteit.

book-2363912_960_720

2017.06.10

Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait nyolc kategóriában a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, június 8-án a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) különdíját idén Kismarty-Lechner Zita, Bárd Johanna, valamint Vári Ágnes kapta.

GYHRCSD_0058

2017.06.09

„A kereszténység védőoszlopa” – Gyula 1566-ban című tanulmánykötet bemutatójával nyitották meg a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapokat június 8-án Gyulán, ahol dr. Hóvári János egyetemi docens, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” emlékév elnöke, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója mondott beszédet.

konyvhet2_-_Copy

2017.06.09

„A Könyvhetet megnyitottam, a Könyvhét megnyílt” – zárta beszédét a budapesti Vörösmarty téren 2016-ban Esterházy Péter, aki a 88. Ünnepi Könyvhéten már nem tudott részt venni. A Könyvhét június 8-ai megnyitóján neki játszott Dés László, a közönség pedig egy emberként lélegzett a könyvekkel telezsúfolt pavilonok között és érezte, amint körbefogja az irodalom. Mert ez a hét erről szól.

elfogsztunni_masolata

2017.06.07

El fogsz tűnni – ez a címe kolléganőnk második, a Könyvhétre megjelenő kötetének, melyben a felnőttekhez is szól, ugyanakkor pontosan mutatja be a gyerekek belső, olykor sötét világát. Wéber Anikó Az osztály vesztesével már bizonyította, milyen erővel képes megragadni az olvasók figyelmét, most pedig folytatja útját az irodalom világában. Vele beszélgettünk, többek között arról is, mi inspirálja alkotásra.

13322109_1043117799112546_3208819057823583191_n

2017.06.06

Melyek a világ leggonoszabb meséi? Van-e történelmi igazság? Hogyan kezdődött a magyar dalszövegírás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik ellátogatnak a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapokra. Milyen programokra érdemes elmennünk? Mi ajánlunk néhány izgalmas eseményt irodalom-, történelem- és zenerajongóknak, valamint a gyerekeknek is.

jokai

2017.06.06

„Ha az ember benn áll egy völgyben, akkor a völgyet nem tudja felülről látni, de ha elindul, akkor felfelé haladva már más a rálátása arra a völgyre, amit elhagyott. Nem mást lát, csak másként lát. Olyat is meglát, amit a völgyből nem vehetett észre” – fogalmazta meg Jókai Anna Kossuth-díjas és Kossuth-nagydíjas magyar író- és költőnő, aki szintén elhagyta a völgyet, hogy lenézzen ránk fentről. Cikkünkben emlékezünk rá.

Kep_jelenlet_kenozis_borito_kis

2017.06.02

Irodalom és színházelmélet iránt érdeklődőknek, költészetet kedvelőknek, misztikusoknak és szemlélődőknek, Istent keresőknek és Istent megtalálóknak – többek között nekik ajánlja Bogárdi Szabó István református püspök Sepsi Enikő új, Kép, jelenlét, kenózis a kortárs francia költészetben és Valère Novarina színházában című könyvét.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma