bubble-1896125_960_720

2017.12.26

Hogyan érezhet egy karácsonyfa? Mit rejt a csillogás? Milyen a tökéletes ajándék a családtagjainknak, és melyik az, amelyik veszekedést generál? Ezek a kérdések nemcsak bennünk merülnek fel, hanem az íróinkban is. Karácsonyi történeteik mesélnek nekünk a családról, a szeretetről, és tükröt tartanak elénk, hogy magunkba nézhessünk az ünnepek idején és felfedezzük a szépet körülöttünk.

nativity-447767_960_720

2017.12.24

A karácsony a hagyományainkból épül fel. Azokból a szokásokból, képekből, illatokból, kedves szavakból és emlékekből, melyeket a családunkból, őseinktől hozunk. A felmenőink mellett azonban a kultúránkból is merítünk, amikor ünnepelünk. Kitörölhetetlenül ott vannak bennünk azok a versek, amelyeket gyerekként tanultunk, és amelyek azt mutatják, hogyan látták a költők a karácsonyt.

imgp9866a
2017.12.21

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító több évtizedes írói pályafutása alatt számos verseskötetével, regényével, műfordításával gazdagodott a magyar irodalom. Legutóbbi, idén megjelent, Célia című regényének narrátora egy középkorú férfi, aki megtudja: lehet, hogy van egy lánya, a huszonéves Célia. Az írónő, aki többek között a regényen átszűrődő társadalomkritikáról mesélt, először árulta el, miért Céliának hívják a főszereplőt.

book-2598594_1280

2017.12.21

Tizennyolc alkotó életinterjúját tartalmazza a Magyar forgatókönyvírók I. című kötet, amelyet Kollarik Tamás és Köbli Norbert szerkesztésében jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI). Ezzel a könyvvel azonban nem ért véget a munka: már készül a Magyar animációs alkotók I. című kötet!

baby-2598005_960_720

2017.12.20
Nincs is jobb annál, mint a téli szünetben esténként felolvasni gyermekünknek, és beszélgetni az ünnepekről, a csodáról. Cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, melyek a karácsonyhoz kapcsolódnak. Tarts velünk Holle anyó birodalmába, a kuflik üregébe, Kipp-kopp fájára, a kis vakond erdejébe! Nyolc mesekönyvet választottunk számotokra.

pen-631321_960_720

2017.12.19

Várják a jelentkezéseket december 31-éig a 2018-as Versünnep Fesztiválra! A versenyre három kategóriában jelentkezhetnek a hivatásos művészek, valamint a szakirányú oktatási intézmények hallgatói. A versenyre a vers- és prózamondás mellett énekelt vers és versmegzenésítés, valamint képző-, illetve filmművészeti alkotás kategóriákban lehet jelentkezni.

books-2546050_1280

2017.12.17

Szabadon felhasználhatóak lesznek január 1-jétől a Robin Hood történetét is jegyző Evelyn Charles Vivian művei, illetve a Dr. Dolittle írója, Hugh Lofting alkotásai. A magyar szerzők közül többek között Czóbel Minka, Orczy Emma és Tábori Piroska munkássága válik közkinccsé az újévtől – jelentette be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

VarkertBazar_advent_PalyaBea_fotos_EmmerLaszlo

2017.12.15

Nagyszabású jótékonysági gálaesttel, sztárfellépőkkel zárul az idei Várkert Irodalom-sorozat december 17-én. Az esten fellépő művészek személyes kötődésű tárgyaikat ajánlják fel, amelyeket a jelenlévők között tombolán sorsolnak ki. Az ebből befolyt összeggel pedig az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodáját támogatja a Várkert Irodalom.

D_NOE20171214021

2017.12.15

Kiss Gy. Csaba magyar irodalom- és művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, címzetes egyetemi tanár vehette át december 14-én a Polgári Magyarországért-díjat magas színvonalú tudományos és közéleti tevékenységéért, a közép-európai népek történelmének és kultúrájának hiánypótló, több évtizedes kutatásáért, példaértékű morális helytállásáért.

123.JPG

2017.12.11
Életének 88. évében, december 8-án elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Érdeklődése kiterjedt a magyar múlt nagy fordulataira, az Árpádok korára, az 1848-as szabadságharc utóéletére, de a trianoni békediktátum következményeire is. A Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Albert Gábort saját halottjának tekinti.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma