dante
2013.06.28
Miképpen valósul meg tucatnyi női ruhában az édeni könnyedség, mi célból kerül tojásfehérje a régi nyomtatványokra, kinél koppan a kalapács a mini aukción és jó ötlet – e a pokoli hőségben szarvasgombás étcsokoládé fagylalttal kísértésbe esni? Többek között ezekre a kérdésekre kapott választ az, aki június 22-én az Országos Széchenyi Könyvtárba látogatott el a Múzeumok Éjszakáján, amely a Magyar–Olasz Kulturális Évadhoz hűen Dante szellemében, mennyei hangulattal és csábító itáliai programokkal várta a kultúrakedvelőket.

IMGP6645

2013.06.24

Elsősorban a szolnoki, valamint a megyei szerzők műveit gyűjti össze Jenei Gyula hírlapszerkesztő az Eső Irodalmi Lap hasábjain azzal a céllal, hogy országos összevetésben is megmutassa őket. A lap alapítója és egyben jelenlegi szerkesztője június 20-án Szolnokon, a Kultúra.hu pódiumán beszélt az Eső létrehozásáról, helyzetéről és magáról a hírlapírásról.

weores

2013.06.21
Szombaton lesz egy évszázada, hogy megszületett Weöres Sándor. A közmédia június 22-én számos műsorával és híradásával emlékezik a költőre, emellett a szombathelyi teátrum és a költő szülőfaluja Csönge is megemlékezik Weöres Sándorról.
magyar_irok_OLASZORSZAGBAN_KONFERENCIA
2013.06.20

Nem csupán Shelley, Keats és Byron versei határozták meg alapvetően a 19. század eleji magyar értelmiség Olaszországról alkotott véleményét, abból ugyanis a magyarok is kivették a részüket – hangzott el a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében 2013. június 18-án megrendezett Magyar írók Olaszországban – otthon vagy átutazóban című konferencián.

Bandirali1

2013.06.17

A magyar- olasz kulturális évad alkalmából Antonio Bandirali fotóművész Genezistől Dantéig című fotó-és video-installációját tartalmazó kiállítás nyílt az Országos Széchenyi Könyvtárban június 13-án. Az itáliai fotográfia jeles képviselőjével és a Milanoi Katolikus Egyetem professzorával, Giampaolo Cottinival a teremtés princípiumáról, természetábrázolásról és a Bandirali-titokról beszélgettünk.

barnasferenc

2013.06.17

Barnás Ferenc negyedik könyve, a Másik halál kapta idén az Aegon Művészeti Díjat, az elmúlt év legjobb magyar irodalmi művének járó szakmai elismerést. A regény kapcsán zuhanásról, magányról, képekről, az olvasó szerepéről, Budapest múltjáról beszélgettünk az íróval.

ErdosVirag

2013.06.14

Erdős Virág „az egyik leghíresebb magyar író”, aki a 83. Ünnepi Könyvhéten soron következő kilencedik kötetével örvendeztette meg az irodalomkedvelő közönséget. Az Ezt is el című versfüzér apropóján mesélt nekünk a könyv „szükségképpen provokatív” nyelvezetéről, arról, milyen relációja van a kötetnek a katasztrófaturizmushoz, és a nagybetűs irodalomról is vallott nekünk, amelyet a civil kontroll legfontosabb eszközének tart.

konyvhet

2013.06.13

Rekordszámú látogatottságot ért el az idei könyvhét, amelyen 345 könyvújdonsággal találkozhattak az olvasók, Budapesten 147 pavilonban 220 hazai és határon túli kiadó mutatta be kiadványait. Új kötettel jelentkezett - többek között - Esterházy Péter, Tóth Krisztina, Térey János és Erdős Virág is. VIDEÓ

miko_csaba

2013.06.13

A Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumán, melyet 13 éve a POSZT-on rendeznek meg, Mikó Csaba és az Apátlanok nyerte el  a Színházi Dramaturgok Céhétől, a legjobb új magyar drámának járó  Vilmos-díjat.

Fazekas_Rogzitett_pillanatok_kep

2013.06.12

A 84. Ünnepi Könyvhéten, június 9-én Fazekas István költő, író, műfordító a Napkút kiadó pavilonjánál dedikálta frissen megjelent, Rögzített pillanatok című könyvét. Az íróval a dedikálás után a prózakötet megjelenésének apropójából beszélgettünk.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma