IMGP7454
2013.04.16

Nyolcadik alkalommal ítélték oda az Aegon Művészeti Díjat, amelyet minden tavasszal az elmúlt évben megjelent, szakmai zsűri által legjobbnak vélt kortárs irodalmi mű szerzője kap meg. Az elismerést és a vele járó hárommillió forintos díjat idén Barnás Ferenc Másik halál című regénye nyerte el.

a_nagymese
2013.04.15
A Kossuth Rádió szeptemberben indította el a „Nagy Mese” című programot, amely gyerekek által írt meséket gyűjtött össze. Az első 35 mesét április 15-től hét héten át, minden hétköznap este fél nyolckor hallhatja a közönség – mondta el Markovits Ferenc, a Kossuth Rádió programszerkesztője.

mvedij

2013.04.15

Kétórás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán, a Vértes Agórájában. Örökös tagsággal tüntették ki idén Tóth Zsóka, előadóművészt, költészeti programok szervezőjét, a Ki viszi át a szerelmet díjat pedig 2013-ban Jónás Zoltán és Gerendás Péter kapta.

fmk

2013.04.12

Idén is kiosztották a legjobb hallgatói újságíróknak járó díjakat a Felsőoktatási Média Konferencián: az Év Hallgatói Újságírója Tóbiás Lilla, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) hallgatója lett. Kelen Károly, a Népszabadság újságírója megnyitójában elmondta: nagyon fontos, hogy a fiatal újságíró-jelöltek megvizsgálják nagy elődeik munkásságát - például publicisztika esetén Ady munkáit.

_DSC2398

2013.04.12

A hitelesség, a népszerűség, az alaposság és a tartalmi gazdagság vonalán írható le leginkább a minőségi újságírás, melynek megteremtésében az értékrend az egyik legfontosabb tényező – vélték a Felsőoktatási Média Konferencia meghívott vendégei. Kepes András, Stumpf András, valamint Bajnai Zsolt Minőségi tartalmak kreatív köntösben címmel értekeztek 2013. április 11-én.

versmondo_verseny

2013.04.11

Megdőlt a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja Nyíregyházán: csaknem 2 ezren mondták el egyszerre Váci Mihály versét a nyírségi megyeszékhely sportcsarnokában csütörtök délután.

Illusztráció
2013.04.11
A Tháliában Az év versei 2013 című kötet kilencvenkét költője olvassa fel a kiadványban szereplő majdnem összes versét április 11-én. Három éve indult a kezdeményezés, amely a Magyar Napló Kiadó szerkesztőségében született meg, mára pedig az MTVA, a Magyar Rádió, a Thália Színház a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Írószövetség együttműködésével zajlik. Idén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma is csatlakozott a támogatók sorához. „A magyar irodalom vezérhajója mindig is a költészet volt” – jegyezte meg Bereményi Géza, a Thália színház igazgatója, aki úgy véli, valóban hazatalált a Versmaraton a teátrum falai között. A Thália Színház Mikroszínpadán folyó műsor ingyenesen látogatható, a www.mr1-kossuth.hu oldalon pedig a világ bármely részéről videóközvetítés formájában is követhető.

konyv

2013.04.11

A Magyar Állam jelenleg 29 szerzői jog és 3 szerzői joggal szomszédos jog törvényes örököse. 2012-ben Gazdag Erzsi és Déry Tibor művei örvendtek a legnagyobb népszerűségnek. A művek a szerző halála után 70 évig részesülnek védelemben, addig a jogutód döntése mérvadó. József Attila és Weöres Sándor verseit 2005-ben az örökösök leszedették a MEK oldaláról, míg Örkény családja támogatta az írónak szentelt külön honlap létrehozását is.

kiskonyves_2

2013.04.10

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában.

IMGP5719

2013.04.10

A felek etikáján múlik, hogy eredményes, etikus lesz-e egy cég és egy lap együttműködése - hangzott el 2013. április 9-én a Goethe Intézetben. A digitális kor sajtóetikájáról című szakmai napon a Főszerkesztők Fórumának elnöke, Weyer Balázs éppen ezért elhatározta: a fórum etikai kódexet készít.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Bartos Erika író, illusztrátor kapta az idei Janikovszky Éva-díjat, amelyet ma vett át a Hatszín Teátrumban. Az elismerést az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan bemutató műalkotások létrehozóit díjazza.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma