gyuru-ezust

2013.03.21

Murányi Beatrix kapta idén a Trethon Gyűrűt: Stanislaw Lem teljes életművének fordítója hat nyelven tolmácsolja külföldi írók szavait. A gyűrűvel a magyarországi fantasztikus irodalom műfordítóinak munkáját honorálják.

evfordulok

2013.03.20

Kuczka Péter születésének 90. és a Galaktika Alapításának 40. évfordulója alkalmából rendez beszélgetést a Magyar Írószövetség 2013. március 20-án. „Azon dolgozunk, hogy az olvasók is lássák: ezek komoly irodalmi művek, a jelenünket, a közeljövőnket és távoli jövőnket is érintik. Boncolgatnak társadalmi, történeti és tudományos kérdéseket, miközben szórakoztatnak is” – mondta el Burger István, a Galaktika főszerkesztője.

seemann

2013.03.19

Rejtő Jenő három regényét adta már ki a német Elfenbein Kiadó, mely a lipcsei könyvvásárra is kivitte Rejtőt és az ő világát. Az érdeklődés hatalmas volt, most pedig abban reménykedik a kiadó, hogy az eladások terén sikert arat a magyar író. Az már biztos: jövőre újabb Rejtő-kötettel örvendeztetik meg az olvasókat.

megavers

2013.03.19

Kubik Anna, Kossuth-díjas színművész és Turczi István, a Parnasszus főszerkesztője is a zsűri tagja lesz az V. Megavers című versenynek, amelyre közel nyolcvanan jelentkeztek. Többségében fiatal versmondók mérettetik meg magukat a zsűri, a közönség és a tévénézők előtt Szolnokon.

KULTOK_II_-_Slam_Poetry_Zaroparty_-_plakat

2013.03.18

Magyarország első online kulturális felületek számára szervezett tanácskozását 2013. március 29-én és 30-án (nagypénteken és nagyszombaton), a locsolás előtti napokban rendezik meg a debreceni Modemben, Online kulturális folyóiratokII. KULTműhelyek Országos Konferenciája címen, idén is a KULTer.hu kortárs kultúrportál és a József Attila Kör közös szervezésében.

petofi

2013.03.15

ARC poetica címmel jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi életében készült képmásai című gyűjteményhez kapcsolódó kiadványa, amely a költő több életszakaszába engedi bepillantani az olvasókat. A kötet a különböző portrékat művészettörténeti, életrajzi, történelmi tények alapján elemzi, miközben elénk tárja a „Petőfi-imázs” legfontosabb elemeit.

Petofi_kiallitas
2013.03.14
[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

szabo_magda_az__ajto

2013.03.14

Szabó Magda Az ajtó című művének monodráma változatát láthatja a közönség Havas Judit előadásában március 22-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A regényt Bíró Zsófia dramatizálta és Radó Gyula állította színpadra.

NagyKoppanyZsolt
2013.03.13

Fiatal magyar írók is bemutatkoznak a héten kezdődő Lipcsei Könyvvásáron, köztük Nagy Koppány Zsolt, aki úgy véli serkentő hatású az egyes évek irodalmi termésével találkozni Európa egyik legrangosabb irodalmi eseményén. Az író jelenleg az intertextuális játszadozás korszakát készül lezárni, hogy ezután a történetek írására koncentráljon. Lipcsében felolvasni pedig épp úgy jóleső érzés számára, mint új műfajokat teremteni.

weores1

2013.03.08

Születésének századik évfordulója alkalmából emlékévvel tiszteleg Weöres Sándor költő, író előtt szülővárosa, Szombathely. A verses és zenés programokat, kiállításokat, színházi és filmbemutatókat felvonultató centenáriumi év programjait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a vasi megyeszékhelyen.

Korábban eltűnt műtárgyakat, így az 1980-as évek elején a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) világhírű Kaufmann-gyűjteményéből származó könyvgyűjtemény négy, a 19. század második felében nyomtatott, judaika vonatkozású kötetét, egy Gorka Géza által készített múzeumi dísztálat és a keszthelyi Helikon Könyvtár gyűjteményéből eltűnt 18. századi, német nyelvű, gót betűs, a lapjain szereplő pecsétek és bejegyzések alapján egykor a zalavári bencés apátság könyvtárába tartozott jogtörténeti kötetet szolgáltattak vissza jogos tulajdonosuknak a Miniszterelnökség örökségvédelmi hatóságának közreműködésével.

Steven Spielberg Oscar-díjas rendező saját, Amblin Entertainment produkciós cégével és a Warner Bros. stúdióval vág bele a DC-univerzum Blackhawk című képregényének megfilmesítésébe. A képregényben Blackhawk egy pilótákból álló elit katonai csapat, a Blackhawk Squad vezetője, aki szakaszával a második világháborúban harcol. A forgatókönyvet David Koepp írja, aki korábban a Jurassic Park-filmeken, a Világok harca és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmeken dolgozott együtt a rendezővel. Spielberg jelenleg az ötödik Indiana Jones-filmre készül. A kalandfilm után még leforgatja a West Side Storyt és csak azt követően kezd bele a Blackhawk megfilmesítésébe.

Ava DuVernay amerikai filmrendező és Kristen Stewart színésznő is tagja lesz a Cate Blanchett vezette cannes-i nemzetközi zsűrinek. A szervezők bejelentése szerint a zsűri munkájában további két filmsztár, a francia Léa Seydoux és a kínai Csang Csen, a burundi énekes-dalszerző Khadja Nin, a francia rendező-producer Robert Guédiguian, valamint a Szárnyas fejvadász 2049 rendezője, Denis Villeneuve és az orosz Andrej Zvjagincev is részt vesz. A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik meg a Cote’d Azure-ön.

Az északi-iraki Erbílben magyar segítséggel felépült iskola avatóját is bemutatja az Övék a mennyek országa dokumentumfilm-sorozat harmadik, Hungary Helps – Magyarország segít című része, amely április 21-én este lesz látható a Duna Televízió műsorán. A kormány és az adományozók nemcsak az iskolaépítésben nyújtottak segítséget, hanem az egyik teljesen romba döntött város, Teleszkof újjáépítésében is közreműködnek a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében, amelynek célja, hogy a rászorulókat helyben, a saját szülőföldjükön támogassa. A tervek szerint a stáb a héten újra forgatni indul, ezúttal Szíriába.

Már 36. alkalommal ünnepeljük a táncot és a táncosokat április 29-én, a „balett Shakespeare-jének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. Mi lehetne jobb alkalom arra, hogy a táncszakma megszólaljon, mint a Tánc Világnapja. A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház ebben az évben is látványos flashmobbal ünnepli április 29-én a Tánc Világnapját. Idén a Pas de Bridge a Margit hídról a Müpa előtti térre költözik, így teremtve szimbolikus hidat a kortárs művészet, a kortárs tánc és a mozogni vágyók között. A flashmobhoz bárki csatlakozhat nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül. A felhívás ITT olvasható.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma