2012.11.27
Puska Veronika második helyezést ért el a Tengernyi szó elnevezésű nemzetközi novellapályázaton. A verseny hátteréről, jövőbeli céljairól kérdeztük.
2012.11.27
Meghalt Sava Babic szerb író, egyetemi tanár, a magyar irodalom fordítója – mondta el Cindori Mária, a Belgrádi Egyetem Nyelvtudományi Kara magyar tanszékének vezetője 2012. november 26-án. A 79 éves írót pénteken Belgrádban érte a halál. Gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.

2012.11.26
A Haza • Heimat • Home – Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) közös irodalmi fesztiválja, amely a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung együttes támogatásával jött létre.
2012.11.26
Süveg Márk, alias Saiid, Akkezdet Phiai zenekar tagja nyerte az I. Országos Slam Poetry Bajnokságot, melynek köszönhetően 2012. december 13. és 16. között az Antwerpenben rendezendő európai bajnokságon képviseli hazánkat. Mint mondja: megpróbál valami európait írni, beleékelve a magyar részeket, melyeket fontosnak tart.
2012.11.23
Megjelent Kínában A Pál utcai fiúk; Molnár Ferenc regényét Jang Jong-csian, a Hszinhua budapesti tudósítója fordította le.
2012.11.23
A Polar Alapítvány szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Antti Leikas finn író EvickÉlj című regényének bemutatójára 2012. november 30-án az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermébe.
2012.11.12
Néhány hete 1,4 millióért kelt el Ady Endre Vér és arany című dedikált verseskötete, amely egy előző rendszerben tevékenykedő politikus családjától került az Abaúj Antikváriumhoz. Pogány János, az antikvárium vezetője szerint válság idején több különleges műkincs, ritkaság bukkan elő, hogy gazdát cseréljen.
2012.11.08
Izsó Zita költő kapta a Gérecz Attila-díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott irodalmi elismerést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át a Magyar Írószövetség székházában, 2012. november 7-én.
2012.11.07
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át 2012. november 7-én a 20 éve alapított Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetségben. Az irodalmi díjat fiatal, elsősorban első kötetes alkotók kaphatják meg.
2012.11.04
Dubrovay László zeneszerző által komponált dallamok kíséretében szavalt L. Simon László Japán hajtás című verseskötetéből Rátóti Zoltán 2012. október 31-én, a Rózsavölgyi Szalonban. A Pár-Beszéd – zenével és irodalommal című esten L. Simon Lászlót többek közt versírásról, az eddig megjelent köteteiről, valamint a benne élő művész és az államtitkár „viszonyáról” kérdezte Bérczes László.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma