MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

ady

2013.05.31

A könyvhét első napján elárverezik Kaposváron Ady Endre Szép Ernő költőnek címzett képeslapját – olvasható a kapos.hu-n. A portál információi szerint az 1914-es Csucsáról feladott különleges eszmei értékkel bíró emléket 750 ezer forintos áron kínálják.

Magyar_Iroszovetseg1

2013.05.31

Felolvasóesten mutatkoztak be a Magyar Írószövetségbe újonnan felvett alkotók. A körülbelül kilencszáz főt számláló szervezet tagfelvételi bizottsága évente kétszer ülésezik, és dönt az új tagokról. Ezúttal a tavaly 2012 ősszel felvettek mutatkozhattak be a Bajza utcai székházban.

2szegedkonyvhet

2013.05.30

A 84. Ünnepi Könyvhéten számos író-költő találkozóval, könyvbemutatóval és más kulturális ínyencségekkel várják az olvasás és a kultúra szerelmeseit Szegeden. A június 4. és 13. között tartandó eseményt Nyári Krisztián nyitja meg. A rendezvényen tiszteletét teszi Závada Pál, Háy János és Podmaniczky Szilárd is.

Illusztráció

2013.05.29

A művet Erdal Şalikoglu, Magyarországon tanult orvos ültette át török nyelvre - tájékoztatta vasárnap Hóvári János ankarai nagykövet az MTI-t. Az Egri csillagok Gárdonyi Géza legismertebb regénye, amelyet 1901-ben adtak ki és az 1552. évi egri ostrom történetén alapszik.

Burger_Istvan__Best_Promoter2
2013.05.24

Kijevben tartotta idei éves seregszemléjét az Európai Science-Fiction Szövetség (ESFS), amelynek találkozóján a Galaktika magazin is részt vett. A magyar küldöttség emlékplakettel tért vissza az ukrán városból: Burger István ugyanis az év legjobb főszerkesztőjének elismerésében részesült.


hajduboszormeny

2013.05.24

A kortárs irodalom népszerűsítése mellett a fiatal tehetségek felkutatása is cél a Hajdúböszörményi Írótáborban, amelyet második alkalommal rendeznek meg június 26. és 30. között. A Magyar Írószövetség és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör szervezésében zajló programon kortárs írók tartanak előadásokat és szemináriumokat az irodalom, illetve az írás gyakorlata iránt érdeklődőknek, akik a műelemzés mellett maguk is átélhetik az alkotás örömét.

bernstein

2013.05.22

A Watergate-botrány egyik felderítője, Carl Bernstein látogatott Magyarországra. A Hay Fesztivál záró napján, május 21-én elmondta: a Wikileaks-ügyben figyelembe kellett volna venni a katonák biztonságát, a hírek iránti lankadó érdeklődés pedig nem az online térnyerésével, hanem a 90-es években megjelenő rövid hírújságokkal köszöntött be.

marai
2013.05.21

Hallgatni akartam címmel Márai Sándor eddig ismeretlen munkáját, az Egy polgár vallomásai harmadik részének tekinthető esszéregényt mutatja be május 28-án a Helikon Könyvkiadó. Az író az emigrációban született első művében a polgárság történetét rajzolja meg, melyekben politikus portrék - többek között Teleki Pál, Bethlen István- is olvashatóak.

hely

2013.05.17

Megjelent a Kossuth Rádió azonos című műsora alapján A hely című kötet, melybe 13 riport kerülhetett bele. Igyekeztek mindenki saját kedvencét beválogatni, de mivel csaknem ezer helyen járt már a stáb a négyéves fennállás alatt és összesen ezer riport készült el, ez nem sikerülhetett.

oszk

2013.05.17

Idén is megrendezte éves beszámoló közgyűlését az Informatikai és Könyvtári Szövetség az Országos Széchenyi Könyvtár Tanácstermében. A május 15-ei beszámolón szó esett többek között a könyvtár kulturális életben való szerepéről, az uniós támogatás lehetőségeiről, valamint a könyvtári rendszer átalakításáról.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma