Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.21

Száz éve született a 20. század egyik költőzsenije, Weöres Sándor. Összegyűjtöttük, tavasszal az ország mely színházaiban nézhetők meg Weöres-darabok.
 
Szülővárosában, Szombathelyen számos kulturális programmal emlékeznek meg a száz éve született Weöres Sándorról, a róla elnevezett színházban emlékévet tartanak az intézmény névadója emlékére. Az idény egyik kiemelt előadása lesz a Katona József Színház vendégjátéka, Fekete Ernő Weöres Sándor-estje, mely során a művész Weöres verseit fűzi egybe, és teszi élővé a színpadon is. Az előadás természetesen a budapesti Katona József Színházban is látható.
Ezen kívül az intézmény tavaly nyáron drámapályázatot írt ki, melyre olyan magyar nyelvű színdarab nyújtható be, amely még nem jelent meg nyomtatásban, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. A beadási határidő február 15-e, az eredményhirdetés június 22-én, Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján lesz, a költő Szent György és a sárkány (Octopus) című drámájának díszbemutatója előtt. A díjnyertes művet a Weöres Sándor Színház 2013/14-es, csak magyar darabokból összeállított évadja során állítják színpadra. A díjazottról bírálóbizottság dönt, a győztes jutalma nettó hárommillió forint. 
Weöres Holdbéli csónakosát két intézményben is megtekintheti a közönség. A Nemzeti Színházban, Valló Péter rendezésében idén már csak egyszer, február 10-én. A debreceni Csokonai Színházban a darabot táncjátékként Gemza Péter koreográfus a Hajdú Táncegyüttes művészeivel együttműködve viszi színre.
További érdekesség a debreceni színház repertoárjában a Füveskönyvek – Az élet nagy kérdései című előadás, mely a Gyulai Várszínház vendégelőadása, és mely Márai Sándor Füveskönyv, Ég és föld; Hamvas Béla A babérligetkönyv, Scientia Sacra, Patmosz; és Weöres Sándor A teljesség felé című kötetei alapján készült, Rideg Zsófia, a Csokonai Színház dramaturgjának köszönhetően.
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó:wssz.hu)

Rofusz-Kinga_otthon_res

2019.06.14

Idén Rofusz Kinga, Keresztesi József, Holló Kati, Todero Anna, Zágoni Balázs, Kiss Judit Ágnes, Papp Dóra, Farkas Róbert, Miklya Zsolt és Kürti Andrea gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotásait, illetve tevékenységét díjazták az Ünnepi Könyvhéten.

PEN_2_R

2019.06.12

Az erdélyi katolikus pap a román kommunista diktatúra legkegyetlenebb időszakában szervezkedett a sztálinista állam és kiszolgálói ellen. Szoboszlay Aladár lelkészt és 56 társát végül államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban, majd kilenc társával együtt kivégezték. A témával foglalkozó kutatók több kötetben dolgozták fel a Szoboszlay-perből és a megfigyelés időszakából megmaradt dokumentumokat.

racz_vali

2019.06.12

Halálos körhinta címmel könyv jelent meg az Erdélyi Szalon Kft. gondozásában Rácz Valiról, a 30-as, 40-es évek ünnepelt dizőzéről.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma